Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Подправки и билки 2013

Подправки и билки 2013

Мнениеот Алпина » 13 Май 2013, 20:05

За пръв път тази година отглеждаме:

I. Босилек, при това доста разновидности (http://zelena-prolet.com/Ocimum_species ... _i_sortove) :

1. Ocimum basilicum "Genovese" - генуезки или типичният босилек в италианската кухня, цена 2 лв./саксия;
2. Ocimum basulicum "Purpurascens" - червен босилек, листнодекоративен и с кулинарна употреба като останалите, цена 2 лв./саксия;
3. Ocimum minimum - дребнолистен, гръцки босилек, цена 2 лв./саксия;
4. Ocimum tenuiflorum - тулси, свещен босилек, цена 3 лв. саксия;
5. Ocimum gratissimum - многогодишен, африкански босилек, цена 3 лв./саксия;

II. Мароканска мента - Mentha spicata "Morocco", цена 3 лв./саксия;
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Подправки и билки 2013

Мнениеот мадаке » 27 Май 2013, 23:33

Алпина, предполагам, че сте сигурна че имате Ocimum tenuiflorum. Нерядко в сайтовете за семена го заменят с Ocimum tenuiflorum "Siam Queen", който е тайландски босилек.
Изображение
това е моят.
А това е "Siam Queen"

Изображение
Ако искаш да си щастлив 1 ден - напий се
ако искаш да си щастлив 1 седмица - продай си имението,
ако искаш да си щастлив 1 месец - ожени се
ако искаш щастие цял живот - отглеждай цветя!
Аватар
мадаке

Градина в: Белград

Мнениеот Алпина » 28 Май 2013, 07:57

Струва ми се, че имаме първият от твоите снимки. С по-мъхести листа е. Ще го снимам да го покажа. За първи път го отглеждам, а семената ми даде donkata,защото аз просто забравих да си го поръчам. Имам и семена от Люксо, които още не съм засяла, но непременно ще направя, защото може да загубят кълняемост. Тази година сея босилеци поетапно, за да ги имам непрекъснато. Каквото не се продаде, тутакси се превръща в песто :mrgreen: , което обожаваме у дома. За тулсито и многогодишния африкански босилек нямам идея каква е употребата им, извън ритуалната и като билка в родината им. Ако някой ги е ползвал и има повече опит в употребата и отглеждането им, ще се радвам да сподели. И също - възможно ли е в наши условия да дадат кълняемоспособни семена?
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот мадаке » 28 Май 2013, 16:31

Прекрасно! И моят тулси е с мъхести листа. Отглеждам го за пръв път, но доста почетох. Най-големия проблем при него, а вероятно и при африканския е, да се опази през зимата. Изисква топлина минимална +18. под тази температура започва да губи листата си. Изисква и много слънце, целогодишно. Това вече е проблем. Аз ще пробвам с лампи да го опазя. До сега, тук в Белград и в Хърватия опитите да се произведат растения са доста обезкуражаващи. Доста често кълняемостта е никаква. Но предполагам, че са го сяли като обикновен босилек, а той иска +25 за поникване. Дори и да поникне, много трудно успяват да го опазят и с първите хладни дни той загива. А аз съм се заинатила wk: Целта ми е да го опазя и през зимата, за да се превърне в дръвче. Информацията ми за лечебните му свойства е от нета. Нямам непосредствен опит. При мен кълняемостта беше около 50%, но един мал-шанс ме остави само с 3. Пуделката ми се беше разтичала и в един момент връхлета върху мен докато държах съда с покълналите семена. Разбира се, всичко се разсипа по тревата и съм ги събирала с пинсета. Опазих само три, но и те са ми достатъчни ако успея да го накарам до края на сезона да направи семе. А после - пей сърце s: Сега са в оранжерията и нямам намерение да ги вадя докато наистина не пораснат. Също така прочеток, че за да продължи растежа е необходимо да се премахват цветоносите. От тези три стръка единият е за семе, а другите два за красота f:
Аватар
мадаке

Мнениеот мадаке » 10 Авг 2013, 20:12

Доста е позамрял форума, а и тази тема.
Ситуацията при мен е следната.
Трите растения тулси (Ocimum tenuiflorum) са живи, но растат ужасно бавно. Четох в нета, че в началото наистина този вид босилек расте много бавно, но чак пък толкова. Изнесох го на слънце през юли и той напълно спря да расте. На всичкото отгоре го навести и червеното паяче. Справих се с него и растенията пак ги внесох в оранжерията. През юли тук температурите доста играеха- дневните бяха високи, а през нощта с разлика по 10 градуса. Явно, че нестабилните температури също не му понасят. Алпина, какъв е твоя опит и как напредват при теб?
Междувременно от един разсадник си купих Оcimum basilicum magic blue. Голямо растение вече с цвят. Обаче, старите сухи цветоноси нямат семена s: Попадам на различна информация, но най-често е, че Оcimum basilicum magic blue и Ocimum kilimandscharicum са със стерилни цветоноси и се размножават само чрез резници.
Между другото, тези два вида са ми почти еднакви и не знам дали това не са имена на един и същи вид!? Освен това, при мен magic blue цъфти с розови, а не със сини цветове :roll: Възможно е да е заради слънцето. тук буквално изгаря и на доста растения в градината имам изгорени листа. Босилекът ми има сутрешно слънце до към 12. След това е в сянка.

Та, заради тези стерилни цветоноси видях, че босилекът, всички видове, могат да се размножават от резници. Алпина, имаш ли опит с този вид размножаване? Аз днес сложих във вода резници "siam queen" и ще следя.

Magic blue - цялото растение и детайл. f:

Изображение
Изображение
Аватар
мадаке

Мнениеот Алпина » 10 Авг 2013, 20:58

Здравей мадаке ! Напоследък наистина нямам време да пиша, но тя идеята на форума беше не да дублирам информацията от сайта, а да я допълвам, ако има въпроси към мене. А и нямам много време в този сезон.
По принцип много растения размножаваме с резници, вкл. и експериментираме с "нерзмножаеми". Моите тулсита са около 30 см, също цъфтят и мисля да събера семена. Наистина в началото растяха много бавно в сравнение с всички останали босилеци. Евгеноловият стана чудовище - към 1м, а не е в много големи саксии. Разчитам да събера семена от всичко и така да ги размножавам основно, но мога да заложа експериментално резници, за да видя дали и за колко време ще се вкоренят. Тревистите резници обикновено третирам с клонекс. Между другото - вкоренихме пробно мурсалски чай. Бавно стана, но стана.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот мадаке » 10 Авг 2013, 21:43

Благодаря ти, че намери малко време да напишеш отговор. Каквото гледах и четох за вкореняване на резници от босилек - всички вкореняват във вода. Прекрасно, че сте успели да вкорените и мурсалски чай. Аз от моя събрах малко семенца и ще се опитам да произведа растения. Двата корена от теб много са се разклонили. Направо са покрили хълмчето. Онази вечер направо обезумях, когато видях, че съпругът ми е сложил пръскалката точно до "хълмчето" с чая, и другите сухолюбиви растения. sk: Е, смъмрих го, а той от желание да помогне и да се погрижи за растенията. Също така забелязах, че пчелите и осите събират мъха от листата на мурсалеца. Изненадих се, когато ги видях. Възможно ли е в мъха да има също полен или нещо подобно?

В сайта при босилеците видях, че си писала за O. tenuiflorum, че е едногодишен. Всъщност, той е многогодишен и при подходящи условия се превръща в дръвче. Но вероятно си имала пред вид нашия климат.
Аватар
мадаке

Мнениеот мадаке » 17 Авг 2013, 12:07

Само след седмица експерименталното клонче от Мagic blue пусна корени във водата. При Siam queen все още няма никакви признаци, но ми се струва, че започва да прави каудекс. s:
Аватар
мадаке

Назад към Нови растения в асортимента