Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Парк Ретиро - зеленото сърце на Мадрид

Парк Ретиро - зеленото сърце на Мадрид

Мнениеот Алпина » 29 Юни 2014, 22:05

Непростимо е пътят ви да ви отведе в Мадрид, и да не намерите време да посетите този уникален парк. Още повече, че е публичен, лесно достъпен, намира се в центъра и можете да отидете дори вечер, когато останалите музеи и забележителности вече са затворили. Ние ходехме там всяка вечер по време на краткия ни престой - за релакс. А паркът наистина се е превърнал в неотменима част от живота на мадридчани. Винаги има много хора, но тъй като Ретиро е достатъчно голям - има място за всичко и за всички - за почиващи, плажуващи, тичащи, каращи колело, скейт или ролери, за срещи между приятели, семейни празници и каквото още се сетите. Може просто да полежите на тревата. Никой няма да смути уединението ви и в същото време ще имате чувството, че макар за кратко сте част от този град, че в момента сте един "madrileño/a".

Кипариси и маслини - тези средиземноморски видове тук са си у дома.
Изображение

Цъфнали албиции. Живият плет вдясно е от Cupressocyparis leylandii и е поне 5 м висок - зад него са тенис-кортове.

Изображение
Изображение
Едно от най-разпространените иглолистни дървета е т.нар. средиземноморски или турски бор - Pinus halepensis. Високо в клоните можеха да се видят и чуят някакви кресливи птици - оказаха се вид папагали.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Този топиарий е от обикновен кипарис (Cupressus semperwirens), както и повечето в дворцовата градина. Имаше и стриган аризонски кипарис (Cupressus arizonica). От широколистните храсти видях да се използват Euonymus japonica, Viburnum tinus, Ligustrum.

Изображение
Изображение
Ухаеше на цъфнали магнолии, впрочем вечнозелени магнолии (Magnolia grandiflora) имаше в целия град - във всички останали паркове, малки градинки и по озеленените булеварди:

Изображение

Паркът е създаден през 40-те години на 17 век, като лятна кралска резиденция извън града. По-късно, с разрастването на Мадрид, той става част от него. В днешно време Ретиро е обществен парк, изключително добре поддържан и много популярно място за разходка за жителите на Мадрид. Пълно е с хора на всякаква възраст, но преобладават млади хора и деца. Има детски площадки, където децата играят боси в пясъка. Има много поляни с акуратно поддържана свежа зелена трева, върху които почиват или се забавляват на открито много хора.
От аристократичното минало на парка са останаи 2 сгради, едната от които предствлява военен музей, а другата изящен стъклен павилион, в който се организират изложби и други културни прояви. Добре поддържано наследство от кралското минало на парка са подстриганите оформени топиарии, стригани живи плетове, фонтани и статуи, розариума. Такава е градината по-долу - създадена е от Сесилио Родригес. Разхождащите се на свобода пауни допринасяха допълнително за аристократичното излъчване на тези великолепно поддържани градини.


Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А това са няколко снимки от розариума, но повечето рози бяха прецъфтели:

Изображение
Изображение

В парка има едно по-малко езеро, в което плуваха много костенурки, а също и водоплаващи птици. Дървото във водата е блатен кипарис (Taxodium distichum)

Изображение

И един голям, изкуствен водоем, в който можеш да се повозиш на лодка:

Изображение

Свое място за забавление си имаха любителите на ролкови кънки:

Изображение

Мечтателите и търсещите уединение:

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1437
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Назад към Флористични пътешествия по света

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта