Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Tикви и кратуни

Tикви и кратуни

Мнениеот Алпина » 22 Сеп 2013, 22:11

Харесвам ги! Есенни са ми - ярки, пъстри, понякога доста необичайни на вид. Освен като зимен деликатес, обичам шареното им присъствие у дома. Имам слабост към тях и ги отглеждам често от любопитство - да видя крайния резултат, без мисъл за друга полезност. Ето тазгодишната ми реколта - съвсем скромна, признавам. Оранжевата тиква с форма на капка е руски сорт - Золотая груша. Теглото и варира от 1 до 2 кг, вкусна е, подходяща е за новото ми кулинарно откритие - крем супа от тиква (всъщност не аз открих тиквената супа, а тя мен). Имам няколко броя и от сорта Хокайдо, които не са снимани тук - малка кръгла тиква, също подходяща за супи.
Преди време имаше години, в които отглеждах 4-5 вида кратуни и декоративни тикви. Сега съм в чудене тези дълги китайски кратуни за какво ли биха могли да послужат? А бодливото кивано обрах зелено поради незнание. Дано узрее в оранжерията.
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Tикви и кратуни

Мнениеот Delphinium » 23 Сеп 2013, 23:46

Дългуните не стават ли за ядене?
Добра реколта си отгледала.
И малко да наспамя темата, но е за сходни растения.балкона не вързаха, а в градината изобщо не поникнаха. И ме гризе любопитство дали да пробвам догодина пак, но с разсад. Заслужават ли си?
Аз тази година наблегнах на тиквичките - пак съм се заринала с куп различни на вид тиквички и патисони. Явно ще задръстя фризера с тях. За съжаление ме домързя да ги снимам.
Ето какво имаше в градината ми:
зелени тиквички - побъркаха се да раждат
някакви кръгли тиквички - не си заслужават - раждат малко, а преди седмица установих, че охлювите или друг гад е изял почти изцяло всички налични в градината
обикновени патисони - отново родиха много
тъмнозелени патисони руски сорт - от един корен само 2 броя, не си заслужава
жълти пъпчиви руски тиквички - плодовете са завити, в горната си част по-тънки. Заслужава да се гледат, много са вкусни и не така водни като обикновените нашенски. По половин килограм са, почти без семки.
От руските семена тиква имам пораснал само един корен с една вързала тиква. Малка е, около 2.5 килограма. Тъмно зелена, леко раирана. Не знам дали е узряла, но я отрязах, че ще я попари сланата преди следващото ми ходене до градината.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 25 Сеп 2013, 08:55

Освен да пробвам да си сготвя от дългите, за да видя ядивни ли са. Не знам дали точно за тези кратуни не бях чувала, че ги слагат на конструкция, режат си половината за готвене, а останалата част продължава да нараства. Но вероятно трябва да са млади. А моите вече не са. От жълтите руски пъпчиви тиквички бих искала семе, ако си събрала. Аз ще ти дам от арменските пъпешокраставици.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 25 Сеп 2013, 19:26

Алпина написа:Освен да пробвам да си сготвя от дългите, за да видя ядивни ли са. Не знам дали точно за тези кратуни не бях чувала, че ги слагат на конструкция, режат си половината за готвене, а останалата част продължава да нараства. Но вероятно трябва да са млади. А моите вече не са. От жълтите руски пъпчиви тиквички бих искала семе, ако си събрала. Аз ще ти дам от арменските пъпешокраставици.

Не съм събрала семе, но смятам отново да пусна поръчка за руски семена. Ще ти дам част от моите семена, стига да ги има. След като преди много години вместо патисони на следващата година се родиха всякакви по вид тикви, не ставащи за ядене от хора, съседските прасета бяха много доволни. Но нямам намерение повече да копая, за да ги храня.
А пъпешокраставиците дали стават за ядене?
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 25 Сеп 2013, 19:46

Пъпешокраставиците или арменската краставица (Cucumis melo-flexuosus): http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1% ... 1%86%D0%B0 са повече краставици, отколкото пъпеши. Много близки по вкус до краставицата и една идея по-сладникави в зелено състояние, по същия начин ги готвех - на таратор, даже пробвах и по рецепта за кисели краставички. Но, според мен, животът им е кратък и родиха по няколко плода. Или аз нещо не им угодих. В момента имам 2 зрели, от които мога да събера семена и да пробвам дали в зрял вид имат нещо общо с вкуса на пъпеш. Листата са им като на пъпеш, а плодовете леко мъхести. Изглеждат така и не се белят преди употреба:
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 20 Окт 2014, 19:58

Тази година реколтата ми от тикви и кратуни е обидно скромна - готварски тиквички лятото и трите "гъски" по-долу:
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 13 Окт 2015, 11:46

Отнова недобра тиквена година, много малко отгледани тикви :mrgreen: Но пък вече си имам потимарони. Потимарон е класическият френски сорт тиква за тиквена супа. Но размерите и формата и позволяват тя да се ползва и като съд за готвене - пълнена с кестени, с френски сирена, гъби и сметанa, сладка пълнена тиква. Поне се надявам семе да си събера в задоволително количество, защото у нас тази тиква не се отглежда и не се предлага. А си струва. Има много добра съхраняемост през зимата.

Изображение
Изображение

Ето линк - изглежда супер, трябва да преведа малко рецепти - сгряващо оранжеви за студените зимни дни потимарон
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Алпина » 18 Окт 2015, 14:33

Един потимарон вече влезе в употреба. Класическа френска рецепта, която напълно подхожда на този сорт - пълнена със сметана, синьо сирене, кестени и гъби. Получи се страхотно. Ястието трябва да се реже като поизстине, защото плънката иначе се разпада. Тиквата е много вкусна, с плътна и сладка част, а кората почти не се усеща. Искам да кажа - изядохме я с кората :mrgreen:

Изображение
Изображение
Изображение
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Romina » 24 Авг 2016, 12:56

И аз съм любителка на тиквите,имам около 20 вида различни тикви и тиквички,но издирвам още нови сортове за моята колекция k:
Romina

Градина в: Италия

Мнениеот Алпина » 24 Авг 2016, 14:01

За съжаление на мен основната ми работа ми поглъща доста време, а тя е отглеждане на декоративни растения. Затова малко съм загърбила зеленчуците и рядко успявам да отгледам това, което съм си наумила или закупила като семена. Тази година от тиквите имам патисони, три сорта готварски тиквички, малко потимарон и мускатна тиква-цигулка. А и две големи бели тикви са се самозасяли и отгледали. В сравнение с предишни години направо ме е срам да пиша в тази тема.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Следваща

Назад към Зеленчуци