Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Декоративни растения във флората на България - коментари

Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот Алпина » 10 Мар 2014, 19:05

Изображение
Haberlea rhodopensis (родопски силивряк, хаберлея, Орфеево цвете) - един от символите на българската флора, балкански ендемит, защитено растение

Много отдавна, преди повече от 20 години съдбата ме срещна с една книга - книга за декоративните растения в нашата флора. Книгата беше по-стара от мен, а аз вече съм в категорията 55+, но ме впечатли много. Един български автор беше написал книга за красивите български растения - за да ги знаем, пазим и се гордеем с флористичното ни богатство. В ония години бракониерстването на цветя не е било на мода. Идеята на книгата в никакъв случай не е била - това е хубаво, расте еди къде си, идете, изскубете го и си го засадете в градината. Идеята е била да се покаже колко богата и невероятно красива е българската флора. Географскоро разположение, релефното многообразие, разнообразните скални породи и формирани върху тях почви са създали на малката територия на България експлозия от видове на умерения, степния, планинския и средиземноморския климат. А сред тях блестят много уникални български и балкански ендемити.
Силно се надявам, дори и в нашето дефицитно на морални задръжки време, една тема-разговор за красивите растения да не провокира у вас желанието да ги намерите и да се обзаведете с тях за сметка на дивото ни и все по-намаляващо флористично богатство. А ако случайно ги видите в планината или полето, да изпитате благоговение към тях.... и да не ги превърнете в "свои". Нека не стават ваши притежания, нека принадлежат на мястото в което са избрали да растат, нека са част от един трудно оценим национален, а също и европейски и световен капитал - дивата природа в цялото и разнообразие. Защото съм сигурна, че всеки здравомислещ човек ще оцени егоизма на желанието да притежава нещо, което не е негово, за чието съществуване не е направил нищо и, което "благодарение" на вездесъщото ни любопитство и алчност за притежание, може да изчезне завинаги. Може да се окаже последният екземпляр в родината ни, или дори на планетата. Има и други начини. Сега светът е толкова близо, всичко почти може да бъде наше по един друг начин, ако е толкова важно за нас. Предлагат се растения и семена от почти всичко, даже и от най-редките и красиви растения в света. Те са вече глобално богатство - колекционерски общества си разменят семена и материали от всички точки на света. Това е начинът, добрият начин. Който ще ви научи, колко трудно е да се отгледа понякога едно рядко растение от семе и да му се създадат подходящи условия извън неговия естествен хабитат. Когато тръгнете по този път, ще разберете, че за някои растения не си струва да се опитвате - те принадлежат единствено на дивата природа. А когато имате успех с рядък вид, удоволствието е сравнимо с това да покориш най-високия връх или най-голямата дълбина.
Това не е опит за нравоучение. Това е апел да обичаме и пазим българската природа - или поне това, което е останало от нея. Съпричастни към тази кауза отдавна, ние се опитваме да отглеждаме някои знакови за нашата и европейската флора растения и да ги направим достъпни за вас по един наистина цивилизован начин - като ги произведем и предложим в разсадника. За съжаление, законодателството ни е много консервативно все още. И не си дава сметка, че това също е в ущърб на природата. Често много хора прибягват до по-лесното "снабдяване" с редки растения просто поради липса на алтернатива. Много по-често е поради непознаване на растенията, а в много случаи просто от нежелание да се вникне в сериозността на проблема и от най-обикновн човешки егоизъм и безотговорност. Заради липста на друг легитимен начин, се налага например, да си внесем семена от Haberlea rhodopensis от чужбина. Също така сме внасяли семена от мурсалски чай от Германия. Аз мисля, че ако някои истински загрижен за природата законотворец и администратор се погрижи, семената от местни ендемити и защитени растения, както и живи растения, да се предлагат и у нас за продажба, дивите находища на редки растения ще са обект на много по-малко посегателства. Не знам защо нашето законодателство и бюрокрация не е в състояние да погледне по-далеч от рестрикцията.
Целта на тази тема, обаче, е чисто познавателна. Да се опита да представи в силно съкратен и обобщен вид красивата българска флора.
Какво расте близо до вас или сте се натъкнали на красиво растение, пътувайки из България - снимайте и го качете тук. Смятам за разумно растенията да са обединени в семейства и родове, заради някаква систематизираност все пак. Но затова ще се погрижа аз, като допълвам качената от вас информация и с останалите красиви представители на ботаническия род (семейство).
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот nadin » 11 Мар 2014, 16:11

Ох това ми е болна тема и мога много да пиша по въпроса, но за съжаление нямам кой знае колко лични снимки ( нещо не съм много по снимането а и мъжът се занимава с техниката главно ). Още повече че за някои от най-редките ни растения не само че са съвсем на изчезване но и снимки няма s:
Иначе може би ще звуча много песимистично но опитът ми напоследък показва, че хората, които ги е еня за природата, четат и се обазоват и няма нужда да им се обяснява защо не трябва да се пипат дивите растения, а за останалите нищо не помага и даже се засягат ако им се направи забележка. a:
Отдавна се чудя защо нашите ботанически градини нямат програми за развъждане и интродоциране на редки и ендемични видове както е на запад, но явно пак опираме до пари. Преди няколко години питах в ботаническата на БАН и ми отговорих че всичко се крепи на един гол ентусиазъм само. Тогава бяха развъдили от жълтата кандилка Aquilegia aurea, но от тогава нищо не съм чувала по въпроса. Миналата година в биологическия един от институтите там развъждаха силивряк за някакви техни изследователски цели и това то. Явно е по-изгодно на някои от ботаниците ни да водят чужди колекционери да събират семена от нашите редки растения от колкото да губят време да ги развъждат.
Скоро попаднах на сайт на един поляк който продаваш семена от наши растения които са защитени и дори описваше кога и къде е ходил да ги събира- много тъжно s:
nadin
 
Мнения: 53
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:01

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот Стефан » 11 Мар 2014, 23:52

Хайде и аз да се изокам. Преди няколко години ходих из планината над с.Локорско и се натъкнах на едно място на eдна скромна туфичка Iris raihenbahii. Зарадва ми се сърцето, защото това е много рядко растение по тези балкани, пък и много красиво. На следващата година отидох пак да го търся. На мястото където беше, имаше дълбоко изровени дири от АТВ. Нямаше и следа от ириса. Аналогичен случай съм наблюдавал и с родопския силивряк. Хубавите думи, които Искра е написала в началото на темата за това цвете , явно не са ги чели никога дърводобивниците в Родопите. Преди 20-тина години се натъкнах на популация от родопски силивряк над Нареченски бани. Там в гората скоро беше провеждана сеч, трупите бяха влачени по земята върхи силивряците. Огромно количество туфи бяха изровени и бастисани. Отделно дето гората е просветлена и вече няма да може да вирее в нея силивряка. Същата картинка имаме и в Стражджа с Rhododendron ponticum. Какво да кажем за голф игрищата на Калиакра и по северното Черноморие. Те са построени върху популациите от теснолистен божур , ирис пумила и още безброй други цветя. Същия този теснолистен божур, който в холандия струва 25 евро коренчето. Тука бяха унищожени стотици декари с него.

Един мой познат казваше:"Защитените растения най-добре се защитават в дворовете". Само че, трябва да се прави много компетентно и никога да не се унищожават и естествените популации.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 277
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот Delphinium » 15 Мар 2014, 22:31

Молба към всички - да пишете в тази тема, а Алпина ще обобщава и ще пише в заключената, за да има прегледна информация, без да се налага след време да се търсят куп мнения, за да се намери систематизираната важна информация.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот Алпина » 12 Ное 2014, 21:27

Crocus pallаsii - паласов минзухар, fam. Iridaceae. Морската градина във Варна, 10.11.2014г. Естествено разпространен в тази част на България.

Изображение
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот andondm » 12 Ное 2014, 22:22

Не знам дали е тук мястото, но все пак... Ето едно красиво растение (билка), което търся - Теснолистна върбовка (Epilobium angustifolium)

Изображение
Аватар
andondm
 
Мнения: 102
Регистриран на: 16 Фев 2013, 11:53
Градина в: Ямбол

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот Delphinium » 13 Ное 2014, 00:16

andondm написа:Не знам дали е тук мястото, но все пак... Ето едно красиво растение (билка), което търся - Теснолистна върбовка (Epilobium angustifolium)

Изображение

Не съм наясно с латинските имена и трудно ще се справя с тях.
Но ако търсиш т.н. Иван чай, който си расте като бурен в планинските места у нас, казвай какво ти трябва. Ако ти трябват сушени части от него, догодина ти осигурявам добри количества. Но ако го търсиш за градината си, забрави - расте на височина поне 800 м, на хладни и влажни места. Догодина мога да ти събера куп семена, но няма шанс при тебе да оживеят растенията.
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот Алпина » 13 Ное 2014, 08:19

Точно за Иван чай става дума. Обаче, Рали - мисля че няма проблем да се култивира на по-ниско. По неведоми пътища се е появявал на разсадника, неволно пренесени семена вероятно. Преди няколко години събирах и пращах семена от планината на някого в Бимбаргово, не помня на кого. Ако има при теб, събери му на Андон да се пробва. Аз тогава събирах на вилата, а вече много рядко ходим там.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот andondm » 13 Ное 2014, 08:38

Рали, търся си семена да го заимам в градината. Обаче при мен условията са далеч от хладни и влажни през лятото. Забравям го тогава.
Аватар
andondm
 
Мнения: 102
Регистриран на: 16 Фев 2013, 11:53
Градина в: Ямбол

Re: Декоративни растения във флората на България - коментари

Мнениеот Алпина » 13 Ное 2014, 09:22

Ako му осигуриш поливане, няма да има проблем дори в твоята градина, но все пак трябва да се пробва :mrgreen: Хвърли един поглед на този сайт за билкови растения с потенциал, аз често се консултирам с него, защото има огромна база данни за растения от целия свят: http://www.pfaf.org/user/plant.aspx?Lat ... ustifolium
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Следваща

Назад към Флористични пътешествия в България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта