Това лято, по време на краткото ни пътуване до Мадрид, посетихме и Кралската ботаническа градина. Първо, защото такива забележителности не ги пропускаме за нищо на света И второ - колкото и голям град да е Мадрид - болшинството от нещата, които може да се разгледат в него за кратък период от време, за щастие са толкова концентрирани около центъра, че не ти е нужен нито туристически автобус, нито метро. Удобни обувки, пътеводител, безплатната карта на града от хотела са напълно достатъчни. Поне за нас бяха.
Та - за Кралската ботаническа градина - тя е в центъра, близо до парк Ретиро, до музея Прадо, до гара Аточа и т.н. - съвсем в идеалния център на града. Посетихме я още първия ден. Много добре поддържана и въпреки, че изглеждаше сухо, растенията видимо бяха добре, зелени и огромни. Закритата тропическа част по традиция я пропускам. Не познавам растенията там, а и ми беше интересно да видя тези, които виреят на открито в центъра на Пиренейския полуостров - местни и интродуцирани. Естествено, не можахме всичко да разгледаме а още по-малко да регистрираме като информация.
Имаше напълно непознати родове за мен. Градината е добре организирана, ненатрапчиво охранявана и имаше доста посетители. Тепърва се изграждаше нова част за водната им колекция + алпинеум, така че водни растения и алпинеум не видях и не снимах.
Още с влизането - алея от зокуми. Зокумите в Средиземноморските страни винаги изглеждат несравнимо пищни и огромни в сравнение с тези, които лятото си гледаме навън, а зимата примъкваме по стълбища и мазета - просто там са си у дома.
Портокали, разбира се:
Като цяло ботаническата градина е едно извънредно приятно място за разходка, където може да се прекара и цял ден в разглеждане и почивка под сенките на дърветата:
В дъното се вижда бъдещият алпинеум и експозиция на водни растения. Остават за следващия път
Cynara scolimus - артишок, ангинари.
Този характерен за Средиземноморието зеленчук е особено популярен в Испания. Докато пътувахме виждахме насаждения от него. Признавам, не съм опитвала. Яде се дъното на цветната кошничка, преди да се разтвори. На живо преставлява огромен и атрактивен трън.
Изобщо часта със зеленчуците е добре разработена - имаше всичко - домати, пипер, житни култури, салати. Всичко онова, с което градския човек се среща в чинията си, но на живо едва ли ще разпознае. С цел ограмотяване, предполагам.
Ето един огромен лук, не си записах какъв е, но едно врабче нарочно кацна върху него - за да служи за мащаб:
А това е лехичка с листни зеленчуци:
Доматено дърво (Tamarillo):
Направи ми впечатление изобилието от декоративни треви, чудесно изглеждащи:
Hakonechloa macra - хаконехлоа. Кой казва, че не понасяла сух въздух - тук явно го понася. Мадрид е с континентален климат и горещо и сухо лято - температурите от 30-35 санормални за летните месеци, а понякога достигат и до 40:
Helicotrichon sempervirens
Dechampsia
Pennisetum orientale
И разбира се, впечатляващи са тревистите растения-гиганти, Освен споменатия в началото артишок, видяхме огромен арункус. Това северно растение се чувстваше прекрасно в 40-градусовите летни горещини и беше внушително по рамери наистина.
А също и тази маклея - и тя беше над 2 метра. Веднага си я заплюх за бъдещ асортимент.
Някакъв гигантски ехиум беше рухнал под собствената си тежест и височина към 2,50 м.
Crambe cordifolia - крамбе, моя отдавнашна и все още неосъществена мечталка. Също тревист гигант:
При дърветата и храстите беше също сложно - имаше познати и такива, които чувах и виждах за първи път:
Tова например е една дъбоволистна хортензия, поне 3 м в диаметър беше храста - Hydrangea quercifolia:
Tова например е една дъбоволистна хортензия, поне 3 м в диаметър беше храста - Hydrangea quercifolia:
Непознат явор (Acer), на който не съм записала името. Ще го потърся после:
Viburnum - непозната ми калина:
Sophora - непозната ми софора:
Zantoxylum:
Escallonia, нативна за Южна Америка:
Prunus - червнолистен:
Bumelia lycioides
Itea ilicifolia
Много тревисти растения - цветя съм снимала предимно:
Ceratostigma plumbaginoides
Ceratostigma wilmotianum
На преден план Agapanthus, на заден - Acanthus mollis: