Доста е позамрял форума, а и тази тема.
Ситуацията при мен е следната.
Трите растения тулси (Ocimum tenuiflorum) са живи, но растат ужасно бавно. Четох в нета, че в началото наистина този вид босилек расте много бавно, но чак пък толкова. Изнесох го на слънце през юли и той напълно спря да расте. На всичкото отгоре го навести и червеното паяче. Справих се с него и растенията пак ги внесох в оранжерията. През юли тук температурите доста играеха- дневните бяха високи, а през нощта с разлика по 10 градуса. Явно, че нестабилните температури също не му понасят. Алпина, какъв е твоя опит и как напредват при теб?
Междувременно от един разсадник си купих Оcimum basilicum magic blue. Голямо растение вече с цвят. Обаче, старите сухи цветоноси нямат семена
Попадам на различна информация, но най-често е, че Оcimum basilicum magic blue и Ocimum kilimandscharicum са със стерилни цветоноси и се размножават само чрез резници.
Между другото, тези два вида са ми почти еднакви и не знам дали това не са имена на един и същи вид!? Освен това, при мен magic blue цъфти с розови, а не със сини цветове
Възможно е да е заради слънцето. тук буквално изгаря и на доста растения в градината имам изгорени листа. Босилекът ми има сутрешно слънце до към 12. След това е в сянка.
Та, заради тези стерилни цветоноси видях, че босилекът, всички видове, могат да се размножават от резници. Алпина, имаш ли опит с този вид размножаване? Аз днес сложих във вода резници "siam queen" и ще следя.
Magic blue - цялото растение и детайл.