Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Екзотични сортове ранни домати

Екзотични сортове ранни домати

Мнениеот Delphinium » 24 Фев 2013, 18:49

1. Как ги открих
Както може би някои вече знаят, градината ми е направо субполярна. И въпреки дългогодишните ми опити да ям през лятото зрели домати, това все не се получава... Първите започват да зреят в края на август, преди 15 септември падат първите слани. И миналата есен както винаги се озовах с голямо количество зелени домати. При това цяло лято купувах скъпи домати, които нямаха вкус на нищо и на практика не ставаха за салата.
Отдавна знам, че има много руски сортове зеленчуци, създадени, за да узряват през краткото руско лято, които се отглеждат успешно дори и в Сибир и на други северни места. За доста от тях се твърди, че са и с достатъчно добър вкус. Основният проблем е как да си набавим такива семена, когато вносът извън Европейския съюз е съпроводен с толкова проблеми, че е направо невъзможен.
Но в началото на декември след доста търсене в мрежата успях да попадна на естонски онлайн магазин, който предлага огромно разнообразие на семена - не само на всякакви зеленчуци, но и на много цветя. След доста дни избиране се спрях на доста екзотични за България сортове на различни зеленчуци, между които и няколко сорта домати.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Руски сортове ранни домати

Мнениеот Delphinium » 24 Фев 2013, 19:01

2. Сортовете

След доста четене характеристиките на отделните сортове, които се предлагат, се спрях на няколко, които би трябвало да се чувстват добре в градината ми и с надежда, че тази година ще ям зрели домати още в средата на лятото. Ето какви сортове харесах:

Домати Айсберг
Домат Айсберг.

Ранен (87-95 дни след поникване) сорт за отглеждане на открито и под полиетилен. За получаване на ранна реколта в северните райони (това означава северните райони на Русия, не у нас wk: ).
Детерминантен сорт, растенията са храстовидни, срезно разклоняващи се, с височина 60-80 см. Изискват умерено колтучене. Плодовете са червени, еудри месести, многокамерни, с маса до 200 гр. с отлични вкусови качества. Ценност на сорта - студоустойчивост, устойчивост към понижение на температурите, плътност на плодовете.
Предназначение - за употреба в сурово състояние и за приготвяне на сокове.

Домат взрив

Домат Взрив

За северните райони и районите с рисково земеделие на Русия. Ранен много добивен сорт.
Ранен (93-100 дни от поникването) високодобивен сорт за отглеждане на открито.
Детерминантен сорт с височина 40-45 см, отглежда се без опорна конструкция и не се нуждае от колтучене.
Червени, кръгли плодове около 100 грама, много вкусни и ароматни.
Сортът е с висока устойчивост към студено време, фитофтороза, върхово и кореново гниене.
Предназначение - плодовете са с универсално приложение.

Домат Московский Ультраскороспелый

Домат Московский Ультраскороспелый

Ранен високодобивен студоустойчив сорт за отглеждане на открито и в полиетиленови оранжерии.
Растенията са детерминантни, с височина 60 - 70 см. Не изискват опорна конструкция и колтучене. В едно съцветите има 6 до 7 плода с тегло 115 до 135 грама.
Плодовете са слабо оребрени, плоско-кръгли, с интензивен червен цвят и отлични вкусови качества.
Сортът е устойчив на фитофтора.
Предназначение - за употреба в сурово състояние и консервиране.

Домат Золотое сердце

Домат Золотое сердце

Ранен (93-95 дни от поникването) високодобивен сорт за отглеждане на открито.
Растенията са детерминантни, с височина 40-50 см. В едно съцветие има 5-7 плода с тегло 90-110 грама.
Плодовете са оранжеви, слабо оребрени, сърцевидни, с високо съдържание на бета каротин.
Сортът е устойчив към основните болести.
Предназначение - за употреба в сурово състояние и преработка.

.

Домат Черный принц

Домат Черный принц

Средно ранен сорт за отглеждане на открито и в полиетиленови оранжерии.
Растенията са индетерминатнти, с височина до 1.60 метра. Първото съцветие се образува над 9-10 лист.
Плодовете са едри, силно оребрени, с тегло 200 - 300 грама, с необичаен цвят - от горната страна са черно-малинови, от долната - малинови, с високо съдържание на сухи вещества.
Предназначение - за салати.
Аватар
Delphinium
Администратор

Екзотични сортове ранни домати - първи опити

Мнениеот Delphinium » 24 Фев 2013, 21:53

След наличието на семената у нас още през зимата ми дсе доядоха истински домати. И реших да направя експеримент и да отгледам няколко на балкона - да проверя колко рано ще узреят.
Спрях се на два от сортовете, като може би най-ранни - Айсберг и Взрив.
За да не се налага пикиране и загуба на растения (семената в една опаковка са много малко), направо посях по едно семенце в чашка от 200 милилитра.
Как се развиват - за сега пиша какво е моментното състояние, после ще добавям как се развиват.
На 17.02 посяни по 2 семена от Айсберг и от Взрив.
На 24.02 - поникнали двата айсберга и един Взрив.
Аватар
Delphinium
Администратор

Re: Екзотични сортове ранни домати

Мнениеот Алпина » 24 Фев 2013, 22:39

Рали, аз имам едни безумно стари семена на сорт наречен "Сибирский скороспелый". Помня, че беше някакъв длъгнест и затова не го долюбвах. Сега, след като ми поникнаха "Циганина" и "Черния мавър" - също на по 10 години руски семена, ще взема да засея и сибирския и ако поникне ще ти го дам да го бориш на вилното си място. Помисли за импровизирана оранжерия, да си удължиш вегетацията. Дават му 100 дни от посев до беритба - т.е. още през юни би трябвало да започне да зрее s:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот andondm » 24 Фев 2013, 22:39

А дали са хибридни сортове?
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Delphinium » 24 Фев 2013, 22:48

andondm написа:А дали са хибридни сортове?

Не е много ясно. Не е означено, че са хибриди, нито на сайта, нито на пакетите. Но пък за някои сортове в нета пише, че са хибриди.
Аватар
Delphinium
Администратор

Мнениеот Вискяр Градинаров » 26 Фев 2013, 22:28

Домата Черен принц със сигурност не е хибрид. Отглеждам го вече няколко години.
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Семена зеленчуци
Аватар
Вискяр Градинаров

Градина в: В полите на Вискяр планина

Екзотични сортове ранни домати - първи пъпки

Мнениеот Delphinium » 26 Апр 2013, 22:57

Ето още информация за развитието на доматите за балконско отглеждане:
1. на 20.04 - пресадени в срязани бутилки от 2 литра (с намерение след няколко седмици да отидат в доста по-големи съдове)
2. на 26.04 - първи миниатюрни пъпчици на почти всичките растения.
Което ми дава надежда за узрели домати през юни на балкона в София на открито - нещо, на което могат да завиждат почти всички производители на домати у нас извън Петричко wk:
Аватар
Delphinium
Администратор

Мнениеот Алпина » 27 Апр 2013, 07:32

Ти ме сложи в малкия си джоб, Рали rr: Не че някога съм се справяла особено добре със зеленчуците - най-вече поради липса на време да правя нещата в срок и както трябва. Гледаме ги между другото, даже направо сами се гледат. :mrgreen:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот katia261 » 08 Юни 2013, 20:37

Как се сдобихте със семената?
katia261

Градина в: варна

Следваща

Назад към Зеленчуци