Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Растителен филтър за градинско езеро

Растителен филтър за градинско езеро

Мнениеот vmax » 04 Май 2016, 17:00

Здравейте, тази година разширявам езерцето и съм планувал и изграждането на растителен филтър към него.Освен него ще си има и стандартни лесно обслужващи се филтри за механична и биологична филтрация. Растителният филтър ще го изграждам по-скоро за да редуцира излишните нитрати и други хранителни вещества, за да не се развиват много водорасли. Въпроса ми е какви растения ще са подходящи за него. Няма да бъдат засети в саксии, тоест трябва да оцеляват зимата на замръзване, защото няма да има възможност да се местят. Освен това трябва да са и добри за ролята за която са предвидени, а именно усвояването на голямото количество хранителни вещества. Тоест предполагам трябва да са някакви бързорастящи и с голяма коренова система. Ментата дали би била подходяща за целта?
vmax
 
Мнения: 11
Регистриран на: 27 Апр 2016, 19:29

Re: Растителен филтър за градинско езеро

Мнениеот Стефан » 04 Май 2016, 22:34

Здравейте, Правилно сте се насочили към бързорастящи растения. Не знам какви са мащабите на градинското ви езерце. Принципно тръстиката и папура са идеални за филтър: Всяка година израстват до 2 - 3 м , могат да се косят и биомасата да се изнася настрани и да се компостира. Напълно студоустойчиви са, НО, са много големи за мащабите на един двор да речем. Затова тръгваме с нещо по-малко като заместител - има по-малки папури - напр. Typha laxmanii - достига на височина до 1,50 вместо 3 м при Typha latifolia и Typha angustifolia. Има и още по-малки папурчета, напр. Typha minima, но той пък е по-скоро за малки аранжировки. Като заместител на тръстиката имаме Phalaris arundinacea - това е онази шарена трева известна по много дворове в миналото. Вирее прекрасно, когато е залята с вода. Имаме я в 2 варианта - с бяла шарка и с жълта шарка. Като стана дума за тревите има и други блатни треви - Glyceria maxima, също и Spartina pectinata. Вече за съвсем фино пречистване на водата - едва ли не за питейни нужди - се използва Acorus calamus. Добре се справят и ирисите - Iris pseudacorus, Iris louisiana , Iris sibirica. Езерният камъш също може да се използва. Разбира се повечето менти също ще помогнат - най-добре водната и блатната, но освен тях може и лютивата, спикатата, цитратата и пр.
Аватар
Стефан
 
Мнения: 232
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Растителен филтър за градинско езеро

Мнениеот vmax » 04 Май 2016, 23:16

Благодаря за отговора, определено ми даде някакви насоки. Phalaris arundinacea го гледах на картинка и се питах дали е същото растение, което имах в двора и беше упорито като тросък :) По мнението ви разбирам, че е същото :D Ирисите също са доста популярни градински цветя. Водните ириси друг сорт ли са или са си същите и успешно биха се адапртирали във вода? Хостите също съм ги виждал да ги сеят във водна среда, но не знам зимата дали биха оцелели. А водните кани друг вид ли са или са си същите като онези масови сети по градинките?
Размерите на растителният филтър няма да е много голям, като се има предвид, че ще е само по периферията на малкият кръг, понеже мисля в средата да издълбая по дълбока част с цел охлювите и другите живинки които ще се заселят там, да имат някаква дълбочина за презимуване.
Изображение
vmax
 
Мнения: 11
Регистриран на: 27 Апр 2016, 19:29

Re: Растителен филтър за градинско езеро

Мнениеот Стефан » 05 Май 2016, 07:43

Водните ириси са тези, които съм изброил в по-горния пост. Останалите видове ириси са по-скоро сухолюбиви. Хостата не я слагайте във вода. Няма да издържи киснене. А каните трябва да се прибират за нашия климат. Иначе са същите, като онези садени по градинките.
Онази праскова, до езерото през есента ще хвърля листа във водата и допълнително ще утежни задачата на филтъра и пречиствателната инсталация.
Езерцето е направено много добре и много стилно. Каква хидроизолация сте използвали?
Аватар
Стефан
 
Мнения: 232
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Растителен филтър за градинско езеро

Мнениеот vmax » 05 Май 2016, 08:12

То освен прасковата има и две ябълки :( Ще видим какво ще се случи, но на първо време мисля да обирам на ръка всякакви плаващи боклуци. Може да сложа и скимер в голямото. Няма хидроизолация :) Това е просто глина, чиято цел беше да укрепи малко самата почва понеже горният слой е насип и се откриваха всякакви боклуци и дупки :( Трябваше да го снимам преди измазването с глина, да се види за какъв ужас става въпрос :) Иначе отгоре ще си е с найлон. Формата му не ми е точно по вкуса, понеже предпочитам по естествените форми, но в случат предвид ограниченото място, заложих по скоро на практичността. Тоест максимално повече място за рибите. Ето две филмчета от старото, което беше изградено по същият начин:
https://www.youtube.com/watch?v=jf7FjpP4FbM
https://www.youtube.com/watch?v=U1HHmgsyD-c
vmax
 
Мнения: 11
Регистриран на: 27 Апр 2016, 19:29

Re: Растителен филтър за градинско езеро

Мнениеот Стефан » 05 Май 2016, 18:08

Ограничените пространства между сгради налагат от само себе си използването на геометрични форми при всякакви такива градински елементи. Така че , забравете за естествените форми и се наслаждавайте, че много добре се е получило като форма и мащаб. Що се отнася до хидроизолацията, бих препоръчал да използвате от специалното ПВЦ фолио за езера. Доста по-надеждно е от найлона. А и не е много по-скъпо от найлон.
До колкото виждам, нивото на филтъра е по-ниско от нивото на басейна. Това значи, че с помпа ще се връща водата обратно в езерцето ли?
Аватар
Стефан
 
Мнения: 232
Регистриран на: 29 Яну 2013, 23:46

Re: Растителен филтър за градинско езеро

Мнениеот vmax » 05 Май 2016, 23:17

Изображение
Растителният филтър е на по-високо ниво. От втората снимка ще е по-видно. Плана е помпата да е в най-дълбоката част на голямото езеро, от там изпомпва към два 80 литрови бидона пълни с различен пълнежи сложени над растителният филтър. От тях на самотек водата ще влиза в растителният филтър през нещо като малко водопадче и от растителният филтър ще прелива в основното езеро. Терасите в растителният филтър, които не са изградени все още мисля да ги запълня с речна фракция с големина около сантиметър, като в основата ще вградя прорязана тръба в която също ще се изпомпва вода с по-малка помпа. В основното езеро, на всяка от големите тераси, ще има 3 саксии с лилии :) Саксиите всъщност са легени :) Чуденката ми е в какъв точно субстрат да ги засея. Първоначално мислех на дъното на саксията да сложа градинска пръст, отгоре глинеста почва смесена с пясък, а най-отгоре речен чакъл. После реших да е само глина и пясък и отгоре пак чакъл. Някой ги сеят и само в пясък. Имам закупен осмокот, и е възможно да разчитам само на сезонното подхранване с него.
И аз се колебая дали да ползвам найлон или специализирана мембрана и затова все още не съм закупил нито едно от двете :) С найлон би излязло около 4 пъти по-евтино, но съответно и не толкова надеждно и трайно. Найлон 200 микрона излиза около 1,20 левa на квадратен метър. 500 микрона мембрана пак на основата на полиетилен е около 4 лева квадрата. PVC също 500 микрона е около 4 лева. Не знам на основата на PVC или полиетилен е по-добре да се купи. Предполагам тази на основата на PVC би трябвало да се поправя и лепи по-лесно. По-евтини оферти от тези не съм намерил :(
vmax
 
Мнения: 11
Регистриран на: 27 Апр 2016, 19:29


Назад към Водни и крайбрежни растения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron