Интересно е, да... мистично дори. Тук ползват диви прасета за целта, насочват ги към растенията и ако стане. Предимно из горите, в ловните зони, но съм виждала растение, за което са казвали, че в стари времена са връзвали корените му с връв която пък теглело куче... И приличаше на спанак с по-тъмни листа. Говори се, че плодчетата му ухаят приятно. Навсякъде по Средиземноморието може да се открие, а преди години имаше предложение да се отглежда култивирано заради лечебните му свойства - буквално спасява живот, лекува холестерол, простата и възвръща силата на целия метаболизъм... но е опасно когато се вади от природата. В същото време в Турция масово се ползва друго растение, което притежава същите свойства и има същия корен:

За съжаление за него също не знам много, на турски го наричат Ginseng, и особено червеният такъв е лечебен. Мисля, че става дума именно за втори вид мандрагора, но може и да греша... От него правят хапове и кремове и всичко се ползва масово.
п.п. Горната снимка с цвета не ми вдъхва особено доверие, сякаш е пипната малко, и предвид, че е от сайт, който рекламира съответните продукти, представяни за мандрагорови... поставям и друг линк на второто растение:
http://isearch.avg.com/images?s=sideNav ... 0ba17&cid={efb862ec-7779-42d4-b7d1-6588f81593db}&v=14.0.0.14&ds=AVG&d=30.01.2013+18%3a46%3a17&pr=fr&snd=hp&pid=avg
А мандрагората наричат Адамова билка...