Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Катерлива лоницера (Lonicera sp.)

Катерлива лоницера (Lonicera sp.)

Мнениеот Acebia » 08 Фев 2014, 22:35

Патиланец...

Понякога ми идват щури идеи, пък и понеже съм си нетърпелив по характер гледам веднага да ги оъществявам. Днес ми хрумна да си направя арка, намерих едно идеално място където да я разположа, решил бях да пускам по нея катерлива роза "Розариум уестерн". Купих 14 метра арматурно желязо Ф0,6 за 6 лв общо, но понеже съм с две леви ръци от към майсторлук, уговорих баща ми да ми завари детайлите с електрожена. Речено-сторено, обаче не дообмислхме добре самото изпълнение и ще е малко кривичка :roll: s: . Веднага се отказах да качвам роза, че тя докато порасне ще трябва да гледам кривата арка. Предложих да посадя имомея, щяха да ме изнесат от вкъщи, преди десетина години сях от нея в градината и още не можем да я изкореним, въпреки че я скубем редовно.
Реших да проверя Алпина какво предлага и се изненадах от японската лоницера, не че не я знаех, но не предполагах че растяла толкова бързо. Гледам предлагате 3 сорта, вариеганата я оставям... Алпина моля те помогни ми със съвет кой вариетет да избера - var. chinensis или var.halliana, ще ми трябват 2 растения?
Acebia
 
Мнения: 31
Регистриран на: 10 Мар 2013, 23:16
Градина в: село Брезница, общ. Гоце Делчев

Re: Японска лоницера (Lonicera japonica)

Мнениеот Алпина » 10 Фев 2014, 08:09

Всъщност в момента имаме само L.chinensis, тя е по-красивата от двете, а също и ароматна.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Японска лоницера (Lonicera japonica)

Мнениеот Acebia » 10 Фев 2014, 11:16

Благодаря ти, Алпина! Ще ти пиша на лични. f:
Acebia
 
Мнения: 31
Регистриран на: 10 Мар 2013, 23:16
Градина в: село Брезница, общ. Гоце Делчев

Re: Катерлива лоницера (Lonicera sp.)

Мнениеот Алпина » 20 Мар 2016, 10:41

Промених малко името на темата, за да опиша видовете катерливи лоницери които отглеждаме в разсадника. По принцип отглежданите в декоративното градинарство лоницери са няколко групи, на базата на техния хабитус и използване. Има храстовидни лоницери, с опадливи листа - Lonicera fragrantissima, Lonicera tatarica, Lonicera maakii, Lonicera xylosteum; вечнозелени - Lonicera pileata, Lonicera nitida и увивни: Lonicera japonica, Lonicera periclimenum, Lonicera americana, Lonicera henrii, Lonicera caprifolium, Lonicera etrusca и др.


Тук ще изброя тези лоницери, които са лиани. И които отглеждаме и можете да закупите при нас.Те нямат органи за прикрепване, те се увиват около опора. Тази опора следователно трябва да е ажурна и с не прекалено дебели детайли. Т.е. подходяща опора за тези лоницери са оградните мрежи и металните оградни пана. Естествено може да се изработи и специална конструкция , която да "носи" лоницерата. Но тя пак трябва да и позволява да се увива с леторастите си около нея. Катeрливите лоницери са подходящи за озеленяване на трейажи и перголи.

Lonicera japonica var. chinensis
Вечнозелена лоницера. Листата са зелено-пурпурни. Цветните бутони са червено-розови. След отварянето са кремаво-жълти. Цветовете са силно ароматни.Ще разполагаме с нея след средата на м. април т.г.

Lonicera japonica "Aureomaculata"
Жилките на листата са оцветени в жълто. Цветовете са жълто-бели. Цъфтежът е малко по-невзрачен отколкото при горния вид. Ароматът на цветовете е по-слаб. За сметка на това е декоративна с листата си почти цялата година.

Lonicera henrii
Вечнозелена катерлива лоницера дори за условията на София. Листата оцеляват през зимата без повреди. Сенкоиздръжлив вид. Цветчетата са дребни, невзрачни.

Lonicera periclymenum Belgica
Основният вид произхожда от Югоизточна Европа. Цветовете са събрани в кичури, по-едри са отколкото на останалите лоницери, Венчелистчетата отвън са червено розови, отвътре са белезникаво кремави.

Изображение
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Лиани и катерливи растения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron