Някъде преди Нова година направих две хранилки за синигери. Рецептата - разтопявам несолена мас и насипвам вътре голямо количество дребни семенца, слънчогледови и други мазни семки и ядки - разтрошени, изостанали дребни сушени плодове. После наливам това в калъп - аз използвах срязано шише от кока кола, като се втвърди го извадих от калъпа и поставих в мрежичка. Може да се ползва мрежа за кореноплодни зеленчуци или цитруси, с достатъчно едра плетка. Цялото това изобретение окачих на височина 3 м на дърво. Такава хранилка се ползва изключително само от синигери. Синигерите в снежна и студена зима наистина са по-затруднени в изхранването си от всеядните и зърноядни птици. Котката не може да ги достигне и е принудена да ги гледа и да им се радва отдалече, както и ние
Та така - хранилката на разсадника гладните синигерчета я откриха почти веднага и вече е напълно изядена. Тази, която поставих у дома, обаче, откриха чак след 10-тина дни. В момента вече са я нападнали сериозно. Не знам само, дали аз нещо не бъркам, дали нещо в самата хранилка не ги плаши и не го възприемат като капан 

Както и да е, доверието вече е постигнато, целта на хранилката също. После ще видя дали ще ми разрешат да ги снимам по-отблизо: