Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Европейска политика за семената и посадъчния материал

Европейска политика за семената и посадъчния материал

Мнениеот Люксо » 25 Апр 2013, 03:56

На 6 май Европейската комисия ще предложи за гласуване на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз нов регламент за семената и посадъчния материал.

Според анализа на неофициални документи на ЕК от юни и ноември 2012 новият регламент ще:

- направи невъзможна свободната размяна на семена между любители градинари, защото тя ще бъде приравнена с продажбата, която пък изисква даващата страна да е лицензиран производител;
- обрече голяма част от местните, старите и фермерските сортове и разновидности растения на изчезване, защото регистрацията им ще бъде изключително затруднена, а ако не са регистрирани, семената им не може да се продават, подаряват или разменят;
- прекрати възможността за национални изключения в законодателството за семената, защото регламентът ще е задължителен за всички страни от ЕС;
- облагодетелства големите компании за семена, защото само техните продукти ще могат да покрият предвидените тестове за различимост, еднаквост и стабилност.
Люксо

Градина в: София

Re: Европейска политика за семената и посадъчния материал

Мнениеот Delphinium » 25 Апр 2013, 07:24

sk: ?
Тези откачили ли са?
Това означава, че ще ядем само пластмаса на луди цени. Като капак може и с някой ген на крава, жаба, риба или извънземно в зеленчуците...
Само едно не ми е ясно - кой ще ме арестува, осъди и затвори, ако откажа да се подчиня на тази заповед?
Интересно в село Горно нанадолнище коя баба си купува вносни хибридни семена?
Тези, които ме познават, добре знаят какви са ми политическите убеждения. И съвсем не са леви.
Но това, което става не само в Европа, а и в целия свят, е ужасно - Всичките пари и власт се концентрират в малко мултинационални концерни и банки. Които се опитват да направят 7 милиарда по земята на зомбита и крепостни селяни cr2
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Delphinium » 25 Апр 2013, 07:27

И още нещо - май трябва сериозно да запретнем ръкави и да се направи една сериозна подписка, може и международна, и да се организират хората на протести.
Единствената ми надежда за сега е, че скъпо платените бюрократи в Брюксел не са от най-бързите. И понякога не приемат това, което първоначално са искали - справка - Акта.
Любопитно ще е дали това го гласят само за плодовете и зеленчуците, или и за декоративните растения?
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 25 Апр 2013, 07:36

Потресена съм и отвратена, но не и изненадана. Оруел е бил пророк. Изборът ни на храна ще бъде сведен до предпочитанията ни към някакъв боклук от менюто на fast foods заведенията. Защото ще дойде моментът вероятно да забранят и сами да си приготвяме храната, лекуваме леките настинки или грип с традиционна медицина. Знам, че в Нова Зеландия действа такова законодателство. Все ми се струва, че ще му намерим цаката. Изселване в Русия, или Китай?
Освен да отворим една тема с какво и как са се изхранвали нашите предци в гладни години и слаба реколта.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Люксо » 25 Апр 2013, 08:12

Миналите събота и неделя бях на международно събитие, посветено на промяната в европейската политика за семената. Възможно е предложеният регламент да не се приеме от Съвета или Парламента и да бъде върнат за промяна. Въпреки това тенденцията е ясно очертана.
Радостно е, че министрите на земеделието на Австрия и на Германия са се изказали категорично срещу очакваните промени.
Люксо

Мнениеот Люксо » 25 Апр 2013, 08:20

Delphinium написа:И още нещо - май трябва сериозно да запретнем ръкави и да се направи една сериозна подписка, може и международна, и да се организират хората на протести.
Единствената ми надежда за сега е, че скъпо платените бюрократи в Брюксел не са от най-бързите. И понякога не приемат това, което първоначално са искали - справка - Акта.
Любопитно ще е дали това го гласят само за плодовете и зеленчуците, или и за декоративните растения?

Всеки момент ще е готова европейска подписка. Когато получа линка, ще го пусна тук.
Изглежда декоративните растения не са засегнати.
Люксо

Мнениеот donkata » 25 Апр 2013, 16:18

Гадост!
Докато не ни унифицират, няма да мирясат.
После и проекти за лехите ще ни дадат. sk:
Люксо, давай линка и да протестираме, иначе и дакоративните и всичко! a:
Аватар
donkata

Градина в: Драгалевци

Мнениеот пери » 25 Апр 2013, 21:38

Щом са замислили тая глупост, дупка в морето ще пробият, за да я въведат. a:
Аватар
пери

Мнениеот Люксо » 25 Апр 2013, 22:27

Така е, лобистите за промяната са много силни.
Радостно е, че комисарите за земеделието и за околната среда са показали, че няма подкрепят новия регламент.
Изчаквам петицията да бъде добре оформена.

През това време може да помогнете, като разпространявате новината за тези проблеми.
Люксо

Мнениеот Люксо » 25 Апр 2013, 22:33

Пускам линк към блога на един от участниците във Виена, в който той пише за конфликта на интереси при участието на консултанта при изготвянето на регламента г-жа Изабел Клеман-Нису (Isabelle Clement-Nissou), заради връзките й с голяма френска лобистка организация, която подкрепя интересите на френската семенна индустрия.

http://bifurcatedcarrots.eu/2013/04/con ... nt-nissou/
Люксо

Следваща

Назад към Ние и природата