Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Манголд

Манголд

Мнениеот Алпина » 06 Юли 2016, 18:38

Манголд или листно цвекло

Мнозина вече познават и отглеждат този листен зеленчук в градините си. Лятото, когато вече няма спанак или крехка коприва, той може да замести за цяло лято тези листни зеленчуци на трапезата ви. За разлика от спанака не може да се яде суров (или поне аз така си мисля). Но пък е прекрасен в зелени супи, сосове, баници-зелници, яхнии и прочее ястия, които традиционно се готвят със спанак, лапад и пр. Готвят се както листата, така и листните дръжки. При редовно бране и поливане манголдът продуцира непрекъснато крехки листа и може да се бере цяло лято.
Манголдът е двегодишно растение. Можете да си съберете семена от него, макар че оставен сам на себе си, често се самозасява.
Тази година си произведохме повече разсад, защото разполагах с доста семена и се боях да не загубят кълняемост. Разсадих отстатъка по 5 корена в саксия от 2 л и го предлагаме на клиентите на разсадника. Прилагам снимка на манголда, който предлагаме в разсадника. Това е количество, което разсадено в градината или в по-големи саксии, е напълно достатъчно за едно семейство.

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Манголд

Мнениеот Delphinium » 06 Юли 2016, 22:11

Искре, според някои е много вкусен на салата. Преди няколко години оправяха покрива на вилата. Трима майстори спяха в гостната стая, аз бях в ролята на готвачка, която трябва да ги изхрани. Беше през септември и имаше зеленчуци в градината. Ядоха супа от манголд и сърми с месо, свити в манголд. Още от началото се заинтересуваха що за зеленилка е манголда. Един от тях се върна с няколко листа от него и и след като ги изядоха, веднага решиха, че е идеален за салата в прясно състояние.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Манголд

Мнениеот Алпина » 06 Юли 2016, 22:52

Благодаря Рали, ще взема да го пробвам суров. Пък отскоро си имам и някакъв блендер за смутита - и за смути ще го пробвам. Че с доста "фураж" съм се подсигурила тази година :mrgreen:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Манголд

Мнениеот Алпина » 10 Окт 2016, 19:39

Манголда ми, засаден на плодородна почва. Вече малко маносан.


Изображение

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Манголд

Мнениеот Алпина » 19 Май 2017, 07:37

Имаме неголямо количество манголд за продажба тази година на разсадника.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Манголд

Мнениеот Невени » 16 Юли 2018, 14:03

Delphinium написа:Искре, според някои е много вкусен на салата. Преди няколко години оправяха покрива на вилата. Трима майстори спяха в гостната стая, аз бях в ролята на готвачка, която трябва да ги изхрани. Беше през септември и имаше зеленчуци в градината. Ядоха супа от манголд и сърми с месо, свити в манголд. Още от началото се заинтересуваха що за зеленилка е манголда. Един от тях се върна с няколко листа от него и и след като ги изядоха, веднага решиха, че е идеален за салата в прясно състояние.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Невени
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Юли 2018, 13:52
Градина в: С.Лесичери, В.Търновско

Re: Манголд

Мнениеот Алпина » 16 Юли 2018, 17:48

Здравей Вени и добре дошла! И твоят манголд е станал много расов - на чернозем стават направо неузнаваеми и гиганти. Без торене. Аз моите и да ги торя не мога да ги докарам до такива размери. Ако го оставиш, ще се самозасее и ще си го имаш завинаги, а ще има и за махалата. По-интересно ми е сполучлива ли беше рецептата, която обсъждахме. s:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1445
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Зеленчуци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron