Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Размножаване на иглолистни растения с резници

Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот Стефан » 04 Фев 2013, 19:46

Една голяма част от иглолистните растения се размножават трудно или въобще не се размножават с резници - при тях алтернативните методи са семенно размножаване или облагородяване. Но има и такива иглолистни видове - тисове, смърчове, туя, лъжекипариси, ели, секвои и хвойни - при които размножаването чрез резници е обичайна практика.
Най-общите препоръки, отнасящи се до вегетативното размножаване на иглолистните растения могат да се обобщят в следното:
1. Майчините растения трябва да са в добра форма - торени и поливани. Това означава, че необходимите за вкореняването фитохормони се намират в тях в нужните количества и съотношения. Желателно е да са млади растения. При младите растения склонността към вкореняване е с пъти по-добра от тази при старите растения. До размножаване на стари растения се прибягва само в краен случай. Веднъж вкоренен, даден резник се подмладява и вече може да се използва за по-нататъшно добиване на резници.
2. Резниците трябва да се вкореняват в оптимални за тяхната фотосинтеза условия. Това означава висока въздушна влажност, която компенсира загубите на вода от тъканите на резника. Най-добре е влажността да се поддържа в границите от 70 до 100%, като при по-висока температура влажността трябва да е по-висока. В летните дни влажността на въздуха трябва да достига 90 - 100%. Това означава, че върху листенцата на резниците трябва винаги да има капки вода. Високата въздушна влажност се постига чрез редовно пулверизиране на резниците и завиване с полиетилен или стъкло. В разсадниците се прави инсталация за изкуствена мъгла, която се включва през 1-2 часа при горещо време до веднъж на ден при по-хладно време. При мъглуването се цели намокряне само на листата и като вторичен ефект се овлажнява и субстрата. Субстрата не бива да се преовлажнява, защото става среда за развитие на патогенни микроорганизми.
3. Температурата на въздуха трябва да е в границите 20 - 27 градуса, като оптималната е 22,5 градуса. При тази температура фотосинтезата е най-инетнзивна и се натрупват хранителни вещества необходими за създаването на нови тъкани и органи При по-висока температура, в тъканите на растенията процеса дишане преобладава над процеса фотосинтеза и хранителните вещества се разграждат. При температури по-ниски от оптималната, вкореняването се забавя.
4. Субстратът, в който се вкореняват резниците трябва да е стерилен. Да няма патогенни микроорганизми. Най-добре е да се използва пясък, или смес от пясък и торф. Съотношението между тях може да бъде 10 части пясък към 1 част торф.
5. Температурата на субстрата трябва да е с 2 -3 градуса по-висока от температурата на въздуха. Това благоприятства оттока на асимилати от листата към долния отрез на резника и съответно по-бързото зарастване на раната и по-бързото образуване на корени. В някои разсадници се практикува подгряване на субстрата с подово отопление.
6. Време на залагане на резниците. В разсадниците се практикува залагане през цялата година, като се спира само през зимата докато температурите навън са много ниски. Но по принцип има два сезона през които вкореняването е най -сполучливо. Първият е през лятото от края на юли до края на септември. Вторият е от началото на март до началото на май. Опитните градинари могат визуално да определят кога растенията биха се вкоренили най-добре.
6. Култивационни съоръжения. Най -добре е да се използват парници вкопани в земята. Дълбочината на вкопаване може да бъде от 30см до 2м. Според каквото позволяват условията. Тези парници се покриват със остъклени рамки. Разбира се вместо стъкло може да се използва и полиетилен или поликарбонатни плоскости. По-дълбоките парници осигуряват през лятото една по-равномерна температура при резниците и винаги положителна температура през зимата.
Може също да се използват и надземни оранжерии, но през лятото в тях са по-високи температурните колебания. За да се поддържа висока влажността на въздуха в тях е необходимо резниците да се покрият с още един полиетиленов тунел вътре в оранжерията.
7. Стимулиране с фитохормони. Фитохормоните които стимулират растежа на тъканите и по-специално образуването на корените са : индолил- маслена киселина (ИМК), индолил-оцетна киселина (ИОК), нафтил-оцетна киселина (НОК), гиберелинова киселина и витамини от групата Б. И други. За резниците от иглолистни растения с най-голямо значение е ИМК. Най-достъпна за прилагане е във вид на пудра, в която се потапя долния отрез на резника. Както писах по-горе, в добре развитите майчини растения, в подходящия сезон, би трябвало да се намират необходимите фитохормони в оптимални концентрации.
8. Стимулиране с допълнително вкарване на енергия в резника. За целта може да се използва лазер с рубинова светлина. Долният отрез на резника се облъчва за няколко минути (според мощността на лазера). Методът дава удивителни резултати с видове, които много трудно се вкореняват. Според мене човек може да предава енергия на резниците чрез пръстите си, без да използва технически съоръжения.

Няколко снимки, които илюстрират добиването и залагането на резници от Западна туя (Thuja occidentalis):

Двегодишна клонка от западна туя, от която ще се добият резниците:
Изображение

От тази клонка са добите 4 резника:
Изображение

Заложеният за вкореняване резник. Субстратът е смес от пясък с малко торф. Всъщност тук той е сниман вече вкоренен след няколко месеца. Прозрачните чашки в случая помагат да се следи процеса. Това е добра технологична постановка за любители. В промишлени условия и с автоматично контролиране на процеса нещата изглеждат съвсем различно.
Изображение

Вкоренилището - неотопляема оранжерия, където под втори тунел от полиетилен се залагат резниците. За целта може да се ползва и вкопан парник със стъклени рамки отгоре. Ежедневно се оросяват и проветряват в горещините. Когато е студено и вегетацията е спряла, оросяване и по-скоро поливане се извършва съвсем рядко - 2-3 пъти в месеца.
Изображение

Така изглежда един добре вкоренен и готов за разсаждане в хранителен субстрат резник от западна туя:
Изображение

Следва доотглеждане в саксийка. Когато резникът регистрира добър прираст и корените му обхванат субстрата в саксията - той е готов за засаждане навън.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 282
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот емиава » 28 Апр 2013, 23:22

Здравейте. Много полезна и изчерпателна информация. За първи път се опитвам да вкореня иглолистно растение. Дори не знам точно какво е- прилича на араукария, но е студоустойчиво. Преди 7 дена го сложих за вкореняване и 2 връхчета са тръгнали. Лошото е,че нямах възможност да избирам клончето за резника и всички останали връхчета завършват със удебеления, които започват да ми приличат на миниатюрни шишарчици. Не знам дали да ги махна или да ги оставя.
емиава
 
Мнения: 12
Регистриран на: 01 Апр 2013, 23:31
Градина в: София кв. Киноцентър

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот toffifee77 » 13 Юли 2015, 12:56

Здравейте. Преди 3 месеца засадих резници от туя смарагд. Използвах вкоренител и смес от пясък и иглолистен торф 1:5. За моя изненада след 3 месеца над 70% от тях почнаха да изваждат светлозелени листенца, и бяха пуснали корени. Въпроса ми е кога да ги преместя в по-големи саксии. Смятам да използвам смес от пясък и биохумус (който сам си произвеждам) 1:1. Моля за съвети, как да се грижа за тях.
toffifee77
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Юли 2015, 12:48

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот Стефан » 14 Юли 2015, 07:54

Ако си ги вкоренил в чашки, можеш веднага да ги презасадиш в по-големи саксии. Разбира се преди това вкоренените резници трябва да се аклиматизират. Изваждат се от оранжерията за вкореняване и се държат няколко дни (най-добре няколко седмици) на открито - първо на сянка, а след това на пълно слънце. Поливат се редовно. През това време те продължават да растат и корените им запълват по-добре обема на чашката. После вече могат да се презасадят в по-големи саксии, а може и направо на терена. Според мен можеш да не слагаш толкова много пясък.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 282
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот toffifee77 » 14 Юли 2015, 13:16

Когато ги садих резниците края на април бяха 8-10см. Сега новите светлозелени листенца са 1см. Ако ги пресадя на есен в кофички от кисело мляко до каква височина могат да растат в тях.
toffifee77
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Юли 2015, 12:48

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот Алпина » 17 Юли 2015, 17:39

В тези кофички от кисело мляко те могат да удвоят височината си. По-важен признак за избиране на точния момент за презасаждане (прехвърляне в по-голяма саксия или направо в земята) е колко се е развил коренът. Когато корените обхванат напълно кореновата баличка, време е за прехвърляне. Защото в този размер саксия растежът на надземната част вече се забавя.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот toffifee77 » 28 Юли 2015, 10:17

Да попитам още нещо. След разсаждането и по-нататък необходимо ли е и да се полива или пръска с някакви препарати или торове.
toffifee77
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Юли 2015, 12:48

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот Алпина » 28 Юли 2015, 13:26

Само ако има проблем се пръска с препарати. А торенето е най-добре да се подава под формата на листно подхранване. Обикновено се прави концентрация от 0,2%. С някакъв разтворим тор за вечнозелени или универсален такъв.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот toffifee77 » 28 Юли 2015, 15:17

Благодаря за отговорите. Продължавам да се грижа за смарагда. Засял съм 240 резника. Да видим колко ще пораснат.
toffifee77
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Юли 2015, 12:48

Re: Размножаване на иглолистни растения с резници

Мнениеот toffifee77 » 10 Авг 2015, 12:54

Проблем... Преди две седмици пресадих няколко туи в почва 3:1 биохумус и пясък. Днес разрових една и видях, че корените за потъмнели. Нямат кафяви листа, но спряха и да растат. Видимо са леко повехнали. Полях ги обилно при пресаждането и после чак след седмица. Почвата не e суха, а леко влажна. Можели да са изгорели от биохумуса. Какво става помагайте, че съм болен.
toffifee77
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Юли 2015, 12:48

Следваща

Назад към Размножаване на растенията

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron