Кхм, това е много амбициозно дефинирано. Едва ли не: "
Фърлете ни ръкавицата, да ни видите колко сме добри!"
Добри сте!
Направо ме е срам да кажа, че искам киселец и девисил (също са ми в списъка, защото имахме девисил в двора, но от миналата година нещо не рачи да се събуди след зимата).
Нищо де, написвам ги.
Ядливи:
За всички подправки и и билки, обозначени със (*) се отнася въпросът:
Колко високи стават?
Интересува ме мога ли да ги насадя в някакви групи между редовете на ягодите (в ниското, по ръба на найлона), без съществено да рискувам да се превърнат в някакви храсти и да засенчат ягодите? По този найлон си припича и той се оказа ключов фактор, за да ядем
сладки ягоди (от някакъв заварен тукашен сорт). Съдя, че и подправките, които са по-слънцелюбиви, биха се чувствали добре и разчитам да се развият на този терен. Предпочитам да не надхвърлят 35-40 см.
Босилеци *
От червенолистните там...
Киселец
Манголд
Рукола - Не съм чела зимува ли?
Levisticum officinale - девисилИндрише (И то си е стайно, но ми трябва за компотите от дюли. Дано го опазя.)
Розмарин - Не ми презимува при първия опит, но пак ще пробвам.
Лимонова трева - Само за чай ли е това?
Чубрици съм взимала, написвам си и трябва да проверя има ли ги още по ската под оградата, защото той е се оказа много неблагодатно място (както знаете).
Satureja montana - балканска чубрица
Лимонова чубрицаLonicera kamtschatica - С дитьето (другото ненаситно тревопасно, което ме подяжда) снощи ровихме и тя отсече: "Вземи! Трябва да имаме поне три храстчета."
Сега следват декоративните. Почти преписах темата (е, пощадих някои позиции):
На тия маргарити, ако трябва да паса цветчетата за отвара, поне да остане нещо от декоративността на листата:
Pyrethrum (Tanacetum) parthenium Golden Moss
Tanacetum haradjanii
А тази я имам от поръчка през 2015 г. и познай за колко съм я взела (проверих си файла, не съм записала бройки) - 14.60 лв! Кажи поне, че мога да я варя за пръскане!
Chrysanthemum x superbum LaspiderЛигулария 'Midnight Lady' Eryngium planum blue hobbit - Много отдавна съм им хвърлила око на тия сини тръни. Имам сух кът и съм почнала да го пълня с перуники, та ще е там.
Pycnanthemum muticumПолемониум - Този друг сорт ли е? Първият нещо не се справи при мен, но ще опитам пак, ако ме обнадеждиш.
Иглика с тъмни листа oт Jelitto - една кошница от тия, ако могат да зимуват тук!
Дафне пъстролистно (Daphne cneorum Variegata) - Леле, колко е красиво това дафне! Нисичко ли си остава?
Аз имам от Васко
Daphne mezereum,
размножено от резник и цъфти като лудо, а и голямо стана вече. Сега, през пролетта на 2016 г., много обилно се самонася и той си извади цяла саксийка семенаци. Каза, че не е виждал дафне така да се сее... Не знам дали са презимували, но, ако има още берекет и се интересуваш, мога да изкопая.
А, и сега се сещам:
червени кукуряци някакви, ако се намират.
И полека-лека обемите вероятно ще растат, защото от този сезон смятам активно да започна да пътувам до село и след като се уверя как стоят нещата с поливането и водата там, да почна да завземам терени.
Знам, че ще ме порицаеш за лакомията ми, но в крайна сметка ще ми простиш, защото си великодушна и ме разбираш!
Дръж ме под око, все пак, щото си с повече опит и аз много се осланям да твоите вещи съвети.