Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Резерват Козя стена

Re: Резерват Козя стена

Мнениеот nelidraga » 31 Мар 2013, 22:06

.
Последна промяна nelidraga на 02 Апр 2013, 08:54, променена общо 4 пъти
nelidraga

Градина в: Лудогорие

Мнениеот nelidraga » 31 Мар 2013, 22:06

=
Последна промяна nelidraga на 02 Апр 2013, 08:55, променена общо 1 път
nelidraga

Мнениеот Алпина » 01 Апр 2013, 20:08

Нели, нали знаеш, че не е редно да се вземат цветя от дивата природа, а от резерват пък съвсем. По този начин може в незнанието си да унищожим рядък вид. Първото растение наистина е иберис, има и мащерка после. За другите - като цъфнат ще ми е по-лесно да ги определя.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Murof » 01 Апр 2013, 20:58

nelidraga написа:Дойде време да покажа какво е оцеляло и поникнало от "дивата"ми градинка - пренесена от Козя стена

За мен това е безобразие, да се взимат растения от защитени територии!!!!
Аватар
Murof

Мнениеот nelidraga » 02 Апр 2013, 09:21

Извинявам се за предизвиканите емоции, грешката е моя , че не помислих как се изразявам и как ще се разбере казаното от мен.
Моя е грешката в изказа.Много от нещата са от околностите на Чифлик и от събирани семенца.
Не искам да се оправдавам, сгрешила съм.
nelidraga

Мнениеот nelidraga » 02 Апр 2013, 09:21

Извинявам се за предизвиканите емоции, грешката е моя , че не помислих как се изразявам и как ще се разбере казаното от мен.
Моя е грешката в изказа.Много от нещата са от околностите на Чифлик и от събирани семенца.
Не искам да се оправдавам, сгрешила съм.
nelidraga

Мнениеот Алпина » 02 Апр 2013, 18:33

Ясно Нели, не беше опит да те съдя - от моя страна. Но темата за защитените растения и резерватите за мен, а и за други хора, явно е чувствителна тема. Макар че у нас се стига до буквализъм спрямо по-дребни прегрешения, а големите отминават безнаказани. Така или иначе всеки отговаря сам за себе си. А размножаването и предлагането на защитени растения на колекционери е единствено правилния начин да се формира чувство на грижа за природата и да се опази тя от бракониери по един регулиран начин, а не непременно с драконовски и единствено санкциониращи механизми. В това отношение българите има много да наваксваме.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Стефан » 02 Апр 2013, 21:01

“Държавата е продукт на класовото общество и представлява инструмент в ръцете на една класа за контрол и подтискане на всички останали. “ Това го е казал Фридрих Енгелс. Ако приведем това определение към днешния ден то би трябвало да звучи така: “Държавата е бодигард на банковата олигархия.” Банковата олигархия измисля всевъзможни начини за изсмукване на данъци от населението. Но когато няма работещо население и работеща икономика, данъците биват допълвани с всевъзможни глоби. Така например притежанието и търговията със защитени растения е забранено и наказуемо. Но никъде не пише, че нямаш право да построиш голф игрище върху флористичен резерват (вж. Калиакра), нито пък да построиш хотел върху пясъчни дюни. Това й е позволено на олигархията и тя го прави. В цяла Европа и по целия свят се култивират и се продават супер редки, супер ценни растения. Включително и от флората на България, включително и български ендемити. Само в България това не регламентирано по никакъв начин, забранено е и дори е по-наказуемо отколкото ако убиеш човек. Това ясно показва, че на държавата не й пука нито за редките и защитени растения, нито за хората, а гледа да напълни с пари от глоби банките на олигарсите.
Аватар
Стефан

Предишна

Назад към Флористични пътешествия в България