Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Tревисти растения гиганти

Tревисти растения гиганти

Мнениеот Алпина » 11 Фев 2015, 13:46

Tревистите растения гиганти винаги са ми се стрували привлекателни по един особен начин. Както и дребосъците, които трябва да гледаш от 20 см, за да оцениш красотата им. Но тук ще стане дума за гигантите. Повечето от тях дори не притежават кой знае каква декоративност сами по себе си. Но присъствието им определено променя пейзажа, понякога много при това.
Едрите тревисти растения имат отношение към понятието текстура на градинската композиция. Това са растения с груба текстура. Или ако трябва да се изразя като художник - рисуват се с голяма четка, а не фина такава :mrgreen: Играта на светлина и сянка при тях е на едри петна и съответно придава много повече драматизъм на пейзажа. Едрите тревисти растения оптически смаляват пространството и му придават тропическа виталност - получава се нещо като Джурасик парк. Не можеш да ги прескочиш, можеш само уважително да ги заобиколиш. Приковават автоматично погледа върху себе си и доминират в градината. И тъй като заемат много място, а пък са особено изразителни, с тях не бива да се прекалява, защото това ще доведе до загрубяване и впечатление за хаотичност в градинската композиция. Засадени на неподходящо място, могат направо да развалят перспективата, скъсявайки нейната дълбочина и скривайки елементи от нея. Но пък за скриване на грозни гледки и пейзажи нямат равни на себе си. С уговорката, че присъстват само през вегетацията, а зимата обикновено са скрити в земята коренища. Хубавата им черта е, че израстват бързо пролетта и си влизат в ролята.
Едрите тревисти растения често играят ролята на солитер в градината, даже тази роля им е отредена по право, особено ако градината е изградена на принципа на игра на форми, обеми и текстура и цветовете отстъпват на заден план. Засаждането на тревисти гиганти в масив е уместно само в големи по размер градини. Обикновено им се отрежда роля в по-задни планове на композицията – непосредствено до ограда или стена, където играят ролята на фон. Особено удачно е използването им в равна и монотонна откъм динамика на линиите градина, където те могат да повдигнат и осмислят една скучна композиция. Ако все пак не можем да им устоим и искаме да имаме повече едри видове в градината си, то трябва да ги засадим на различни места, да участват в различни групи растения, видими от различни перспективи. Толкова са си самодостатъчни според мен, като се има предвид ръста им, че с други по вид гиганти е почти невъзможно да си партнират.
От растения гиганти се интересувам сигурно поне от 10 години, откакто правех първи опити да отгледам от семена Gunnera manicata. Така и не успях да отгледам голямо растение. Зимата все им се случваше нещо и загниваха. Знам, че е доста топлолюбива, но съм решена на още един опит тази година. Междувременно в разсадника отглеждаме и предлагаме още няколко растения, които минават за гиганти не толкова с ръста си, а с необичайно големите си листа, които правят тези растения особено изразителни и с неповторимо съучастие в градинския пейзаж.
1. Аstilboides, Rodgersia.

За астилбоидеса и роджерсията има вече тема и затова няма да се спирам подробно.
Ето я темата: viewtopic.php?f=18&t=930

Тъй като не разполагам със снимки на големи растения, можете да ги видите как изглеждат тук Astilboides , Rodgersia.
Мога да кажа само, че не са особено познати у нас и почти не се използват. А не би трябвало, защото ако им се осигури редовно поливане и лека полусянка, няма да има никакъв проблем с отглеждането им. Не правят дълбок корен, предпочитат богата на органично вещество и в същото време аерирана почва.


2. Crambe cordifolia- крамбе


Изображение
В по-късната пролет ще предлагаме в разсадника и това едричко и родствено със зелето растение - имам кураж да го кажа, защото вече поникна от семена. Притежава характеристикитe на тревист гигант - с огромни, впечатляващи листа и силно разклонени, извисяващи се съцветия, които изглеждат като ефирен облак над грубата маса на листната розетка. Разклонените цветоносни клонки остават на растението и са ефектни и след прецъфтяването. За съжаление на горната снимка се виждат само листата, още не е цъфнало
Но можете да разгледате тук - Crambe cordifolia.
Крамбето предпочита слънчеви месторастения, но понася лека полусянка.Студоустойчиво е и сравнително сухоустойчиво. Не обича кисели почви, но пък понася отглеждане на крайморски местообитания. Механичният състав на почвата е без значение за него. Цъфти през юни, семената зреят през август. Размножава се от семена, веднъж засадено не подлежи на местене, особено възрастно растение. Може да се използва и като почвопокривно за големи пространства, независимо от едрия си ръст - до 2.5 м височина и 1,2м ширина. Растението е ядливо и има вкус и аромат на зеле - младите листа и корените. Споменава се и като медицинско растение.


3. Macleaya cordata (M.microcarpa) - маклея

Macleaya cordataИзображение
Маклеята е от сем. Papaveraceae. Миналото лято си набелязах това растение за бъдещо отглеждане, когато го видях в една ботаническа градина. И тази пролет вече имам никнещи семена, като се надявам на успех. Със своите 2 до 3 м височина и над 1 м ширина на масива от издънки, определено е тревист гигант. Листата са едри и с необичайна форма и нарязване. Цветоносните метлици също са красиви. Споменава се, че може да бъде инвазивна, но също така и че не е проблем да се контролира.
Маклеята без съмнение е едно архитектурно растение, с което си струва да се експериментира. Освен това е и билка и естествен природен инсектицид, отвара от който убива ларвите на комарите и на други насекоми.
Растението се отглежда успешно на полусянка, но не и на тежка сянка, почвата трябва да е добре дренирана, с умерено поливане.
Надявам се още тази пролет, по-скоро късната, да предлагаме разсад от нея в разсадника. Така че, експериментирайте с нас. Ето повече за визията на растението маклея.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1387
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Алпина » 14 Фев 2015, 14:35

4. Petasites japonicus Giganteus- японски петаситес

Вероятно всички сте виждали край планински потоци и реки, както и други влажни месторастения, едно растение с огромни листа - Petasites hibridus или чобанка. Направихме опит да го засадим на разсадника, не беше много влажно. Скоро съжалихме. Оказа се доста бързо разрастващо се и инвазивно.
Сега експериментираме с японския аналог на това наше растение Petasites japonicus Giganteus. Определено е по-красив, а аз се надявам като гостенин да не е толкова нахален.
Растението се развива добре на влажни и сенчести месторастения. Има красиви и огромни листа и може да се използва като почвопокривно в големи градини, край водоеми, за укрепване на брегови откоси.

Така изглежда при нас:

Petasites japonicus GiganteusИзображение

А ето и как изглежда и се използва в градините: Petasites japonicus Giganteus.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1387
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Алпина » 22 Фев 2015, 21:22

Eто още две интересни растения. Едното е зеленчук, но поради внушителния си и атрактивен вид може да се отглежда не само като зеленчук.

Rheum rhabarbarum

По време на цъфтеж растението достига 1 м височина и ширина. За храна се ползват листните дръжки.

Изображение


Rheum palmatum var. tanguticum

Този произхождащ от Източна Азия вид достига 2 - 2.5 м височина. Атрактивни листа и цветна метлица. Добре изглежда като солитер или край водоеми.

Изображение
За съжаление моята снимка не показва това растение в целия му блясък, затова ето един линк за него: Rheum palmatum v.tanguticum


И двата вида се предлагат в разсадника.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1387
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Delphinium » 23 Фев 2015, 22:54

Честно казано, не искам дори и да си помисля за чобанката! Тази гад превзема постоянно трудно извоювани за цветя части от двора ми sk:
Вече необратимо е навлезла между ралицата и розите ми. И няма никакъв шанс за разкарването й, освен за две-три години, ако изкопая всичко на дъблочина поне 50 см, и успея да разкарам всичките й корени (а има вероятност някои да са по-дълбоко). Моето скромно мнение е, че има ли подходящи условия (при мене си е дива, без човешка намеса) тя е просто неизтребима.
За сметка на това пък много си харесах една екзотика - Rheum palmatum var. tanguticum. Като я гледам по снимки, май добре ще си пасва с любимата ми лигулария на Пржевалски-
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Алпина » 24 Фев 2015, 08:43

Природата не търпи празно пространство, Рали. И го запълва с разни работи :mrgreen: И аз смятам един японски полигонум за отвратителен агресор, но вчера, като минавах край Перловска в района на Малашевци - гледката с боклуци беше толкова потресаваща. Изпитах отчаяние, че това някога изобщо ще се промени към по-добро. Засрамих се, че съм жител на тази планета. И си казах - скоро ще се стопли, ще изникне Fallopia japonica и поне през лятото това няма да се вижда. Ще ви снимам тия дни мястото.
Петаситесът расте предимно край реките. Но предполагам, ако му освободиш място като обработваш земята за себе си, той се намества сам. При мен също започна да завладява, защото имаше незаето от друга растителност пространство, обилно навлажнявано.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1387
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Delphinium » 26 Фев 2015, 16:53

Искре, задната част на двора ми граничи с реката, а през него минава стара напоителна вада, в която пролет и есен тече вода. А под къщата над вадата има изворче, от което извира вода пак пролет и есен. Сега разбираш ли защо борбата с чобанката е мисия невъзможна? При това някои от ужасните й хоризонтални корени са на над 50 см дълбочина!
Преди години се опитах да я ликвидирам от малко пространстро с раундъп. На следващата година отново си просперираше cr2
Аватар
Delphinium
Администратор
 
Мнения: 209
Регистриран на: 26 Яну 2013, 12:10
Местоположение: София
Градина в: Трекляно

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Алпина » 01 Мар 2015, 18:30

Eто още два гиганта :
Angelica arhangelica- архангелова анжелика.
Това е растение-билка и растение с ритуално предназначение в миналото. Т.е. от така наречените етно-ботанически растения. Широко се култивира в някои страни от Средна и Западна Европа. Понякога я третират като двегодишна, понякога като многогодишна. Аз мисля, че е кратко живеещо многогодишно растение, което има способността да се самозасява. Някъде в началото споменах, че гигантските растения не блестят с красота, а с внушителни размери. Така е и с ангеликите. По-скоро необичайни и привличащи вниманието - архитектурни растения. Солитери или пък стожери на градинската композиция. Считало се е, че с присъствието си прогонват зли сили, оттам и ангелското им название. Angelica archangelica

Angelica gigas - гигантска анжелика
От тази година се надявам да предлагаме и тази анжелика. Освен, че е по-голяма, тя e много по-декоративна - има атрактивни тъмночервени съцветия. Ето линк за Angelica gigas
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1387
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Алпина » 20 Май 2015, 20:10

В момента този ревен (Rheum palmatum var. tanguticum) е висок 2 м. Само един сезон е гледан в земята.

Taka изглеждаше при разлистването си:Изображение

А така сега:Изображение

Тази година и Astilboides tabularis направи едри и атрактивни листа, дори в сакия:
Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1387
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Murof » 20 Май 2015, 21:30

Изображение
Имам го от 3 години и при мен направи табулариса, страхотни листа тази година!
Аватар
Murof
 
Мнения: 67
Регистриран на: 08 Мар 2013, 22:31
Градина в: София

Re: Tревисти растения гиганти

Мнениеот Алпина » 20 Май 2015, 21:36

Супер ти е кътчето! Аз също засадих в земята един астилбоидес, догодина се надявам на голямо и хубаво растение и при мен.
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1387
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Следваща

Назад към Градини и дизайн

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron