Из книгата "ТОЧНОТО ВРЕМЕ" на Йохана Паунгер и Томас Попе
Правилото за редуването на културите, както и за хармоничното или дисхармонично съжителство между тях е древно като самото земеделие познание. Откривани по емпиричен път и предавани от поколение на поколение, тези нетрудни за спазване съвети позволяват по-успешно отглеждане на зеленчуците в малката домашна градина. Изтощаването на почвата настъпва по-бавно и се възпрепятства насищането и с вредители, което разбира се води до по-малко пръскане с пестициди и по-малко торене. И така, кои са:
1. ОСОБЕНО БЛАГОПРИЯТНИ РАСТИТЕЛНИ СЪОБЩЕСТВА:
картофи до лук
домати до лук
домати до магданоз
салата до репички
картофи до зеле
грах до целина
2. БЛАГОПРИЯТНИ СЪОБЩЕСТВА:
Краставиците се понасят добре с:
лук зелен фасул, целина, червено цвекло, магданоз, маруля, алабаш, зеле, нискостъблен фасул.
Картофите се понасят добре с:
спанак, нискостъблен фасул, алабаш, копър.
Целината се понася добре с:
нискостъблен фасул, спанак, лук, зелен фасул, домати, лук, алабаш, зеле, краставици.
Копърът се понася добре с:
домати, лук, репички, краставици.
Доматите се понасят добре с:
целина, спанак, лук, магданоз, зеле, алабаш, маруля, нискостъблен фасул, моркови.
Спанакът се понася добре с:
домати, зелен фасул, ягоди, алабаш, моркови, картофи, зеле.
Марулята се понася добре с:
лук, домати, зелен фасул, нискостъблен фасул, репички, ряпа, копър, грах, краставици, ягоди, моркови, зеле, лук.
Лукът се понася с:
домати, ягоди, краставици, магданоз, маруля, алабаш.
Ягодите се понасят с:
моркови, лук, зеле, ряпа, репички, салата, спанак, лук.
3. ОСОБЕНО НЕБЛАГОПРИЯТНИ СЪОБЩЕСТВА:
фасул до лук
зеле до лук
картофи до лук
червено зеле до домати
магданоз до салата
червено цвекло до домати
домати до грах
грах до фасул
4. ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ (РЕДУВАНЕ) НА ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ КУЛТУРИ.
Основен принцип при редуването зеленчуковите култури е сменянето на надземни и подземни зеленчукови култури.