Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Слабо познати видове лук

Слабо познати видове лук

Мнениеот Delphinium » 06 Фев 2013, 14:39

За да не разводнявам темата за един от тях - Allium fistulosum 'Red Beard' пускам нова, в която да коментираме малко разпространените у нас видове лук. Повечето от тях са и с декоративна стойност.
Аз се сдобих със семена на някои от тези екзотики и смятам след като ги завъдя в къщи на балкона наесен да отидат в градината между цветята.
Ето и с какви семена разполагам. Информацията е от мрежата.
Allium altaicum - алтайски лук 1. Allium altaicum - алтайски лук (сибирски див лук, каменен лук, монголски лук)
Родината на алтайския лук е в планините на Средна Азия и южен Сибир, в Прибайкалието, Монголия и източен Казахстан.
Многогодишен лук. Цени се за вкусовите качества и високото съдържание на витамин С. Листата съдържат каротин, витамини от групата В, ценни аминокиселини, минерални соли на калия, магнезия и желязото, различни микроелементи.
Листата са изправени, сиво-зелени с восъчен налеп, дълги до 30 см. Луковиците са продълговато-яйцевидни, с диаметър 3-4 см.
Препоръчва се за използване в супи, салати, като гарнитура към месни ястия. Добавя се към сосове, маринати и заливки. Може да се замразява и използва в домашни зеленчукови консерви.
Биологически особености: Цъфти на втората година в края на май - началото на юни. Семената узряват през юли и запазват кълняемостта си 6-7 години.
Алтайският лук предпочита варовити почви. Отличава се с голяма зимоустойчивост. Предпочита слънчеви и достатъчно влажни места, но може да се отглежда и с леко засенчване.
Медоносно растение.
Размножаване и агротехника: Размножава се със семена или луковици. Самозасява се.
Събиране на реколтата: За зелен лук за един вегетационен период могат да се берат листа до 4 пъти.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот katia261 » 06 Фев 2013, 23:30

А аз си търся няколко коренчета ЛЕВУРДА. Купих си случайно готова подправка, хареса ми, и попрочетох. Сега се я търся. Ето каква намерих в Гугъл:
" Левурда В североизточна България се нарича леорда. Луковично растение с много приятен вкус наподобаващ зелен чесън, ядат се младите крехки листа, които израстват през пролетта (м. април). Расте в диво състояние в широколистните гори. Подходяща е за приготвяне на всички видове пролетни и великденски салати. Най-разпространените варианти са:
Левурда с олио, оцет и сол, като може да се добавят краставица, репичка и сварени яйца.
Левурда с изцедено кисело мляко и олио или зехтин и по желание сварени яйца
Изпол¬зва се в студени супи, картофени ястия. Добре се съчетава със
всички ароматни треви и зеленчуци. Съчетава се най-добре с магданоз. Също така в неголеми количества придава необичаен вкус на млечните продукти . Най-добре се комбинира с ястия от яйца / бъркани , на очи/ , майонези, бистри супи и сосове / например за риба/, салати от дома¬ти, краставици или зелена салата. Може да се сготви по подобие на спанака. Тъй като употребени в по-го¬леми количества листата на дивия чесън предизвикват остър вкус за спаначника е по-добре да се смесят с листа от коприва. "
katia261
 
Мнения: 8
Регистриран на: 05 Фев 2013, 23:59
Градина в: варна

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот nelidraga » 09 Фев 2013, 17:18

Здравей Катя,
при нас в Лудогорието има левурда колкото искаш, гората е пълна, но на определено място, така че може да направя нещо по въпроса.За да се обясним, пиши ми на лични . f:
nelidraga
 
Мнения: 21
Регистриран на: 05 Фев 2013, 23:36
Градина в: Лудогорие

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот katia261 » 10 Фев 2013, 09:34

nelidraga написа:Здравей Катя,
при нас в Лудогорието има левурда колкото искаш, гората е пълна, но на определено място, така че може да направя нещо по въпроса.За да се обясним, пиши ми на лични . f:


Поради старческа тъпота явно, не писах най-важната причина, по която търся левурда. Тя има много добри медицински показатели за чистене на холестерола и при диабет тип 1. Събирам в градината си всичко за диабет тип 1, синът ми е на 38год. и от 6 години има диабет. Готовата подправка е много солена, а солта е вредна. Така, че го търся повече като "лекарство", за салата, а не за гевезелък. Ще ти бъда безкрайно благодарна, ако можеш да ми пратиш. Но имам условие, много моля, кажи ми неща, които искаш, или са от Варненския регион, просто нещо, с което да ти кажа моето огромно БЛАГОДАРЯ!
Поздрави.
katia261
 
Мнения: 8
Регистриран на: 05 Фев 2013, 23:59
Градина в: варна

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот Delphinium » 10 Фев 2013, 10:25

katia261 написа:Не писах най-важната причина, по която търся левурда. Готовата подправка е много солена.

Катя, май трябва да внеса малко разяснения. Левурдата (Allium ursinum) не знам да се продава като готова подправка. Самардалата (Nectaroscordum siculum ssp. bulgaricum syn. Allium bulgaricum) е тази, която се продава изсушена с много сол.
За съжаление не мога да ти помогна с левурда - имам само няколко растения, които не искат да се размножават. А самардала на живо изобщо не съм виждала.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот Алпина » 11 Фев 2013, 20:25

Ето снимка на Allium ursinum (левурда, мечи лук). Наистина от него се правят извлеци (спиртни), които способстват пречистване на кръвта. Полезен и вкусен е и суров. Най-близо до София съм го виждала в местността Черният кос в посока Перник. На снимката още не е цъфнал, всъщност в тази фаза е най-добър за бране. Цъфти в бяло, красив е и въпреки, че растението е ефемерид и през лятото надземната част изчезва, би могло да се сади на по-сухи места под дървета и храсти, където обикновено се самозасява.
Изображение

Другият наш див и красив многогодишен лук, който широко се култивира, повече за декорация на ястия, но също и като декоративно растение и който може да се реколтира (бере) няколко пъти през вегетацията е сибирският лук (лук резанец) - Allium schoenoprasum
Това е негова снимка като диворастящ:
Изображение

И популярната главно в югоизточна България подправка самардала - Nectaroscordum siculum. Става дума отново за естествено разпространено в нашата страна растение. Може често да го срещнете в продажба есента като декоративно луковично растение. Всъщност май само у нас е регионална подправка, или поне аз не знам други народи да го използват. Много е лют в суров вид, но подправката самардала, в която се консервира с обилно количество сол е интересна като аромат. Аз я харесвам, има много хора, които пък не я понасят. Ето как изглежда самардалата като цъфтящо растение, никак не е лоша:
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1446
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот katia261 » 11 Фев 2013, 21:26

Самардала продават есен от "Сортови семена". Поръчах си, но ми пратиха бял равнец, не ми се разправяше, и си останах без самардала. А левурда, готова подправка, си купих от Карфур, Варна.
katia261
 
Мнения: 8
Регистриран на: 05 Фев 2013, 23:59
Градина в: варна

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот nelidraga » 12 Фев 2013, 12:01

Леурдата наистина е много вкусна, в нашия край напролет си правим салата само от нея, прясна коприва и леурда, ако имаш и киселец в добавка-ето ти витаминозна прясна салата, а за ракийката е страхотна.
Може и други неща да се приготвят от нея, но това зависи от домакинята. Период в който може да се използва е от края на март до около месец, след това започва да цъфти.

Катя обади ми се как да ти пратя леурдата.Ако си се отказала, пак се обади, че да не я засея на терасата l:
nelidraga
 
Мнения: 21
Регистриран на: 05 Фев 2013, 23:36
Градина в: Лудогорие

Слабо познати видове лук - Allium odorum

Мнениеот Алпина » 15 Фев 2013, 19:36

Ето още едно луково растение, което някога съм отглеждала, а сега забравих да включа:

Allium odorum - ароматен лук. Има лека миризма на чесън, познат е още като сладък чесън, китайски чесън и пр. Цъфти със симпатични бели съцветия през юли-август и безобразно се самозасява. Освен това е много сухоустойчив. Може да се реколтира (режат се листата) няколко пъти през вегетацията.
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1446
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот Люксо » 16 Фев 2013, 11:22

Това същото растение ли е като Allium tuberosum?
Люксо
 
Мнения: 41
Регистриран на: 04 Фев 2013, 18:42
Градина в: София

Следваща

Назад към Зеленчуци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron