Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Ямс

Ямс

Мнениеот Бобсъна » 12 Юни 2017, 14:37

Ямс е общото название на група ядливи растения от род Диоскорея,сем Брейови(Диоскорееви).Всички те са двудомни лиани,като ядливи са основно клубените на растенията!!Повечето ямсове са тропични и субтропични,но няколко вида стават и за нашите условия,като агротехниката им е по проста от на Грамофончетата(Ipomea).

Тия дни бучнахме(най вече Коко) малко семена от Бея:

http://www.ebay.com/itm/Chinesische-Yam ... Sw4DJYglL3

Китайския Ямс(D.Batatas) се оказа лесно кълняем и вече имаме малки ямсчета!!

Изображение

https://toptropicals.com/html/tropics/a ... scorea.htm
Бобсъна

Градина в: Пазарджишко

Re: Ямс

Мнениеот Алпина » 12 Юни 2017, 19:55

Благодаря за темата!
Обясни ми като на човек, неизкушен като теб от субтропика и с много бегли познания, каква е разликата между ямс и батати (като вкус и възможности за отглеждане). Защото батати много обичаме и съм си мислила да се пробваме - за собствени нужди. Вярно, че при вас е с една климатична зона поне по-топло, ама в оранжерия бих опитала. Експериментираме с маслини и смокини в оранжерия, а навън сме боцнали две райски ябълки от Г.Гошев, за да видим имат ли почва в Софийско.

ПС: Не ти изпратих обещаната Actinidia colomicta, защото миналата година размножихме само мъжкият сорт - Adam. А тази година заложихме резници и от 'Д-р Шимановски'. Не съм забравила, само да се вкоренят.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Бобсъна » 13 Юни 2017, 07:51

Приличат си на вкус ,но ямса е по лесен в агротехниката..и по студоустойчив.и се размножава лесно със семена,докато по топлолюбивото грамофонче е по кекаво..

В.В.Черняк,от Туапсе казва че е отглеждал батати,но след пробата с ямса се е отказаъл!

"Батат я выращивал в течение примерно 10 лет до тех пор, пока не познакомился с ямсом, и с этого момента я отказался от батата. Ямс хотя и уступает некоторым сортам батата по урожайности, но значительно превосходит по вкусу и лёжкости клубней, а также у него проще агротехника"

https://toptropicals.com/html/tropics/a ... atatas.htm

За Коломиктата-га стане!!Мисля че дребноплодните кивита лесно се размножават във вода...Аз си купих едно женско Коломикта ,но се оказа че е самоплодно Аргута и тая година си имам плодчета...а голямата А.Пурпурея умря лани от суша...Ти успя ли да я завъдиш???
d:
Бобсъна

Градина в: Пазарджишко

Мнениеот Алпина » 14 Юни 2017, 18:01

Актинидия пурпуреа и при мен умря - засадихме я в саксия, коренът изгни - доста време след като я получих от теб. Тази година си купих някаква подобна от Баухаус, трябва да видя какво точно пише на етикета й.

Значи ще се пробвам с ямс.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Назад към Зеленчуци