Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Средиземноморска растителност - какво видях и снимах

Re: Средиземноморска растителност - какво видях и снимах

Мнениеот Алпина » 11 Ное 2016, 18:22

Тази касия, на която все й забравям името, я виждах и като крайпътен храст. За съжаление доста топлолюбива за мен, дори и в оранжерия не мога да я гледам.

Нещо, което ми направи впечатление в Гърция - че не познават и не използват декоративните треви. Съвсем инцидентно можеше да се зърне някоя кортадерия, всъщност единствената, която видяхме, беше тази от снимката по-долу - в красивото градче Нафплио:
Изображение

Харесвам бугенвилеите, но ми идват в повече. Цялото Средиземноморие - Турция, Гърция, Италия, Испания - е превзето от тях, а те са растения от Южна Америка. На топлото море по принцип му вървят ярки багри и шарения, ама никакво експериментиране с растения и въображение не демонстрират тези гърци. Гледа какво прави комшията - и той същото :mrgreen: Та така. Мислех си, че тревите на тоя горещ климат, камънаци и синьо море много ще им се вписват. Чудя се, само от незнание ли не ги използват, или им "дивеят нещо" - не подхождат на античността им, както и на псевдолукса на евтините и среден клас курорти. Може би пък западноевропеецът търси по-южняшка екзотика, отивайки на почивка в Гърция. И тя му се предлага - бугенвилеи на корем :twisted: .
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Алпина » 03 Юли 2017, 16:26

Магията на Самотраки

Въпреки, че това е само вторият гръцки остров, който посещавам (след Елафонисос), аз съм безкрайно очарована от него. Той е толкова различен, зелен, пълен с бистри потоци и водопади, че си струва да се посети. Е, носи му се славата, че бил любим на хипитата :mrgreen: Да, и ние останахме донякъде с такова впечатление. Не че видяхме много хипита, но пък на местата, където не звучеше гръцка музика, можеш с часове да слушаш Боб Марли, например :mrgreen:
Другото, което ми направи впечатление е, че много българи го посещават вече. Но като цяло не е пренаселен от туристи и в краяна юни там беше доста спокойно. Другата слава на острова са многото кози, твърди се, че се падат по 50 на човек от постоянно живущите на острова около 2500 души население.
И така, този път бяхме с организирана туристическа група, поставила си амбициозната цел да изкачи най-високият връх на острова - Фенгари (Луна). До Александропулис (бившият български град Дедеагач) се придвижихме с автобус. Александропулис не е град с особени забележителности, но е важен транспортен възел. Там се качихме на ферибот, който за 2-2,5 часа трябваше да ни откара до Камариотиса - пристанището на Самотраки.

Изображение
По пътя ни следваха просещи храна чайки и любопитни и дружелюбни делфини.
Изображение
Самотраки се приближава на хоризонта:
Изображение
Слизаме на пристанището и потегляме към селцето Терма - там е хотелчето ни, от там ще се щурмува планината Саос и връх Фенгари. Съдържателят на хотела се оказва дипломиран в Германия и Австрия философ, на рецепцията се мъдрят три негови книги. Почитател на Кастанеда. Извървяхме само 200 м до хотела и вече имахме усещането, че сме попаднали в рая. През цялото време се движехме в сянката на огромни вековни чинари (Platanus orientalis).

Изображение
Под дебелата им сянка обикновено са разположени малки таверни, където можеш да пиеш кафе, бира, или да хапнеш от вкусната гръцка кухня. Местни специалитети бяха кози млечни продукти и месо. Идеално място за семейна или романтична почивка е този остров. Както и за любителите на разходки из почти девствената природа на острова.
Другата флористична забележителност, която веднага се натрапва, са огромните хортензии във всякакви цветове - може да се каже още една запазена марка на Самотраки. Тук специално бяха повече на почит от зокумите.

Изображение
Изображение
Изображение
Прочутите самотрашки кози всъщност водят полудив живот, самоотглеждат се, пасейки естествената растителност на острова. В началото ние почти не ги виждаме, затова пък ги чуваме. Извън пътеките и коритата на планинските потоци растителността е гъста, почти непроходима, понякога доста бодлива. Някъде в тази гъста растителност са и самите кози - чуват се звънците им и блеенето на малките.
Почти веднага с идването си, тръгваме към най-близкият водопад ня река Фоняс (името на реката значи Убиец). Предполагам, че в пролетното пълноводие реката наистина е убиец, съдейки по огромните камъни, които водата влачи. Самотраки е осеян с десетки такива извори, тръгващи от високата планина и спускащи се към морето. Те са стръмни, образуват дълбоко врязани каньони с красиви водопади и вирчета за къпане. Водата е мека, вкусна. На практика целият остров е водоснабден от тези планински потоци и откъдето и да си налеете вода - дори и от чешмата в хотела, тя става за пиене и е вкусна. Аз стигам до първият вир на река Фоняс, по-голямата част от групата продължава по стръмна пътека нагоре - там вече се натъкват и на паметна плоча на загинал турист. След вторият водопад следва трети, но там теренът вече е за алпинисти.
Папратите по 2,5 -3 м високи създават усещането за тропическа джунгла. На този остров имаше много папрати:

Изображение
Ето я и река Фоняс, в този сезон и на равен участък изглежда съвсем невинна, а водата освен кристално бистра, беше и доста студена:

Изображение
Изображение
Някой преди нас е оставил красив знак на присъствието си.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 03 Юли 2017, 17:10

На брега на река Фоняс се натъкваме на интересно вечнозелено дърво със странно и красиво белеща се кора. Чудим се какво е - няма плодове или цветове. По-късно установяваме, че това е Arbutus, вероятно Arbutus andrachne - листата са кожести, без назъбена периферия. По-късно ще се натъкнем и на Arbutus unedo - вече с плодове.
Изображение
Arbutus andrachne

В скалите покрай реката расте някаква ерика (Erica sp.)
Изображение

Също и папрат венерин косъм (Adiantum capillus-veneris):
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот пери » 09 Юли 2017, 16:55

Различна от представите ми Гърция се видели.
Интересно приключение. Покорихте ли лунния връх?
Аватар
пери

Мнениеот Алпина » 09 Юли 2017, 17:54

Гърция, в близост до Турция, по долината на р.Марица до град Александруполис е доста различна. Например, няма го характерния за средиземноморския пейзаж обикновен кипарис. Природата прилича доста на нашата. Остров Самотраки също изглежда различно, много див и суров.

На самият връх Фенгари се качиха само 5 души с водача - едната беше дъщеря ми (групата беше от 20 човека). Стефан се отказал половин час преди най-високата кота на билото, защото темпото на другите му било бавно. Повечето се качиха почти догоре, с няколко метра разлика само в надморската височина от истинския връх с пирамидката. Групата беше от редовно практикуващи туристи, за разлика от нас :mrgreen: Денят беше горещ. Преходът тежък за лятно време, защото е непрекъснато и стръмно изкачване с голяма денивелация, половината от него по скали и сипеи. Нещо като Кончето на Пирин, само че без въже. 11-12 часа е продължило всичко, като слизането също е тежко. Няколко души са се отказали по пътя и се върнаха сами. Аз прецених, че усилието не е за мен и ходих на плаж, снимах растения по пътя към плажа :mrgreen: В крайна сметка всички бяха доволни. s:
После ще кача снимки.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 10 Юли 2017, 20:21

И така, докато останалите се потяха, качвайки планината Саос и връх Фенгари, аз се запътих към плажа, който в случая беше на около 1 км от хотела ни. Може да се каже, че растителността на Самотраки, с изключение на малко културни попълнения (като хортензиите или пасифлората, тук-там някоя овошка) е автохтонна. Така че, снимайки по пътя към плажа, снимах местната флора. Както казах, извън пътя растителността беше непроходима. Нещо такова:

Изображение
Гъсти обраствания от Vitex agnus-castus

Изображение
Oще по-гъсти и непроходими обраствания от разни други храсталаци - преобладаващо вечнозелени и бодливи. Там, съвсем наблизо и скрити в гъсталака, подрънкват хлопките на прочутите самотрашки кози. Тук има и такъв пътен знак - "Внимание, кози".

Изображение
Първото растение, което ме впечатлява и расте като бурен край пътя е някакъв лавдан (Cistus). У нас се среща само в Странджа. После установявам, че това е различен вид лавдан от странджанския - Cistus creticus - критски лавдан.

Изображение
Нещо познато - Paliurus aquleatus - драка

Изображение
Pyrus eleagrifolia - дива круша.

Изображение
Origanum vulgare ssp. hirtum - напълно автентичен гръцки риган.

Изображение
Arum dracunculus - вече прецъфтял.

Изображение
Myrtus communis - мирта.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Предишна

Назад към Флористични пътешествия по света