Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Kартофите ми лилави

Kартофите ми лилави

Мнениеот Алпина » 24 Сеп 2013, 09:20

Миналата година си купих експериментално лилави гурме картофи от Метро - горе-долу по левче парчето - сравнително дребни при това. Вече имам реколта. По-късно ще пиша за самите картофи, които се държат малко по-странно от другите познати ни картофи дори и като растения. Но сега да се похваля с реколтата си, прилична според мен за пишман любител зеленчукопроизводител.

Изображение

Картофите са лилави и отвътре, а отвън при изваждането си бяха лилав металик, който бързо угасна и се превърна в матово лилаво.

Изображение

А това е лилавата ми крем-супа от картофи. Подходяща за вещерско меню на Вси светии. На вкус - мммм......

Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Kартофите ми лилави

Мнениеот andondm » 24 Сеп 2013, 09:52

Наистина не прилича на картоф.
Аватар
andondm

Градина в: Ямбол

Мнениеот Delphinium » 24 Сеп 2013, 09:52

Моите още не съм ги извадила, защото не са им изсъхнали стъблата. Но като гледам какъв студ е през нощта, по-скоро ще измръзнат, отколкото да изсъхнат.
Добри ли са на вкус?
Защото аз мисля да оставя повечето отново за семе, а само да пробваме няколко.
И друго ми е любопитно - от килограм посадени колко са се получили?
По-важното обаче е като ги вадехте бяха ли им напълно изсъхнали стъблата. Ако не са били, картофите узрели ли са и стават ли за презимуване и садене напролет?
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Алпина » 25 Сеп 2013, 08:45

Спокойно можеш да ги извадиш. Не се вадят когато имат зелени листа, защото клубените още наедряват, а не защото не са годни за ядене или вадене. Но след сухото лято и последвалите валежи има опасност да прораснат в земята, което вече не е желателно. Моето закупено пакетче от метро беше 700 г, добивът беше около 6 кг. Картофите растат на куп в гнездото, непосредствено под стъблата. Не са пръснати като другите. При мен бяха много разнородни - от клубени по 300 г до картофчета с размер на грахово зърно и лешник. Всичко събрах, като дребните смятам да засея догодина по няколко. Друга особеност на тези картофи е, че забелязах наличието на булби в пазвите на листата. Много малки, колкото грахово зърно с лист на върха. Предполагам, че ако не приключваше вегетацията и бях засяла тези булби, щяха да дадат началото на нови растения. Т.е. тези картофи имат допълнителни вегетативни органи за размножаване в сравнение с класическите. Погледни твоите дали имат и ги снимай. Защото аз пропуснах да го направя. Но ги съхраних в една саксия със суха пръст, ще ги прибера на топло за да видя дали ще оцелеят до пролетта. По едно време ги беше нападнал картофен бръмбар и Стефан, въпреки че не пръскаме картофите си обикновено, приготви пръскачаката специално за тях - на следващия ден когато отиде да ги пръска, бръмбарите бяха изчезнали. Така и не ги пръскахме и върху тях картофеният бръмбар не снесе яйца. Вкусът им като че ли не е толкова мек и нишестян като на обикновените картофи, но трябва да сваря и тествам и обикновен картоф без подправки заедно с лилавите, за да преценя каква е разликата. Пробвах и да изпържа малко от най-дребните. Тук проблемът е, че не може да се прецени кога са изпържени заради тъмният цвят. Смятам следващия път да сложа да се пържат и няколко парченца обикновен картоф като маркер, за да не ги прегоря.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Delphinium » 25 Сеп 2013, 19:24

При мене има още зелени листа. По-точно - тръгват нови листа от пазвите на старите.
Ще ги извадя след 10-ина дни, когато отида на село.
Аз съм ги поливала лятото, а сега на село просто не вали и е доста сухо.
Булби не съм забелязала, но обещавам да проверя внимателно.
Реколтата ти е повече от добра. Моите бяха към 900 грама, ще докладвам колко съм извадила, като го направя.
Какво имаш предвид под картофен бръмбар? Колорадския ли?
При мене се появиха малко, убих няколко механично, но всичките бяха струпани в патладжаните. Картофи и домати не погледнаха.
Аватар
Delphinium
Администратор

Градина в: Трекляно

Мнениеот Стоева » 20 Сеп 2017, 14:02

Здравейте ,
Темата е стара, надявам се да ми видите питането. Сдобих се със семе на лилави картофи от Англия, но никакво упътване как да ги отглеждам. Ако е картофчета - лесна работа, слагам като другите, но това са семенца, а човека, който ми ги донесе каза да засея есента и нищо повече - как, като разсад ли... после?
Моля за помощ :)
Стоева

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Стефан » 20 Сеп 2017, 20:19

Здравейте,
ние една година си събрахме семена от нашите картофи и ги засяхме. Трябва да е било през пролетта. Семената поникнаха като луди и започнаха да растат едни чудни растенийца, които вързаха и малки картофчета. И тогава беше момента да ги разсадим, може би края на май, началото на юни. Ние обаче, като пишман градинари ги засадихме чак средата на август. Естествено нищо не стана. Тогава клубенчетата бяха изпаднали в покой и не рачиха изобщо да покълнат. Въпреки това някои от тях покълнаха и родиха картофи. Както казва народът - "Първа бука за наука, втора за вретено". Значи вие действайте, както ви е казал специалистът. Засейте ги сега в сандъче, поливайте, дръжте го на светло и топло за да поникнат и направят клубенчета. През зимата дръжте цялото сандъче в незамръзващо помещение, напр. мазе, макар и без светлина и в края на април, началото на май, разсадете малките клубенчета в градината, както се садят картофи. Те може да са големи колкото лешник или колкото грахово зърно, това да не ви притеснява. До края на лятото или до началото на есента ще имате чудесни картофи, по-хубави отколкото ако садите големи клубени.
Аватар
Стефан

Мнениеот Алпина » 21 Сеп 2017, 08:47

За мен пък по-удачно е да ги засеете в ранната пролет - на топло и светло. Ако бяха засяти през август примерно, щяха да имат достатъчно време да поникнат и да се развият. Но вече е краят на септември и не е сигурно, впредвид на настъпилата есен и предстояща зима, дали ще успеят да пораснат достатъчно и да дадат клубенчета без допълнително осветление. Най-добре е да ги засеете през март - в съдче, на светло и топло място. До м.май вече ще са направили малки картофчета, които можете да засадите в градината си и дори да имате реколта до есента.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Мнениеот Стоева » 23 Сеп 2017, 17:06

Много благодаря, дами! Напролет ще го засея, щом на топлото бързо се развиват.
Стоева

Градина в: Стара Загора

Мнениеот Алпина » 20 Яну 2021, 10:08

Да, изглеждат доста необичайно тези картофи. Миналата година също си отгледах. Смятам и тази. А и цените им в големите вериги вече не са така високи. Могат да се използват за семе.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Следваща

Назад към Зеленчуци