Haberlea rhodopensis (родопски силивряк, хаберлея, Орфеево цвете) - един от символите на българската флора, балкански ендемит, защитено растение
Много отдавна, преди повече от 20 години съдбата ме срещна с една книга - книга за декоративните растения в нашата флора. Книгата беше по-стара от мен, а аз вече съм в категорията 55+, но ме впечатли много. Един български автор беше написал книга за красивите български растения - за да ги знаем, пазим и се гордеем с флористичното ни богатство. В ония години бракониерстването на цветя не е било на мода. Идеята на книгата в никакъв случай не е била - това е хубаво, расте еди къде си, идете, изскубете го и си го засадете в градината. Идеята е била да се покаже колко богата и невероятно красива е българската флора. Географскоро разположение, релефното многообразие, разнообразните скални породи и формирани върху тях почви са създали на малката територия на България експлозия от видове на умерения, степния, планинския и средиземноморския климат. А сред тях блестят много уникални български и балкански ендемити.
Силно се надявам, дори и в нашето дефицитно на морални задръжки време, една тема-разговор за красивите растения да не провокира у вас желанието да ги намерите и да се обзаведете с тях за сметка на дивото ни и все по-намаляващо флористично богатство. А ако случайно ги видите в планината или полето, да изпитате благоговение към тях.... и да не ги превърнете в "свои". Нека не стават ваши притежания, нека принадлежат на мястото в което са избрали да растат, нека са част от един трудно оценим национален, а също и европейски и световен капитал - дивата природа в цялото и разнообразие. Защото съм сигурна, че всеки здравомислещ човек ще оцени егоизма на желанието да притежава нещо, което не е негово, за чието съществуване не е направил нищо и, което "благодарение" на вездесъщото ни любопитство и алчност за притежание, може да изчезне завинаги. Може да се окаже последният екземпляр в родината ни, или дори на планетата. Има и други начини. Сега светът е толкова близо, всичко почти може да бъде наше по един друг начин, ако е толкова важно за нас. Предлагат се растения и семена от почти всичко, даже и от най-редките и красиви растения в света. Те са вече глобално богатство - колекционерски общества си разменят семена и материали от всички точки на света. Това е начинът, добрият начин. Който ще ви научи, колко трудно е да се отгледа понякога едно рядко растение от семе и да му се създадат подходящи условия извън неговия естествен хабитат. Когато тръгнете по този път, ще разберете, че за някои растения не си струва да се опитвате - те принадлежат единствено на дивата природа. А когато имате успех с рядък вид, удоволствието е сравнимо с това да покориш най-високия връх или най-голямата дълбина.
Това не е опит за нравоучение. Това е апел да обичаме и пазим българската природа - или поне това, което е останало от нея. Съпричастни към тази кауза отдавна, ние се опитваме да отглеждаме някои знакови за нашата и европейската флора растения и да ги направим достъпни за вас по един наистина цивилизован начин - като ги произведем и предложим в разсадника. За съжаление, законодателството ни е много консервативно все още. И не си дава сметка, че това също е в ущърб на природата. Често много хора прибягват до по-лесното "снабдяване" с редки растения просто поради липса на алтернатива. Много по-често е поради непознаване на растенията, а в много случаи просто от нежелание да се вникне в сериозността на проблема и от най-обикновн човешки егоизъм и безотговорност. Заради липста на друг легитимен начин, се налага например, да си внесем семена от Haberlea rhodopensis от чужбина. Също така сме внасяли семена от мурсалски чай от Германия. Аз мисля, че ако някои истински загрижен за природата законотворец и администратор се погрижи, семената от местни ендемити и защитени растения, както и живи растения, да се предлагат и у нас за продажба, дивите находища на редки растения ще са обект на много по-малко посегателства. Не знам защо нашето законодателство и бюрокрация не е в състояние да погледне по-далеч от рестрикцията.
Целта на тази тема, обаче, е чисто познавателна. Да се опита да представи в силно съкратен и обобщен вид красивата българска флора.
Какво расте близо до вас или сте се натъкнали на красиво растение, пътувайки из България - снимайте и го качете тук. Смятам за разумно растенията да са обединени в семейства и родове, заради някаква систематизираност все пак. Но затова ще се погрижа аз, като допълвам качената от вас информация и с останалите красиви представители на ботаническия род (семейство).