Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Какво научих за гугутките

Какво научих за гугутките

Мнениеот Алпина » 30 Сеп 2013, 14:26

Доскоро не знаех много за тези птици, най-общо че преди време гугутката не е била местен вид, дошла е от юг, натурализирала се е и вече я има навсякъде - главно в и около населените места. Понякога я наричат турски гълъб.
Преди няколко дни се наложи да отсечем няколко стари и болни смърча, които бяхме заварили в парцела още преди 20 години, когато се заселихме тук. Умишлено го направихме есента, защото подозирахме, че някъде в короните на дърветата има гнездо. Смърчовете паднаха, а в клоните им намерихме малка гугутка, оперена, но с прозиращ пух между същинската перушина. Тя се остави в ръцете ни, не се опитваше да бяга, явно стресирана, а уплашените и родители летяха наоколо. Няколко часа се чудихме как да постъпим. Накрая мъжа ми я качи под навеса на комина. Родителите и веднага установиха контакт с нея. На следващия ден гугутката я нямаше. Не заехме какво да мислим, до по-следващия ден - 36 часа по-късно. Тогава чухме странен шум откъм отдушниците на камината. Мъжът ми започна да опипва отвътре гофрираната тръба, която играе ролята на димоотвод и измъкна oт камината една черна и осаждена, но жизнена малка гугутка. 36 часа без вода и храна не я бяха сломили. Качихме я отново на комина, но този път го покрихме с ламарина. Поставихме отново импровизираното гнездо - керамичен гювеч. Родителите и се въртяха наоколо и веднага си познаха "чедото". И така - вече трети ден малката гугутка живее на комина, обгрижвана от възрастните гугутки. Надяваме се на щастлива развръзка за нея.
Новото, което научих за гугутките е, че те явно живеят в траен брак и ползват гнездото си много години, подобно на щъркелите. Съвсем като хората - женят се, правят си къща и са много привързани към децата си.

Ето и малко снимки на малкото храбро пиле, станало по неволя приключенец. То въобще не се плаши от нас или поне не се опитва да бяга.
h:

Изображение

Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1301
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Какво научих за гугутките

Мнениеот Murof » 30 Сеп 2013, 16:05

Колко хубаво!
Аватар
Murof
 
Мнения: 67
Регистриран на: 08 Мар 2013, 22:31
Градина в: София

Re: Какво научих за гугутките

Мнениеот Люксо » 03 Окт 2013, 09:11

Чудесна история! Интересен факт е, че гугутката за първи път е описана за науката в България.
Люксо
 
Мнения: 41
Регистриран на: 04 Фев 2013, 18:42
Градина в: София

Re: Какво научих за гугутките

Мнениеот Delphinium » 03 Окт 2013, 20:07

Люксо написа:Чудесна история! Интересен факт е, че гугутката за първи път е описана за науката в България.

Но за съжаление в центъра на София я нама от много години... За сметка на това се навъдиха около нас освен гълъбите и врани, сойки, свраки, и какво ли още не.
За последен път видях гугутки миналата пролет в Белоградчик.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Какво научих за гугутките

Мнениеот Алпина » 03 Окт 2013, 20:29

Те са зърноядни като че ли, а не толкова изхранващи се от градски боклуци като обикновния гълъб. Затова ги има в изобилие в по-малки населени места. На разсадника е пълно с тях. Ядат храната на кокошките :mrgreen: Нямам представа къде гнездят - някъде наблизо, в селата наоколо може би.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1301
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Ние и природата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron