Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Билките - изпитани рецепти за употреба

Билките - изпитани рецепти за употреба

Мнениеот Алпина » 24 Яну 2015, 12:27

Когато си отглеждаме лечебни и полезни растения в градината, веднага възниква и въпросът по какъв начин можем да ги ползваме в ежедневието си. Аз ще споделям само рецепти, които лично съм правила и в чиято полезност съм се убедила. Естествено, че от време на време ще се прокрадва и нещо повече кулинарно, отколкото лечебно. Но тъй като "Храната е лекарство, а лекарството - храна" или поне към това трябва да се стремим, намирам за много полезно да споделяме впечатленията си от качествата и ползата от отглежданите от нас растения и как точно те присъстват в ежедневието ни.

Хреновка

Започвам с една рецепта за Хреновка - не е моя, почерпена е ето от този сайт: http://www.recipemagician.com/recepti/s ... -ot-hrian/ Но от три години редовно я правя у дома, преди малко пак я направих. Моята не е с толкова гладка консистенция и е по-рядка, защото не разполагам с мощен блендер. У дома я обожаваме. В руските гастрономи се продава нещо подобно, но все пак е консервирано. А тази я прясна. И понеже имаме доста хрян на разсадника, мога да я правя непрекъснато. Трайността и в хладилник е 4-5 дни, т.е. не е прекалено голяма. След като я направите веднъж, можете да експериментирате вкусово - примерно да увеличавате джинджифила и хряна до поносими или приятни за вас граници. И още нещо - аз обикновено я правя с накиснато за 1 нощ белено слънчогледово семе - най евтино е и най-лесно достъпно за мен. Хрянът, също като чесъна, има антибактериални и антивирусни свойства. А пък негов плюс, в сравнение с чесъна е, че не мирише. И можете да го хапвате по всяко време. Понякога, като прекаля с хряна в хреновката, който обикновено слагам на око, се получава такава "гърмяща смес", която отпушва синусите и ме кара да се чувствам като бълващ огън змей :mrgreen: Опитайте и ще видите какво имам предвид. В това грипно време тази рецепта ще бъде още едно ваше оръжие срещу него.

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Билките - изпитани рецепти за употреба

Мнениеот Алпина » 08 Фев 2015, 13:52

КАК ДА СИ НАПРАВИМ КАНТАРИОНОВО МАСЛО

Изображение
Продължавам с една рецепта за маслен извлек от кантарион, която абсолютно задължително си приготвям и винаги имам на разположение у дома.
Обикновено се продава по дрогерии и магазини за етерични и билкови масла и е доста скъпо. Влага се предимно в козметични продукти и лекарствени кремове и мазила. Но в чист вид също можете да го ползвате - както вътрешно, така и външно. Приготвянето му е елементарно и ако имате възможност - непременно си го направете.

КАНТАРИОНОВО МАСЛО

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) цъфти юни месец. Вероятно всички познавате тази билка. Случвало ми се е, когато тръгна специално да я търся, да извървя километри и да не мога да я намеря. Но когато я има, обикновено е по много и на цели поляни. Разпространена е повсеместно в страната. Обикновено се бере и суши. За да си приготвите кантарионово масло, обаче, ви трябва прясно набран цвят. Обират се само разцъфнали, не и прецъфтели и сухи цветчета. Цветовете се насипват в чисто и сухо стъклено и прозрачно бурканче (от неоцветено стъкло), без да се притискат и тъпчат. Заливат се с растително масло докато ги покрие - може да е обикновено олио, а може да е и зехтин. Аз обикновено ползвам студено пресован зехтин. Бурканчето се затвяря с капаче и се забравя за 3 седмици на пълно слънце. През това време мазнината извлича каротина, който е маслено разтворим и се оцветява в червен цвят. След 3 седмици прецеждате през чиста марличка и съхраняването на тъмно и хладно. Не е нужно да е в хладилник. Трайността на този маслен извлек е 2 години, но за външна употреба съм ползвала и 3-4 годишен. Предполагам, че с пчелен восък може да се докара до консистенция на крем.

Kантарионовото масло изглежда ето така, това е oт 2013 година, догодина ще си правя ново:
Изображение

Вътрешно този извлек се приема на гладно по 1 чаена лъжичка за най-различни язви на стомашния тракт - на стомаха, дванадесетопръстника, дебелото черво. Има заздравяващо и епителизаращо действие. Външно се използва за напукани пети и ръце, трудно заздравяващи рани, но не гнойни или кървящи, кожни изгаряния, независимо от какво са. Баща ми ми си излекува някаква упорита кървяща раничка на ръката, на която никакви други медикаменти не помогнаха и дори имаха съмнения за злокачественост. Ако лятото се натъкнете на цъфнал кантарион, непременно опитайте да си направите това кантарионово масло. Ще имате едно ефикасно лечебно средство за различни проблеми.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Re: Билките - изпитани рецепти за употреба

Мнениеот Алпина » 05 Мар 2015, 13:45

КАК ДА СИ НАПРАВИМ СПИРТЕН ИЗВЛЕК ОТ ЗАРАСЛИЧЕ

Symphytum officinaleИзображение
Изображение

Билката зарасличе или черен оман (Symphytum officinale) е добре позната в българската фармакопея. Aз започнах да я използвам най-вече, защото ми беше достъпна. По принцип черният оман расте на места с високи подпочвени води и разсадникът ни се оказа място, където той расте естествено и даже се държи като натрапчив бурен. Така че, без усилия да го отглеждаме, той ни е винаги подръка. Има най-различни начини за ползване. Ползват се предимно корените, понякога и листата под формата на лапи. Ползва се вътрешно и външно. Вътрешно действа добре при язви, колити и пр. Външно - за бързо заздравяване на рани, костни фрактури, артрити, ревматизъм. Има много повече употреби, аз изброявам основните. За мен най-лесният начин се оказа спиртен извлек от корени на черен оман. Приготвя се лесно е гледам винаги да има наличен. Ползвала съм я вътрешно. За язви на стомаха, дванадесетопръстника и дебелото черво може да се комбинира с маслото от жълт кантарион. Първо се пие тинктурата от зарасличе, после - маслото от жълт кантарион. Трябва да се внимава с дозирането при вътрешна употреба, защото в големи количества черният оман е токсичен за черния дроб.

ТИНКТУРА ОТ ЗАРАСЛИЧЕ
Тази рецепта е заимствана от книга на Мария Требен. Изваждат се пресни корени от зарасличе. Някъде бях чела, че есента корените са най-лечебни. Измиват се много добре с помощта на четка. Нарязват се на дребно и се поставят в стъклен буркан. Аз имам достатъчно суровина и я правя в 3-литров буркан. Заливат се с 40 градусова ракия. Престояват на слънце или на топло до печката две седмици. След това се прецежда спиртният извлек и се съхранява в стъклени бутилки на тъмно и хладно. Представлява тъмно оцветен алкохолен извлек без вкус и със слаб специфичен мирис. Преди употреба бутилката се разклаща. Вътрешно се приема по 1 супена лъжица, разтворена в кафена чашка топла вода на гладно. Външно - може да се разтриват болелзнени стави с тинктурата. Рани върху кожата се намазват с тинктурата.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Назад към Ние и природата