Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Екзотични сортове ранни домати

Re: Екзотични сортове ранни домати

Мнениеот Delphinium » 09 Юни 2013, 19:53

Поръчани са онлайн от Естония.
Но за съжаление доматите в градината не са добре... Някои се скапаха по странен начин - просто корените им престанаха да функционират. Други са с черни петна по листата въпреки периодичното пръскане с бордолезов разтвор.
Само черния принц е напъпил. Другите изобщо не са мръднали от 2 седмици. И няма как да мръднат, като вчера към 15 ч. температурата беше 14 градуса...
Добре поне че не ги е попарила слана в това студено време.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот katia261 » 09 Юни 2013, 20:25

Благодаря
katia261

Градина в: варна

Мнениеот tomi » 02 Мар 2014, 15:17

Здравейте, моля някой да ми прати линк за естонския магазин,при мен доматите почерняха миналатагодина и изсъхнаха .Та мисля поне тези руските да не са калпави като нашите сортове.Ако има някой успял с българси сортове да ми пише
tomi

Градина в: София област

Мнениеот Delphinium » 02 Мар 2014, 20:59

tomi написа:Здравейте, моля някой да ми прати линк за естонския магазин,при мен доматите почерняха миналатагодина и изсъхнаха .Та мисля поне тези руските да не са калпави като нашите сортове.Ако има някой успял с българси сортове да ми пише

Моето лично впечатление от руските сортове домати - пълен провал, с изключение на един стар и добре известен сорт (не е хибриден) - Черния принц.
Останалите сортове родиха много малко, някои от тях заБоляха въпреки периодичното пръскане с бордолезов разтвор.
За сметка на това черния принц полудя - роди като огромно количество малко странни за нашия вкус, но достатъчно добри като качество домати.
А ето и линк към естонския сайт:
http://www.seemnemaailm.ee/rus/index.php?CID=3
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 02 Мар 2014, 21:59

Провалът на доматената реколта на tomi може би не се дължи само на сортовете. Грешки в отглеждането и пр. също биха могли да са причина. А понякога просто си има години, в които отглеждането на читава реколта от домати е свързано с употребата на доста агрохимия. Как ли са се справяли някога? За съжаление глобалното производство и глобалният пазар на зеленчуци глобализират и болестите по тях, а употребата на препарати води до появата на нови и по-резистентни щамове бактерии, вируси и гъбни болести и става все по-невъзможно биологичното производство, особено в по-големи мащаби.
Моите домати бяха в оранжерия миналата година. Нямам много време за зеленчуци и съответно в оранжерия те са по-защитени от капризите на времето и болести. Не че имам някаква велика реколта, но е отгледана без никаква химия и за семейството ми напълно достатъчна, без претенции да съм най- и да поставям агрорекорди. Ако случайно ми стигне времето, смятам да пикирам излишните си зеленчукови разсади и да предлагам на клиенти-експериментатори разсадите си. Естествено, без претенцията, че през ръцете ми са минали 200 сорта домати и аз съм отсяла най-доброто. :mrgreen:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Вискяр Градинаров » 11 Май 2014, 15:49

Нови сортове домати в Градина Вискяр
Повечето са от естонските семена. h:
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Семена зеленчуци
Аватар
Вискяр Градинаров

Градина в: В полите на Вискяр планина

Мнениеот Алпина » 13 Май 2014, 18:05

Вискяр, искам "Арчарски рибари" :mrgreen: Майка ми е от това село, а дядо ми често ходеше за риба - и на Дунав, и на р. Арчарица за дребна риба. Детството съм си прекарала там. Но, доста отдавна продадоха къщата в Арчар, останали са ми за спомен само няколко дребни предмета от дядо ми и баба ми. И роднини нямаме вече там, а за последен път минахме с колата през селото лятото на 2011 година - от носталгия, въпреки че не ни беше на пътя. Колко лета подред съм яла от вкусните селски домати в Арчар, а семе не съм си запазила. По онова време нито имах градина, нито се занимавах със сегашния си бизнес. Та, с удоволствие бих отглеждала този сорт за себе си. И бих го запазила и за в бъдеще.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Вискяр Градинаров » 10 Май 2015, 16:24

Вече имам разсад, както и семена, от тези домати "сорт" Арчарски рибари.
Колко да ти запазя?
За да не пръскаш, първо е нужно да се научиш да пръскаш!
Семена зеленчуци
Аватар
Вискяр Градинаров

Градина в: В полите на Вискяр планина

Мнениеот Алпина » 12 Май 2015, 17:56

Благодяря, Вискяр - от 10 до 20 корена ще те помоля! На лични ще се разберем как да ги поолуча, което е по-сложното за мен :mrgreen:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 18 Май 2015, 06:58

Сърдечни благодарности на Вискяр за арчарските домати! Ще гледам да съхраня сорта - за спомен от прекрасното ми детство край Дунав и Арчарица и вкусните летни трапези под асмата, сготвени от ръцете на обични и отдавна напуснали ме близки хора. h:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

ПредишнаСледваща

Назад към Зеленчуци