Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Алпина » 19 Фев 2017, 07:29

Пускам тази тема не за друго, а защото в разсадника има доста растения, които са в ограничени бройки и не са обявени умишлено за продажба. То за тях си има и TEMA, но понякога не попадат дори там. От друга страна имаме вече доста богата колекция от какво ли не, но не сме в състояние да размножим всичко - не стигат нито време, нито сили. Но ако тук споделите ваши желания и мечти за растения, които ги няма в другите разсадници, току виж сме изпълнили желанието ви. Поканата се отнася предимно за растения от умерения пояс - тях познаваме най-добре, имаме опит с размножаването им и условия да ги отгледаме. Обичаме новите неща и предизвикателствата, имаме добре развито професионално его :twisted: , така че ВИЕ СТЕ НА ХОД :mrgreen:
Кое е вашето мечтано растение (растения)? Ще го обсъдим, ще дадем съвет как да се снабдите с него, ще ви го размножим, ако е практически възможно. Ако не можем, ще си признаем :mrgreen:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Angelina_S » 19 Фев 2017, 19:39

Кхм, това е много амбициозно дефинирано. Едва ли не: "Фърлете ни ръкавицата, да ни видите колко сме добри!"
Добри сте! k1
Направо ме е срам да кажа, че искам киселец и девисил (също са ми в списъка, защото имахме девисил в двора, но от миналата година нещо не рачи да се събуди след зимата).
Нищо де, написвам ги.

Ядливи:
За всички подправки и и билки, обозначени със (*) се отнася въпросът:
Колко високи стават?

Интересува ме мога ли да ги насадя в някакви групи между редовете на ягодите (в ниското, по ръба на найлона), без съществено да рискувам да се превърнат в някакви храсти и да засенчат ягодите? По този найлон си припича и той се оказа ключов фактор, за да ядем сладки ягоди (от някакъв заварен тукашен сорт). Съдя, че и подправките, които са по-слънцелюбиви, биха се чувствали добре и разчитам да се развият на този терен. Предпочитам да не надхвърлят 35-40 см.

Босилеци *
От червенолистните там...

Киселец
Манголд
Рукола
- Не съм чела зимува ли?
Levisticum officinale - девисил
Индрише (И то си е стайно, но ми трябва за компотите от дюли. Дано го опазя.)

Розмарин - Не ми презимува при първия опит, но пак ще пробвам.
Лимонова трева - Само за чай ли е това?

Чубрици съм взимала, написвам си и трябва да проверя има ли ги още по ската под оградата, защото той е се оказа много неблагодатно място (както знаете).
Satureja montana - балканска чубрица
Лимонова чубрица


Lonicera kamtschatica - С дитьето (другото ненаситно тревопасно, което ме подяжда) снощи ровихме и тя отсече: "Вземи! Трябва да имаме поне три храстчета." :mrgreen:

Сега следват декоративните. Почти преписах темата (е, пощадих някои позиции):
На тия маргарити, ако трябва да паса цветчетата за отвара, поне да остане нещо от декоративността на листата:
Pyrethrum (Tanacetum) parthenium Golden Moss
Tanacetum haradjanii

А тази я имам от поръчка през 2015 г. и познай за колко съм я взела (проверих си файла, не съм записала бройки) - 14.60 лв! Кажи поне, че мога да я варя за пръскане! :mrgreen:

Chrysanthemum x superbum Laspider
Изображение


Лигулария 'Midnight Lady'
Eryngium planum blue hobbit - Много отдавна съм им хвърлила око на тия сини тръни. Имам сух кът и съм почнала да го пълня с перуники, та ще е там.
Pycnanthemum muticum
Полемониум - Този друг сорт ли е? Първият нещо не се справи при мен, но ще опитам пак, ако ме обнадеждиш.
Иглика с тъмни листа oт Jelitto - една кошница от тия, ако могат да зимуват тук!
Дафне пъстролистно (Daphne cneorum Variegata) - Леле, колко е красиво това дафне! Нисичко ли си остава?
Аз имам от Васко Daphne mezereum, размножено от резник и цъфти като лудо, а и голямо стана вече. Сега, през пролетта на 2016 г., много обилно се самонася и той си извади цяла саксийка семенаци. Каза, че не е виждал дафне така да се сее... Не знам дали са презимували, но, ако има още берекет и се интересуваш, мога да изкопая.

А, и сега се сещам: червени кукуряци някакви, ако се намират.

И полека-лека обемите вероятно ще растат, защото от този сезон смятам активно да започна да пътувам до село и след като се уверя как стоят нещата с поливането и водата там, да почна да завземам терени.

Знам, че ще ме порицаеш за лакомията ми, но в крайна сметка ще ми простиш, защото си великодушна и ме разбираш! :mrgreen:
Дръж ме под око, все пак, щото си с повече опит и аз много се осланям да твоите вещи съвети. ilove
Аватар
Angelina_S
 
Мнения: 68
Регистриран на: 16 Фев 2013, 11:17
Градина в: Княжево, северен склон на Витоша, 681 м н.в.

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Алпина » 19 Фев 2017, 20:06

Angelina_S написа:Кхм, това е много амбициозно дефинирано. Едва ли не: "Фърлете ни ръкавицата, да ни видите колко сме добри!"

Τака ли прозвуча? Не заложих толкова на самохваленето, колкото на идеята, че: 1/ В работата си открай време сме идеалисти, правим нещата за наш и чужд кеф, при това по собствен избор. Затова не сме се замогнали и няма как с Маргарита Laspider по 4-5 лв., вместо по 14 :twisted: 2/ Искаме обратна връзка с клиентите - да знаем какво се търси и ако ни е във възможностите - да го предложим. 3/Наистина сме понатрупали опит и има много растения, струващи поне 2 пъти повече някъде другаде, които хората искат да си внесат (от Марс например). Няма лошо, парите са си техни, що да се въртят в България, вместо в Чужбина :twisted: Но ние също ги имаме, или поне можем да ги произведем. Това беше замисълът. Защото стигнахме до асортимент над 1000 вида и сорта растения. Оттук нататък, при свиващ се пазар и липса на работници изборът ни е предопределен - да произвеждаме това, което болшинството производители в Бг няма да предложат и да го правим спрямо реални потребности и търсене. Даже напротив - омръзна ни да се изживяваме като разсадник с богат асортимент - излиза ни през носа, а и поостаряхме. Обръщаме махалото, така да се каже. Или то ни обръща :twisted:

Ама си давам сметка, че може да е прозвучала темата прекалено самохвалебствено. :mrgreen:

За търсените от теб видове ще ти отговоря отделно s:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Алпина » 19 Фев 2017, 21:05

Ангелина, сега конкретно за растенията, които те интересуват. Почти всички подправки ще ги имаме във вид на млади разсади, като босилеците може би ще са готови малко по-късно - към средата на април, защото са топлолюбиви. Оставам с впечатление, че само за тях те интересува височината? В саксия стават 30-40 см, в земята, ако тръгнат да стават по-големи, съкращаваш с 1/3 отгоре. И без друго не бива да ги оставяш да цъфнат и вържат, щото след това с чувство за изпълнен дълг те просто умират.
Рукола има едногодишна и многогодишна, ние гледаме от втората. Бурен е, самозасява се, зимува.
Чубриците обичат слънчево и дренирано място, може затова да не им е потръгнало.
Лимоновата трева зимува на топло и светло. Освен за чай се ползва много в азиатската кухня, ако готвите такава. Може някакви студени летни напитки, лимонади, ликьори и пр. да си правиш с нея.
Девисилът става голям, измисли му място.
Индришето го зимуваш като мушкато - тъмно, сухо, справя се. Пролетта стартираш от резник.
Розмарин на открито в Софийско ми се струва кауза невъзможна, ама пак може да опиташ, нали сте със специален микроклимат. Между другато, заради дебелия сняг, тази почти нямаме щети по растенията, за разлика от миналата топла зима с големи нощно-дневни амплитуди на температурата.
Камчатската лоницера ще и е добре при теб, само да не е на много сянка. В момента имаме 5 сорта, дребнички са, но тя е много жизнена. Освен това няколко сорта на едно място се опрашват по-добре. Една 'Синьоглазка' и две други много ще ти паснат :mrgreen:
За полемониума - друг вид е. Според мен е нужен особен талант точно този вид да бъде унищожен, ама знае ли човек.
Тъмнолистните иглики отглеждам за пръв път, а и като селекция се предлагат от тази година май. По дефиниция са зимоустойчиви. Но някои иглики мрат не от студ, а защото са генетично кекави хибриди с кратък живот. Така че, започни с малко, да тестваш.
Повечето от декоративните ще са във вид на млади разсади също.
Дафнето е малко и вечнозелено - истинско бижу. Зеленият вид се среща у нас някъде по Голо Бърдо и ми беше отдавнашна мечта. Надявам се да е презимувало безпроблемно, че беше дребничко. Иначе не мръзне.
Daphne mezereum искам - много! :mrgreen: Някога сме отглеждали негов сорт с бели цветове и плодове, който загубихме. Дафнетата са силно недооценени и непознати у нас, а са толкова красиви.
Кукуряци - миналата година лакомо си поисках подарък за 8-ми март 10-15 от една разпродажба - имаше бели, на точки и червени (не най-тъмното). Насадени са из двора. Дано цъфнат тази година, ще ти откопая червен. Ако нещо съм пропуснала да коментирам, подсети ме пак s:
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Angelina_S » 20 Фев 2017, 01:39

Леле, дано да имам дафнета, ще ти откопая при първа възможност!
Девисилът знам, че става грамаден.
Другото растение, което ме интересуваше като височина, е руколата. Прочетох и в темата за нея. (Звездата се е изтрила, имам някакъв бъг в браузъра явно и от време на време непредсказуеми кликове действат като Backspace. И си губя постовете или части от тях.)
Розмаринът... измръзна точно миналата зима. И други растения се споминаха по същата причина, която изтъкваш. Мисля, че и аз допуснах грешка, защото го насадих в бивш малък рибарник (циментово корито, пълно с пръст) и то през сезоните се държи като "голяма кашпа", лятото бързо се затопля, а зимата изстива и корените на по-чувствителните растения са застрашени. От другата страна на булеварда (по Люлинския южен склон) розмарините зимуват без проблем (и това ме изкушава много). Истината е, че натам завихрят беломорските течения и собствениците на имоти по тая част на квартала буквално "забърсват" някакъв климат като от долината на Струма: докато ние тънем в преспи, те са разгърнали тунелните парници и марулите им са на открито. Направо им завиждам!


А сега ще се възползвам да ти "върна приказка" за две растения, които не виждам в асортимента, а може пък за някого да се окажат "мечтани".
Едното ти си ми го предала (от Донката): Agastache 'Golden Jubilee'. И то се самонася - с шепи да го гребеш. Семенаците бяха златистожълти, като майчиното растение.
Изображение

ИзображениеА ето и друго растение, което също съм получила от теб, като някакъв "бонус":
Cryptotaenia japonica atropurpurea

Изображение

Много красива! Така и не можах да ѝ направя качествена снимка това лято и се извинявам. Сега прочетох в темата, че е подправка и билка. Ще я пробвам и на вкус. Експериментът по отглеждането ѝ при мен показва само едно: жаба! Ненаситно за вода, хортензиите не посърват толкова бързо и малко да го изтърве човек, долните листа на розетката загиват.

Благодаря ти за изчерпателния отговор! h:
Аватар
Angelina_S
 
Мнения: 68
Регистриран на: 16 Фев 2013, 11:17
Градина в: Княжево, северен склон на Витоша, 681 м н.в.

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Алпина » 23 Фев 2017, 10:14

Жълтото агастахе не го сея, защото не се налага - то прави обилен самосев в саксиите, а аз се възползвам. Криптотения миналата година бях насадила в едни кашпи - стана огромна и много красива. Явно плодородието и влагата на почвата и се отразяват добре. И сянката - тя е растение за сянка. Не знам дали направих снимка, за да я покажа. Има кратък живот като доста представители на Apiaceae, но се самозасява и трудно изчезва от градината.
А тази Sorbaria sorbifolia 'Sem', която си снимала, е много красиво растение, за съжаление не я познават и търсят все още клиентите. Но - пуска издънки и прави масив от себе си. Имай го предвид, може би ще се наложи да я ограничаваш. И тя като че ли страда, ако е съвсем на сухо.

Дафнетата са много красиви растения. Вечнозелените, обаче искат много добър дренаж, иначе ги спохождат и убиват гъбни болести. Сега съм се сдобила с Daphne retusa - също вечнозелено.


Ето две снимки на криптотенията в кашпа от юни месец с две семици разлика между първата и втората. На живо беше по-хубава. Хубаво листнодекоративно с червени листа е едногодишната червената перила - също се яде :mrgreen: , много по-червена е, а ниска и компактна се поддържа с няколко подстригвания. Не знам тази година дали ще я гледам, обаче.

Изображение
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Nusha » 18 Апр 2017, 21:01

Христос воскресе!
Бих искала, ако имате останали /http://forum.zelena-prolet.com/viewtopic.php?f=8&t=973 / ACER rubrum October Glory и ACTINIDIA arguta Issai
Nusha
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Апр 2017, 20:34

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Алпина » 19 Апр 2017, 07:26

Здравейте! За явора ще проверя - ако са поне 2, единият ще бъде за вас. А Actinidia arguta 'Issai' я размножаваме и предлагаме вече в разсадника, така че можете да я закупите от нас.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Nusha » 19 Апр 2017, 12:28

Забравих да добавя Salvia apiana, ще се радвам един ден да я предлагате s:
Nusha
 
Мнения: 7
Регистриран на: 18 Апр 2017, 20:34

Re: Мечтани растения (или кой къде го сърби)

Мнениеот Алпина » 23 Апр 2017, 19:17

Salvia apiana е топлолюбива и поне за северна България отглеждането и на открито ще е проблемно.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1428
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Следваща

Назад към Нови растения в асортимента

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron