Този влашец майка ми е започнала да го отглежда още като се омъжила - в Добруджа. Дала и го нейна роднина от едно затънтено добруджанско село, жената отдавна е починала, но майка ми го е запазила и го отглежда и до ден днешен, защото го харесва. Иначе майка ми е от Видинския край и шалотът не й е бил познат преди.
Не съм се интересувала дали много хора го отглеждат днес в Тервел, градът в който майка ми живее. Трябва да попитам. Тази част на Добруджа е била и част от Румъния от 1913 до 1940 година. Дали отглеждането на шалота по тези земи не е сързано с този исторически факт, след като местното му име е влашец? Във всеки случай в моето семейство историята на този лук е повече от 50-годишна, но няма как да знам откога се гледа по тези земи, няма кого да питам. Но очевидно е зеленчукова култура за този район от много време.
Ще гледам да го опазя. 
