Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Декоративните треви - непокорни, красиви, обсебващи

Re: Декоративните треви - непокорни, красиви, обсебващи

Мнениеот Алпина » 21 Дек 2015, 12:30

Винаги режа декоративните треви пролетта. Заради тази гледка - обсебена съм от тези пастелни умиротворени цветове.

Muhlenbergia capillaris и Pennisetum Moudri
Изображение
Изображение
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот Алпина » 11 Яну 2016, 19:52

Oт 6-7 години отглеждаме една трева, която си откопахме от гората. Понеже растеше много на сянка, автоматично реших, че е някакава Luzula, насадихме си я на разсадника и забравих за нея. Не я обгрижваме изобщо, правеше ми впечатление, че се самозасява и от време на време просто оплевявах пониците. Днес я снимах. В средата на зимата тя е вечнозелена, с хубава гъста туфа. Може да расте на доста голяма сянка, но като че ли красива туфа прави на полусянка, за няколко години. Днес, след като видях колко добре изглежда, реших да я извадя от анонимност и евентуално да видя има ли бъдеще като декоративна. Въпреки, че не съм обръщала внимание на цъфтежа й и нямам снимки от него, мисля, че си отглеждам успешно и съвсем като мащеха Brachypodium sylvaticum - на български не звучи много поетично - горски късокрак :mrgreen: . Ще обърна внимание на цветовете й догодина, за да съм напълно сигурна, че съм я определила правилно. Цветът на листната й маса се определя като свежо зелен - всъщност ние затова я харесахме - беше си жълтозелена в тъмната гора. Този жълт цвят е най-изявен през пролетта.
Докато събирах информация за нея, установих, че тя наистина се използва като декоративна трева за сянка. Донякъде напомня на хаконехлоата. За няколко години прави красива туфа и изглежда чудесно и зимата. Или поне в тази не много студена зима. Но при нас температурите падаха до -12, макар и за кратко. Вероятно пролетта ще я предлагам експериментално в разсадника. Нищо не може да я убие. Самозасяването не е толкова страшно - младите растения са нежни и лесно се отстраняват. А самата трева си расте на компактна туфа. Ето снимка от днес. Ще потърся и снимки от други сезони.

Изображение
Всъщност наживо изглежда по-красива. В момента туфата е около 30 см висока и 40 см широка. В повечето случаи и изрязвам съвсем ниско и тя обновява листата си. Този път, обаче, съм я оставила и заради по-топлата зима тя изглежда доста добре и в момента.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 03 Май 2016, 07:25

Декоративните треви, които ще можете да закупите от нас през пролетния сезон. Подчертала съм напълно новите видове. Оцветените в червено ще са готови за продажба след средата или до края на май.

Achnatherum calamagrostis
Alopecurus pratensis 'Aureovariegatus'
Andropogon gerardii
Avena sempervirens
Brachypodium sylvaticum
Calamagrostis acutiflora 'Avalanche'
Calamagrostis acutiflora 'Overdam'
Calamagrostis brachitryha
Carex albula 'Frosted Curls'
Carex berggrenii
Carex flagelifera
Carex siderosticha 'Lemon Zest'
Carex siderosticha 'Variegata'
Carex morrowii 'Ice Dance'
Carex muskingumensis
Carex muskingum. Aureovariegata
Carex tenuissima 'Bronzita'
Carex testacea 'Prairy Fire'
Chasmanthium latifolium
Cymbopogon flexuosus
Deschampsia caespitosa
Deschampsia flexuosa
Elymus arenarius
Erianthus ravenae
Eragrostis elliottii 'Wind Dancer'
Eragrostis spectabilis
Eriophorum angustifolium
Festuca glauca "Glauca"
Festuca mairei
Festuca scoparia
Festuca glauca 'Golden Toupee'
Glyceria maxima 'Variegata'
Imperata cylindrica 'Red Baron'
Hakonechloa macra 'All Gold'
Koeleria glauca
Liriope muscari
Luzula sylvatica Albomarginata
Luzula nivea 'Lucius'
Melica transilvanica 'Red Spire'
Miscanthus sinensis
Miscanthus sinensis 'Gracilimus'
Miscanthus sinensis 'Litlle Zebra'
Miscanthus sinensis Krater
Miscanthus sinensis 'Morning Light'
Miscanthus sinensis 'Yakushima Dwarf'
Miscathus sinensis 'Zebrinus'
Molinia caerulea 'Variegata'
Muhlenbergia capilaris
Muhlenbergia capillaris 'Alba'
Muhlenbergia reverchonii
Ophiopogon japonicus minor
Ophiopogon japonicus nigra
Panicum virgatum Heavy metal
Pennisetum orientale 'Karley Rose'
Pennisetum thunbergii 'Red Buttons
Pennisetum alopecuroides 'Moudry'
Pennisetum orientale 'Tall Tails'
Phalaris arundinacea 'Arctic Sun'
Phalaris arundinacea 'Picta'
Pleioblastus variegatus 'Fortunei'
Sasaella nana 'Albostriata'
Spartina pectinata 'Aureomarginata'
Spodiopogon sibiricus
Sporobolus wrightii
Stipa gigantea
Stipa tenuissima
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 20 Май 2016, 20:36

Един местен и неоценен като декоративен вид трева - Brachypodium sylvaticum. Тази зима се държа като вечнозелен, а ето го и с майска визия. Светлозелена и пищна листна маса. Трева за сянка, даже за дебела сянка. За да стане такава разкошна туфа, обаче, му трябват 3-4 години.

Brachypodium sylvaticum
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Bepa » 06 Апр 2017, 08:28

Здравейте!
Току що се регистрирах и се представям тук - защото това е темата, която ме вълнува. Тревите и многолетниците, градините в стил холандска нова вълна. Това като цел - моята повече от скромна градина още не е постигнала този вид, но ще се стремя. :) При нас лятото е горещо и много сухо, старая се да избирам подходящи растения - макар все да залитам с нещо.
Приятелка купи за мен чудесна стипа гигантея от "Зелена пролет", хвърлила съм око на още много неща и скоро ще ви посетя на място. Но до тогава няколко въпроса за тревите, ако може.
Много обичам да отглеждам цветята си от семена, самия процес ми е интересен, пък и искам да правя големи цветни петна от еднакви цветя, затова със семената постигам количества с по-малко средства, но тази година забих с няколко сложни за покълване растения. И ако след 3 месеца чакане все пак се появиха няколко баптисии и амсонии, далеч не всички посяти, но още ще чакам, то с други няма никакъв знак. Според изискванията им, поне в момента, в който научих за тях, местих засетите семена на студено, държах в хладилник, пазя от пряка слънчева светлина, но фломисите ми и стипата тирса изобщо не дават знак да се пробуждат. Колко време може да отнеме този процес, и от кога насетне няма смисъл вече да чакам и овлажнявам?
Семената от стипата бях купила още есента и съжалявам, че не послушах първия си порив да ги посея веднага :)
Стипа тенуисима си изникна буквално в първите дни.
Относно стипата гигантея от вас - туфата е доста голяма, мога ли да я разделя преди посаждане, това ще е в близките дни, или да я оставя цяла, какво бихте ми препоръчали? Естествено догодина ще проверявам как покълват нейните семена, това вече ми е страст :)
Bepa

Градина в: село Руманя, между Стара и Нова Загора

Мнениеот Алпина » 06 Апр 2017, 19:46

Здравейте! Не е задължително да е във вас причината, за да не никнат семената. Просто в домашни условия и със семена съхранявани известно време не винаги успехът е налице. Аз също поръчвам много семена и винаги има такива, които не поникват, въпреки всичките ми усилия. Със собствени семена и имитирайки случващото се в природата успехът ми винаги е бил най-голям. Всяко растение е строго индивидуално. Има лесно никнещи и запазващи кълняемост няколко години. И такива, които са ме отказали завинаги от себе си. Stipa tirsa не съм отглеждала. Но Stipa tennuissima никне без проблем и запазва няколко години кълняемост, освен това обилно се самозасява. Аз никога не изхвърлям посеви - просто ги изнасям на открито и поливам от време на време поне до следващата пролет. В някои редки случаи това помага, в повечето не. Това е. Понеже баптизия съм сяла няколко пъти, наистина купените семена имат слаба енергия на кълнене, никнат неравномерно, слабо и бавно нарастват. Не всички оцеляват. Но с пресни семена, събрани ми от приятелка имах страхотен успех с това растение. Тази година сях бяла и жълта баптизия. Жълтата поникна мъчително, впоследствие част от пониците загинаха от гниене. Бялата не поникна, изнесох я навън и я оставих на температурните колебания повече от месец - има два поника вече, но дали ще станат на растение, не знам. Tази пролет сях Phlomis russeliana - само няколко растения поникнаха. Сяла съм и преди - беше доста по-добре. Един ерингиум, който съм сяла успешно преди, тази година също не ми поникна. Явно зависи и от партидите семена. Има семена, за които рязкото затопляне, което се случи след тази зима е знак, че идва лято и са изпуснали момента - и покълването се стопира. Изобщо за мен темата е необятна, няма универсални съвети. За щастие повечето растения се размножават вегетативно, което позволява и едно единствено поникнало растение после да послужи за размножаване.
Οтносно разделянето на Stipa gigantea - дават я като cool season grass - т.е. трева, която понася манипулации през по-хладно време и ниски нощни температури и няма проблем да бъде разделена сега, според мен. Аз разделям и обикновено отглеждам известно време в саксия, за по сигурно, после разсаждам на терена.
Едва ли бях много полезна с информация, но това е истината. Има видове, с които в домашни условия просто няма смисъл да се експериментира - например кукуряци, гунера.
Един лук съм си харесала - Allium triccocum - сея го вече 3-4 години подред. Семената са живи, набъбнали, но не никнат. Посевът стоя и в хладилника, и навън, и го чаках до следващата пролет - не и не.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Bepa » 06 Апр 2017, 23:44

Благодаря ви за отговора! Аз също мисля да оставя тавите с разсад и каквото нсе получи, колкото и малко баптисии и амсонии да поникнаха - пак ще успея да отгледам някое. За фломиса - не знам как ми стана такава слабост, много се надявам да изникне, семена останаха и за следващата зима - явно такива семена трябва да се сеят по-рано. Аз съм взела PHLOMIS samia, стига да изникнат ще имаме разнообразие :) Предполагам част от семената ни е от един и същ производител, защото видях много познати цветя в списъка ви с разсади и такива, за които се колебаех до последно :) От тях ще си взема от вас. Например от ратибидите в последния момент реших да взема само шоколадови, но в двете височини, щото си ги представих със стипа между тях. И вместо двуцветната ехинацея накрая избрах едно чудничко агастаче. Всичко покълна бързо и успешно, и от тази гледна точка не се притеснявам в себе си, стотици семена поникнаха, дано не ги объркам нататък. Оттук насетне ще се притеснявам да поръчвам семената със сложно покълване - макар, че ако издърпам процеса с месец-два напред, може би ще се получи. Много ми е любопитно да видя вашите разсади, аз сях някъде в края на януари- началото на февруари, още не мога да повярвам, че съвсем дребничките сега вербаскуми и монарди ще могат да цъфнат още тази година. :)
И да, семената, които събрах от моите цинии, кливии и дигиталиси - стават растения много по-бързо.
Последна промяна Bepa на 06 Апр 2017, 23:57, променена общо 1 път
Bepa

Мнениеот Bepa » 06 Апр 2017, 23:51

А за кукуряка много своевременна забележка, съжалявах, че не съм си взела :) Спирам да съжалявам.
Имаше едни лилии - LILIUM martagon, реших, че нямам никакъв шанс да се справя с тях, а сега добивам кураж. Очарователни са, сега ще мисля тях вместо кукуряците :)
Bepa

Мнениеот Алпина » 07 Апр 2017, 07:08

Lilium martagon също не си струва от семена. Трябват му 4-5 години да зацъфти от семе. Нараства бавно луковичката, през лятото листата изчезват, следващата пролет пак се появяват. Затова е по-добре да се купят готови луковици, които неслучайно са толкова скъпи. Друго, което е тегаво от семе са божурите. Впрочем кукуряците прекрасно се самозасяват в градината, но от закупени и престояли семена е почти невъзможно да се отгледат - в домашни условия.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот greeneyed » 15 Сеп 2019, 16:15

Hakonechloa macra All gold втора година, от разсадника.

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

ПредишнаСледваща

Назад към Декоративни треви