Здравейте! Не е задължително да е във вас причината, за да не никнат семената. Просто в домашни условия и със семена съхранявани известно време не винаги успехът е налице. Аз също поръчвам много семена и винаги има такива, които не поникват, въпреки всичките ми усилия. Със собствени семена и имитирайки случващото се в природата успехът ми винаги е бил най-голям. Всяко растение е строго индивидуално. Има лесно никнещи и запазващи кълняемост няколко години. И такива, които са ме отказали завинаги от себе си. Stipa tirsa не съм отглеждала. Но Stipa tennuissima никне без проблем и запазва няколко години кълняемост, освен това обилно се самозасява. Аз никога не изхвърлям посеви - просто ги изнасям на открито и поливам от време на време поне до следващата пролет. В някои редки случаи това помага, в повечето не. Това е. Понеже баптизия съм сяла няколко пъти, наистина купените семена имат слаба енергия на кълнене, никнат неравномерно, слабо и бавно нарастват. Не всички оцеляват. Но с пресни семена, събрани ми от приятелка имах страхотен успех с това растение. Тази година сях бяла и жълта баптизия. Жълтата поникна мъчително, впоследствие част от пониците загинаха от гниене. Бялата не поникна, изнесох я навън и я оставих на температурните колебания повече от месец - има два поника вече, но дали ще станат на растение, не знам. Tази пролет сях Phlomis russeliana - само няколко растения поникнаха. Сяла съм и преди - беше доста по-добре. Един ерингиум, който съм сяла успешно преди, тази година също не ми поникна. Явно зависи и от партидите семена. Има семена, за които рязкото затопляне, което се случи след тази зима е знак, че идва лято и са изпуснали момента - и покълването се стопира. Изобщо за мен темата е необятна, няма универсални съвети. За щастие повечето растения се размножават вегетативно, което позволява и едно единствено поникнало растение после да послужи за размножаване.
Οтносно разделянето на Stipa gigantea - дават я като cool season grass - т.е. трева, която понася манипулации през по-хладно време и ниски нощни температури и няма проблем да бъде разделена сега, според мен. Аз разделям и обикновено отглеждам известно време в саксия, за по сигурно, после разсаждам на терена.
Едва ли бях много полезна с информация, но това е истината. Има видове, с които в домашни условия просто няма смисъл да се експериментира - например кукуряци, гунера.
Един лук съм си харесала - Allium triccocum - сея го вече 3-4 години подред. Семената са живи, набъбнали, но не никнат. Посевът стоя и в хладилника, и навън, и го чаках до следващата пролет - не и не.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров