Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Да подгреем тигана (най-новото и предстоящо)

Да подгреем тигана (най-новото и предстоящо)

Мнениеот Алпина » 15 Фев 2013, 15:09

Тук ще пиша за растения, които наистина отглеждам за първи път през 2013 година. Т.е. става дума за посеви или резници, които все още не са готови за продажба, но вече са факт и е въпрос на няколко месеца, за да ги предложим в разсадника. Или по точно - да подгреем тигана, докато рибата е още в морето.
Тук снимките категорично не са мои cr2

1. Arthemisia ludovichiana - артемизия луизианска, пелин. Височина до 60 см, с много сребрист компактен храстовиден хабитус, който може да се съчетава с перенни и треви. И като повечето пелини - с кулинарна употреба.
Изображение

2. Muhlenbergia capillaris "Alba" - бяла мюленбергия. Ефирна и красива като познатата ви лилаво-розова мюленбергия. Поникнала е, мога да бия тъпана вече :mrgreen: , предлагането и в разсадника е въпрос на време - 2-3 месеца.
Изображение

3. Echinacea angustifolia - теснолистна ехинацея. Не е особено забележителна като цвете, но това е ехинацеята с най-високо съдържание на биологично активни вещества, които я правят имуностимулатор и адаптоген. Ползването и на Echinacea purpurea за тази цел е поради голямо търговско търсене на билкови препарати. Всъщност теснолистната ехинацея е най-добра точно като лекарствено растение. Билка, билка - ама и цвете. Или обратното - цвете, цвете - ама и билка :mrgreen:
Изображение

4. Hibiscus moscheutos "Disko Belle Mixed" - хибискус. Ниска версия - 60 см, на този изключително едроцветен (до 25 см в диаметър) тревист хибискус.
Изображение

5. Rumex sanguineus var. sanguineus - кървавочервен лапад. Зеленчук, билка и красиво листно-декоративно растение.
Изображение

Следва продължение ...
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Да подгреем тигана (най-новото и предстоящо)

Мнениеот Алпина » 17 Фев 2013, 18:32

6. Linum capitatum - жълт лен, стои прекрасно в алпинеум, цъфти продължително.
Изображение

7. Rheum palmatum - палмолистен ревен, по-декоративна версия на зеленчука, особено красив край водоеми или просто като солитер на влажни места.
Изображение

8. Amsonia hubrichtii - амсония, багри се прекрасно есента, подходяща компания на треви, перенни, храсти.
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 18 Фев 2013, 23:11

9. Thalictrum delavayi - таликтрум, обичниче. Един малко по-различен таликтрум от разпостранения у нас, също много красив, подходящ за полусенчести места, с грациозни и нежни съцветия.

Изображение

10. Trollius New Hybrids - тролиус , витошко лале. Обогатена селекция, включваща не само познатото ни жълто витошко лале, но и растения с алабастрови, светложълти и оранжевеещи цветове.

Изображение

11. Prunnela grandiflora mix - прунела. Ефектно цъфтящо почвопокривно растение, което може да се сади както самостоятелно, така и като компонент за ливаден тип съобщества и пейзажи.

Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 21 Фев 2013, 21:41

12. Dianthus alpinus - алпийски карамфил. Дребен и компактен, до 10 см висок, красиво цъфтящ карамфил в розово-червени цветове. Подходящ за алпинеуми и скални кътове.
Изображение

13. Calla palustris - блатна кала. Зимоустойчива и красива кала, подходяща за засаждане във влажната крайбрежна зона на водоемите.
Изображение

14. Viola koreana - корейска виола (теменужка) Красиво листно-декоративно и почвопокривно растение за сенчести места.
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 22 Фев 2013, 13:35

15. Leontopodium souliei - вид еделвайс, произхождащ от Китай. Това е един по-различен еделвайс от познатия ни и рaзпространен в цяла Европа Leontopodium alpinum. Въобще, досега са описани 63 вида в този род. Знае се, че европейският вид е недълговечен в култура - живее 2-3 години максимум. Реших да проуча този китайски вид, защото го описват като почвопокривен, растящ в тревисти съобщества и аз се надявам той да живее по-дълго в градината. Прилича на нашия, но е по-дребен.
Изображение

16. Rodgersia hybrida - роджерсия. Едро и атрактивно растение, подходящо както за самостоятелно засаждане, така и в група. Растение за сенчести и влажни места, добър избор за озеленяване на брегове на водоеми.
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 23 Фев 2013, 16:03

17. Zigadenus elegans - изящен зигаденус, Melanthiaceae. Малко знам за това растение, непознато за България и сравнително неизвестно по принцип. Семената поникнаха, ще се опознаваме взаимно с него. Родствено е с едно друго растение, което ми никне за първи път след 2 зими стратификация - ксерофилум. Ето снимка от нета на зигаденуса:
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот hartt » 27 Фев 2013, 00:08

Хубави неща, Алпина, все клонят към сянката и влагата s:, аз клоня към ксерофитите, нямам друг избор. Тази Amsonia hubrichtii издържа ли на суша?

Опс, смайлито трябваше да е кахърно, не щастливо...
hartt

Градина в: Казанлъшко поле

Мнениеот Алпина » 27 Фев 2013, 00:22

Aми за първи път я отглеждам амсонията - по вина на Ангелина. Пише, че поддръжката и е по-скоро слаба, но се нуждае от умерено поливане. Но пък има толкова китки за суша - рудбекии, ехинацеи, гайлардии, перовския, пелин, карамфили, повечето алпийски. Няма защо да си кахърен bg:
ПС: Мисля да пусна тема за всички семена от странни и редки дървета, които получих днес от теб и какво се случва с тях оттук нататък. Да ми гледате сеира един вид :twisted:
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот hartt » 27 Фев 2013, 00:31

Алпина написа:Но пък има толкова китки за суша - рудбекии, ехинацеи, гайлардии, перовския, пелин, карамфили, повечето алпийски. Няма защо да си кахърен bg:

За сведение, уморих рудбекиите, космоса, мирабилиса, чак и газанията, хемерокалисите и те вече дават фира. Май трябва да заложа на опунцията (и тя нещо слабо расте tk:)
hartt

Градина в: Казанлъшко поле

Мнениеот andondm » 27 Фев 2013, 00:32

О, Алпина, амсонията и аз я харесвам и пролетта ще искам от нея.
Аз пък искам да те попитам за ревена - като този на снимката ли имаш ти? Защото под името Rheum palmatum освен този червеноцъфтящия с красивите листа ми излиза и някакъв със заоблени листа, цъфтящ в бяло , който аз никак не харесвам като визия .
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Следваща

Назад към Нови растения в асортимента