Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Резерват Козя стена

Резерват Козя стена

Мнениеот Delphinium » 10 Фев 2013, 10:29

Козя стена е резерват в Стара планина, в природен парк Централен балкан.
Разположен е във високата част на планината, близо до едноименната хижа, в труднодостъпна скалиста местност.
Резерватът е създаден за защита на вековни гори от бук и ела и редки растения, между които и старопланинския еделвайс.
В Козя стена гнездят много видове птици.
За съжаление нямам снимки от това невероятно място, но винаги ще си спомням как преди много години до едно от находищата на еделвайси ни придружаваше охрана, въоръжена с пушка :twisted: . В тези години местността още не беше резерват.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Re: Резерват Козя стена

Мнениеот nelidraga » 10 Фев 2013, 11:34

Сега съм доволна, че я има и моята Козя стена, благодаря.
Изображение
отдалече
и отблизо
Изображение
Изкачвала съм няколко пъти маршрути и з Стара планина, но само тази красота ме кара да се връщам отново няколко пъти.Съчетанието на планина и камънаци е невероятно изживяване, да се изкатериш наистина като дивите кози нависоко и от там да погледнеш всичко около теб докъдето ти стига погледа.
Изкачвала съм я от три посоки, от трудния маршрут покрай х. Хайдушка песен и откъм Беклемето.
Целта ми беше еделвайса и я осъществих.Отидох, видях и оставих.
Изображение

Малко са снимките на цветята които видях, през август вече е така, но това което запечатах ще ви го покажа.Не съм професионалист и освен кампанулите не ги познавам.
кампанула Изображение
Изображение
червена боровинка Изображение

Изображение
Parnassia palustris (Блатна росица)
Донесох си няколко зелени треви и семена и като се стопли ще ви покажа какво е поникнало и цъфнало.
Последна промяна nelidraga на 12 Фев 2013, 00:26, променена общо 3 пъти
nelidraga

Градина в: Лудогорие

Мнениеот nelidraga » 10 Фев 2013, 11:36

малее получи се rr: и аз успях!!!!!
Браво на мен
nelidraga

Мнениеот Стефан » 10 Фев 2013, 11:38

Тъй като темите са предимно за растенията, които срещаме в тези си пътешествия, добре е да са по-големи снимките и да се виждат по-детайлно цветята. За да се определят по-лесно и да служат с опознавателна цел на всички, които четат тук.
Аватар
Стефан

Мнениеот nelidraga » 11 Фев 2013, 23:59

Сега вече ще се виждат добре, заслужават си!!!!!
nelidraga

Мнениеот Алпина » 12 Фев 2013, 00:25

Да, това е много по-добре. Но растението на предпоследната снимка не е червена боровинка - тя не прави такива вдървенели клонки и листата и са различни, а един див котонеастър, естествено разпространен у нас - Cotoneaster integerrimus. Ще се опитам да определя и другите неизвестни. s:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот nelidraga » 12 Фев 2013, 00:30

Добре че не съм си хапнала от него ....., така е като ги гледаме само на картинки k3
nelidraga

Мнениеот Стефан » 12 Фев 2013, 09:25

nelidraga написа:Добре че не съм си хапнала от него ....., така е като ги гледаме само на картинки k3

Той не е отровен. И да си хапне човек, нищо лошо няма да му се случи. Нещо подобно е на мушмула и пираканта. Семейство "Розоцветни" сякаш са създадени да бъдат храна за човека.
Аватар
Стефан

Мнениеот nelidraga » 12 Фев 2013, 14:48

Изображение
Този карамфил расте на в.Козя стена, през м.август съм го пренесла на вилното си място.Цветът му е траен около месец, има хубав силен аромат, който по нищо не прилича на карамфилите.
В момента имам поникнал див карамфил, чийто семена съм събрала в движение.
nelidraga

Мнениеот Стефан » 12 Фев 2013, 20:22

nelidraga написа:Изображение
Този карамфил расте на в.Козя стена, през м.август съм го пренесла на вилното си място.Цветът му е траен около месец, има хубав силен аромат, който по нищо не прилича на карамфилите.
В момента имам поникнал див карамфил, чийто семена съм събрала в движение.

Това е скален карамфил - Dianthus petraeus. Наистина мирише умопомрачително. И ние го имаме, но не сме го размножавали.
Аватар
Стефан

Следваща

Назад към Флористични пътешествия в България