Тъй като вече има няколко теми за Гърция, ми се вижда безсмислено да пускам още една за тази страна. Реших да направя обща тема за средиземноморските растения, които видях и снимах при тазгодишното ни пътуване до Гърция. И която в бъдеще да допълвам с още снимки - аз, а и вие, когато пътешествате по Средиземноморието Давам си сметка, че голяма част от растенията няма никога да определя може би, особено местните такива. Още повече, че са снимани вече прецъфтели и мога да правя догадки само за семейството, а и няма откъде да черпя информация. Но определено в тази посока смятам да се постарая, защото това, което видях и снимах, ми откри един нов и непознат свят - екзотичен, красив и интригуващ. И така - тази година решихме да попътуваме на юг - през Пелопонес. Полуостров Пелопонес е преобладаващо планинска земя - с хубави пътища, но доста екстремни за моя вкус и така голяма част от пътуването прекарах вкопчена в собствения си страх . Но пък се насладихме на гледки, които като организирани туристи вероятно никога нямаше да видим. Обработваемите им и сравнително по-равни и плодородни земи са заети с безкрайни маслинови и портокалови горички и лозя. Донякъде напомня на Тоскана.
По магистралата към Атина
На юг от Атина природата стана по-сурова - пресичахме понякога доста високи, скалисти и почти безплодни планини, заети от оскъдна растителност. И все пак, тук на юг маслините заемаха всеки хълм, дори и видимо непригодните за земеделие. Някъде стръмните хълмове бяха терасирани с камъни, за да се укрепи и продълбочи почвата за маслиновите дръвчета. И това, което ме изуми беше, че навсякъде почти, и в най-затънтените и отдалечени места, маслиновите им горички имаха изградена система за капково поливане. Непригодните за никакво земеделие стръмни и високи части на планините са покрити с ниски, вечнозелени или не, твърдолистни и бодливи, непроходими понякога храсталаци и тревисти ксерофити. По-рядко дървета. Растителност, непривлекателна дори за козите. Те покриват голяма част и от островите им. Това са така наречените маквиси - растат на доста екстремални места, с висока степен на ерозия, с плитка, бедна и много суха каменлива почва. А най-високите и стръмни части бяха голи скали и сипеи.
Ето типични пейзажи от Пелопонес:
Монемвасия - една приказка
Полуострив Мани- това е доста на юг вече
Маквис на остров Елафонисос