Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Новости при многогодишните градински цветя

Новости при многогодишните градински цветя

Мнениеот Алпина » 14 Фев 2013, 12:20

1. Primula japonica - Японска иглика
Изображение

2. Thalictrum aquilegifolium - Кандилколистно обичниче
Изображение

3. Filipendula ulmaria - Филипендула, Брястолистно орехче
Изображение

4. Campanula lactiflora - mix - Млечноцветна кампанула
Изображение

Следва продължение...
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Новости при многогодишните градински цветя

Мнениеот Алпина » 17 Фев 2013, 20:39

5.Aruncus aethusifolius - арункус. За разлика от високия солитерен арункус, този е дребничък, с красива папратоподобна листна маса, доста по-непретенциозен, подходящ за ниски сенчести бордюри и алпинеуми. Багри се красиво есента. Eто няколко говорещи сами за себе си снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 23 Фев 2013, 12:39

6.Delphinium belladonna - делфиниум. Този делфиниум не е от расовите хибридни растения с огромни и пищни съцветия. По-скромен като цъфтеж, но с перспективата да има много по-дълъг живот от тях. Т.е. това е делфиниум от старите сортове. Има и бяла разновидност. А в проект е производството на още един вид - Delphinium elatum - също ботанически вид.
Изображение

7. Astilboides tabularis - астилбоидес. Ефектно растение за сенчести места с влажна почва. Подходящо за засаждане край водоеми. Не е мечтаната от толкова много хора гунера, но може в някаква степен да я замести като визия, при това е едно доста по-непретенциозно и студоустойчиво растение.
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот marmozana » 27 Фев 2013, 20:05

Искре, японската иглика губи ли си листата през зимата? Че моята нещо не я откривам там където беше засадена. Обикновените нашенски вече дори са напъпили, а тази красавица я няма.
marmozana

Мнениеот Алпина » 27 Фев 2013, 20:06

О, да - губи ги. И сравнително късно изкарва нови пролетта. Нали цъфти по-късно, за никъде не бърза. Няма начин да е умряла. Много устойчиви растения са. s:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот marmozana » 27 Фев 2013, 20:09

Това е добре! Аз се бях притеснила някой да не ми я е изкопал, въпреки, че няма ровено там. Сега вече съм спокойна bg:
marmozana

Мнениеот Алпина » 13 Май 2013, 19:52

Още новости при многогодишните цветя. В момента цъфтят кандилките и могат да бъдат избирани по цвят. В разсадника предлагаме 3 вида:

Aquilegia chryzantha - жълта кандилка, висока до 80 см, жълта кандилка с едър атрактивен цвят с дълга жълта шпора, цена 3 лв./бр.
Изображение

Aquilegia caerulea Biedermaier mix - микс от разнообразни цветове, сравнително ниска кандилка, до 40-50 см височина. Особеното при нея е, че цветовете са изравнени по височина и образуват пищни и ефектни букети, цена 3 лв./бр.
Изображение

Aquilegia caerulea "Dragon Fly" - отново нисък сорт в разнообразни цветове, обикновено е двуцветна, цветът е едър с дълга шпора, цена 3 лв./бр.
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот didak » 02 Апр 2014, 10:03

Всъщност не знам дали е нова, но за Achillea umbelata може ли да се каже, че като изисквания и като характеристики е като Achillea tomentosa Aurea, но с бял цвят?
В "Посеви 2014" има Achillea ptarmica The Pearl и Achillea sibirica ssp. camtschatica, а ги няма във файла за пролет 2014.
Искам да съчетая Achillea millefolium Cassis с друга Achillea и се чудя между Achillea umbelata и Achillea ptarmica The Pearl, а може би и Achillea sibirica ssp. camtschatica, ако ги предлагате.
didak

Градина в: Разград

Мнениеот Алпина » 02 Апр 2014, 21:21

Ще предлагам и Achillea ptarmica, и Achillea sibirica, вероятно към края на април. Каква е целта на съчетаването? Те са твърде различни - и като височина, и като време на цъфтеж. Achillea umbelata e скален равнец - нисък, много сребрист и сравнително рано цъфтящ. Може би още в средата на април ще цъфне. Но е вечнозелен и прави красива закръглена ниска туфа на слънчево и сухо място. На влага и засенчване не се развива добре, като повечето видове равнец. Achillea tomentosa съм го отглеждала, също е по-подходящ за алпинеуми, пак е нисък и твърде различен от хилядолистния. Според мен е по-капризен, страда от недобър дренаж, често гние листната маса. За мен беше труден за отглеждане, особено в саксия, а и в земята не живя дълго. Според мен хилядолистният равнец би стоял красиво в група с друг хилядолистен равнец - в различен цвят. Тъй като са с еднаква височина, възможно е саъчетаване на хилядолистния равнец с Перлата и Сибирския. Евентуално с други цветя и дори треви.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот didak » 03 Апр 2014, 10:07

Благодаря, смятам, че намерих правилното съчетание - касиса със сибирския /дано да е готов като дойде време за пазаруване/.
didak

Градина в: Разград

Назад към Нови растения в асортимента