Когато си отглеждаме лечебни и полезни растения в градината, веднага възниква и въпросът по какъв начин можем да ги ползваме в ежедневието си. Аз ще споделям само рецепти, които лично съм правила и в чиято полезност съм се убедила. Естествено, че от време на време ще се прокрадва и нещо повече кулинарно, отколкото лечебно. Но тъй като "Храната е лекарство, а лекарството - храна" или поне към това трябва да се стремим, намирам за много полезно да споделяме впечатленията си от качествата и ползата от отглежданите от нас растения и как точно те присъстват в ежедневието ни.
Хреновка
Започвам с една рецепта за Хреновка - не е моя, почерпена е ето от този сайт: http://www.recipemagician.com/recepti/s ... -ot-hrian/ Но от три години редовно я правя у дома, преди малко пак я направих. Моята не е с толкова гладка консистенция и е по-рядка, защото не разполагам с мощен блендер. У дома я обожаваме. В руските гастрономи се продава нещо подобно, но все пак е консервирано. А тази я прясна. И понеже имаме доста хрян на разсадника, мога да я правя непрекъснато. Трайността и в хладилник е 4-5 дни, т.е. не е прекалено голяма. След като я направите веднъж, можете да експериментирате вкусово - примерно да увеличавате джинджифила и хряна до поносими или приятни за вас граници. И още нещо - аз обикновено я правя с накиснато за 1 нощ белено слънчогледово семе - най евтино е и най-лесно достъпно за мен. Хрянът, също като чесъна, има антибактериални и антивирусни свойства. А пък негов плюс, в сравнение с чесъна е, че не мирише. И можете да го хапвате по всяко време. Понякога, като прекаля с хряна в хреновката, който обикновено слагам на око, се получава такава "гърмяща смес", която отпушва синусите и ме кара да се чувствам като бълващ огън змей
Опитайте и ще видите какво имам предвид. В това грипно време тази рецепта ще бъде още едно ваше оръжие срещу него.