Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Слабо познати видове лук

Re: Слабо познати видове лук

Мнениеот Naska50 » 03 Дек 2017, 22:50

Аз питам за шалота
Naska50

Градина в: Бг

Мнениеот Алпина » 04 Дек 2017, 08:32

Шалота, да си призная, малко го позатрих. Две години подред нямах много време - да го засадя навреме, да извадя навреме и да поддържам във вид на луковички за садене. Внесох си семена, вече не помня откъде. Най-вероятно от тук https://www.thompson-morgan.com/p/shallot-figaro/376TM ( тук не знам защо е наречен Allium cepa, като на латински всъщност е Allium ascalonicum) Или от тук https://seemnemaailm.ee/index.php?lang=ru&GID=18828 . От форумни поръчки. Никна много добре, но поради споменатата причина - липса на време, не го обгрижих и го загубих. Може би все още имам останали семена, не знам доколко е съхранена кълняемостта им. Но мисля, че майка ми още го отглежда, мога да я попитам и да взаема от нея. Не знам кога, обаче. До пролетта не предвиждаме пътуване до моя край. Ако взема, ще пиша тук. Но ако стартирате от семена - също е възможно. Има луци, дето са с проблемно кълнене, но шалотът не е от тях. А иначе, из двора от време на време току се покаже стръкче шалот, от останала и неизвадена луковичка. Но по-рано от пролетта не мога да кажа дали се е запазило нещо от него.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Алпина » 04 Дек 2017, 08:44

Сега си мечтая да се сдобия с един друг див лук - Allium scorodoprasum (Чесъновиден лук). Среща се в цялата страна в диво състояние, живораждащ е. Традиции в отглеждането му има от векове в Западна Европа, където са създадени и културни сортове. Познат е под имато рокамбол . Ароматът му е чесънов. А културните сортове имат впечатляващи луковици. Инфо http://perchinka63.ru/tvoya-usadba/roka ... -za-chudo/
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Naska50 » 06 Дек 2017, 22:37

Алпина, много се надявам да намериш този лук, който търсиш. Тагъв гигант, а ако е не много лютив, ще е уникален!
А за Шалота, дано намериш от мама!
Naska50

Градина в: Бг

Мнениеот пери » 06 Дек 2017, 22:47

darkbluelight написа:А има ли още@ bg:

Има.
Ето го след 20 см. сняг и -10 градуса.

Изображение
Аватар
пери

Мнениеот Алпина » 07 Дек 2017, 20:57

Toзи Allium vineale при теб е още зелен. Цяла зима ли остава зелен? Това е интересно. И аз ще искам от него - някой път, като се видим.
:mrgreen: Падна ни от небето съседския двор - сърбят ме ръчичките отсега.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот darkbluelight » 08 Дек 2017, 08:53

Алпина написа:Сега си мечтая да се сдобия с един друг див лук - Allium scorodoprasum (Чесъновиден лук). Среща се в цялата страна в диво състояние, живораждащ е. Традиции в отглеждането му има от векове в Западна Европа, където са създадени и културни сортове. Познат е под имато рокамбол . Ароматът му е чесънов. А културните сортове имат впечатляващи луковици. Инфо http://perchinka63.ru/tvoya-usadba/roka ... -za-chudo/

Аааа, този и аз го искам s: хайде да го потърсим отнякъде!

Еха, супер, Пери! s:
darkbluelight

Мнениеот Алпина » 09 Дек 2017, 19:00

Потърсих го и се опитах да го разнищя този едър чесън. Понеже за пръв път попаднах на него в руски сайт, там беше определен като Allium scordoprasum - rocambole garlic. Да, ама не :mrgreen: . Голяма неяснота цари в определянето на точния ботанически вид. Вероятно защото всички ядливи разновидности на чесъна и лука отдавна, от векове се култивират в градините, получили са някакви национални имена и трудно може да се проследи произхода им до дивото растение. Става дума за диви видове, които растат на територията на цяла Европа и имат на местно ниво някаква селекция и така са се запазили до наши дни, в една или друга степен отдалечени и подобрени раси на дивите си предшественици. Та, ровейки се в сортовете чесън, стигнах до извода, че гигантския чесън за който пиша по-горе не е рокамбол, а така наречения слонски чесън (elephant garlic). На латински е Allium ampeloprasum var.ampeloprasum. Също се среща в диво състояние у нас, но интерес представляват културните сортове, при които една скилидка е с размер на кокоше яйце, а главата тежи 300-400 г. На всичко отгоре се споменава, че вкусът му е по-мек от познатия ни чесън. Не е невъзможно да се намерят - и рокамбола, и слонският чесън.
Тук открих една ферма в Щатите, която предлага страшно много разновидности на чесъна, вкл. рокамбол, слонски, артишок и др. - всичките с дълга, столетна история на отглеждане: http://www.filareefarm.com/seed-garlic- ... ed-Garlic/ Ще опитам да поръчам, да видя дали ще стане.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот darkbluelight » 10 Дек 2017, 23:19

Хайде, стискам палци, и аз искам s:
Преди години бях купилка веднъж от един магазин до нас чесън с доста едри скилидки, много добре изглеждаха и бяха страхотни на вкус- сладки, а се усещаше, че е чесън, не знам как да го обясня. Купих го от любопитство- на етикета пишеше "сладък чесън", аз, разбира се, не повярвах изобщо, макар продавачката да ме уверчваше, че наистина не люти.
Накратко- оказа се точно така, изядохме го за половин ден и още на другия ден отидох за още. Да, ама не...беше свършил и въпреки уверенията, че често го получават, така и не видях повече от този чесън.
Някой попадал ли е на подобен?
darkbluelight

Мнениеот Diorela » 05 Мар 2019, 19:24

Здравейте!
От доста време чета този полезен форум, но сега се регистрирах заради темата. Преди няколко години бях купила пакетче чеснов шивес. Доколкото разбрах, това трябва да е алиум туберозум. Опитах в сандъче, покълна като косъмчета, но се загуби още същата година. Бях сложила и в края на една леха, на балканското място на наша близка. Мислех, че и там се е загубил, защото не сме го виждали до сега. Миналото лято гледам едни бели цветове, приличащи на лукови, а миризмата - на чесън. Явно е от него - няколко оцелели стръкчета.
Моля, някой с опит, да каже как се развива този чесън - туберозум. Може ли още първата година да става за рязане? Кога най-рано може да се реже? След колко време от семена достига нормална дебелина на стъблото?
Прочетох, че расте в бавно разширяваща се туфа, но става и от семена.
(https://www.bestplant.shop/products/allium-tuberosum-garlic-chives-seed-oriental-garlic-baigen-jiucai )
Малко информация има за него. Много ми се иска да си го гледам в сандъче, саксия, както алиум шенопразум. Нямам градина.
Diorela

ПредишнаСледваща

Назад към Зеленчуци