Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

cedrus

cedrus

Мнениеот greeneyed » 07 Май 2016, 22:34

Cedrus deodara /така определен от мен/ , около 7 годишен, нараства не само на височина, ами долните клони закриха растенията около него. Харесва ми визията му , но бих искала да знам мога ли аз да режа долните клони. Въпросът ми е теоретичен, виждам че в града кедрите са облистени до основата. Не са нагъсто като в гората да се самопочистват. . В случая се закриха астилбета.

Актуална снимка
Изображение

Тази снимка е от август 2015

Изображение
greeneyed

Градина в: Стара Загора

Re: cedrus

Мнениеот Алпина » 08 Май 2016, 10:52

Проблемът в случая е само естетически. При малка градина, в която е засадено сравнително голямо дърво просто нямаш друг избор, освен да се опиташ да му контролираш размерите. Можеш да махнеш долните клони. След време, обаче, дори и да повдигнеш короната, по-високо разположените клони ще се удължат и ще повиснат отново до земята. Вероятно ще се наложи и ново рязане.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот greeneyed » 08 Май 2016, 19:08

То се е видяло, че ще местя астилбетата. Те са група от 8 растения, затова не исках да местя 2 от тях, макар че да окепазя кедъра заради 2 астилбета беше немислимо. k3
greeneyed

Мнениеот greeneyed » 23 Фев 2017, 23:41

Такаааа, точа ножиците, ще режа клони в основата! Нали времето е подходящо? Освен кедъра, в полезрението ми са :
- abies cephalonica -режа 2-3 ниски клони
- хамекипарис Булевард- за него хич не съм убедена, че ще е естетически издържано, но те поизсъхнаха някои клони и освен това малко ще го мина с една акумулаторна ножица по връхчетата да се оформи и сгъсти
-а като съм почнала ,дали ще е рано за лагерстремията да я режа сега?

За иглолистните клоните се режат до основното стъбло, изцяло , да?
greeneyed

Мнениеот Алпина » 25 Фев 2017, 11:50

Времето за подстригване и оформяне и на иглолистни, и на широколистни вече е удачно. След дългата зима, пролетта настъпва доста бързо и сигурно и движението на сокове в растенията ще настъпи по-рано. Дано няма тежки пролетни слани и студове.
Иглолистни клони и изобщо клони се режат на нивото на стъблото, за да не стърчат чепове и раната да е най-малко видима. Колкото по-млади се отрежат тези клони, толкова са по-малки белезите. Почисти всичко изсъхнало от вечнозелените. Оформянето на короните с подстригване на връхните клонки също е добре да се направи сега. В разсадниците, с цел сгъстяване на короните и по-добър търговски вид на някои иглолистни (борове и смърчове), които традиционно не би трябвало да се подстригват, правят едно подстригване през юни месец - на част от новият прираст. Така ги стимулират да заложат вегетативни пъпки до края на текущата година и следващата година да направят по-разклонени клони и по-гъста корона. Но това е до време, защото дървото израства и после няма кой да му стриже върха. Може да се практикува само за някои по-дребни форми на иглолистните.
Лагерстремията можеш и да отложиш с две-три седмици да речем. А може и да изчакаш повече и да наблюдаваш откъде започва набъбването на пъпките. Защото сигурно има частично мръзнене на по-тънките клони след тази студена зима - тогава режеш до живо.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Мнениеот greeneyed » 13 Мар 2017, 12:33

Благодаря, Алпина!

След като изрязах 3 ниски клона, ефектът беше почти нулев- висят по-горните клони, а не ми се режат и те. Засега поне. Наложи се да извадя 100на луковици на нарциси и зюмбюли- знам , че не им време сега да се местят, сигурно няма да цъфнат, ама да се настаняват на новите си места и другата пролет ще са в час вече. Астилбетата не са се показали , и те са засенчени.Поне едно със сигурност ще се мести. Дано да се вижда снимката.

Изображение
greeneyed

Мнениеот greeneyed » 30 Апр 2023, 18:01

Оказа се, че този кедър има силно изразена зависимост от светлината и половината е с добре развити клони, другата половина , която гледа на север и е позасенчена от смокиня ,е рехава. Това едно, няма да се промени, сега питането ми е кога иглолистните са достаъчно зрели , за да имат шишарки. Имам cedrus-deodara, abies-cephalonica и picea на по над 12 години и са без шишарки. Имам picea abies push и picea glauca pendula нa много по-малка възраст и имат шишарки. :?:

Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
greeneyed

Мнениеот Стефан » 02 Май 2023, 20:46

Ти изброи 3 вида дървета (Cedrus deodara, Abies cephalonica и Picea ), които са основни видове, т.е. размножават се със семена и са произведени от семена. Семенните растения по-късно встъпват в плодоносене от вегетативните- т.е. тези, които са произведени с облагородяване или от резници. В живота на растенията има 3 периода, както впрочем и при хората - ювенилен период, зрялост и сенилност. При растенията ювенилният период може да продължи до 40 - 100 и повече години. Зрелостта може да продължи около 300 -400 години и след това идва сенилността (старческото изкуфяване), което също е доста продължителен период. Продължителността на отделните периоди може да варира според вида на растението и според условията на околната среда. Например, дърветата растящи на открито, при пълно слънчево осветление започват да плодоносят по-рано от тези, които растат засенчени в гора.
Другите 2 вида, които си споменала - Picea abies Push и Picea glauca Pendula са декоративни форми, които се размножават задължително вегетативно - или чрез облагородяване, или чрез резници. Т.е. взима се тъкан от стадийно-зряло растение и се вкоренява (или се облагородява върху семенна подложка). В този случай имаме частично стадийно подмладяване, но в общи линии се запазва възрастта на майчиното растение. Затова културните сортове плодоносят по-рано от семенните растения.
Аватар
Стефан

Мнениеот Стефан » 02 Май 2023, 20:49

Така, като гледам, елата ще започне да плодоноси след десетина години. Кедърът вероятно след 20. Доста е вероятно първите плодоносения да са фалшиви - т.е. семената да са празни.
Аватар
Стефан

Мнениеот greeneyed » 06 Сеп 2023, 17:10

Така , както си го обяснил, изглежда много просто и логично, ама кой да се сети? При все, че имам пример от хибискуси и магнолии очевидно от семена, които започват да цъфтят след 7-8 години. :mrgreen:

Това лято беше голямо изпитание за хората и растенията, някои оцеляха, други пострадаха. Въпросният кедър ръси иглички, 2 см е покрита земята под него. Миналото лято беше също така листопаден. Съхнат отвън навътре.

Изображение

Има ли определен период , през който си сменят игличките, или просто иска да го поливам повече при твърде високите летни температури? На другите иглолистни има ясно изразено прегаряне по ствола, на цугата и изгоря цялата огрявана от слънцето част, за тези повреди имам обяснение, обаче за кедъра не съм сигурна какво иска.

И за капак реши да се възпроизвежда !

Изображение Изображение
greeneyed

Следваща

Назад към Иглолистни дървета и храсти