от Алпина » 25 Сеп 2013, 08:45
Спокойно можеш да ги извадиш. Не се вадят когато имат зелени листа, защото клубените още наедряват, а не защото не са годни за ядене или вадене. Но след сухото лято и последвалите валежи има опасност да прораснат в земята, което вече не е желателно. Моето закупено пакетче от метро беше 700 г, добивът беше около 6 кг. Картофите растат на куп в гнездото, непосредствено под стъблата. Не са пръснати като другите. При мен бяха много разнородни - от клубени по 300 г до картофчета с размер на грахово зърно и лешник. Всичко събрах, като дребните смятам да засея догодина по няколко. Друга особеност на тези картофи е, че забелязах наличието на булби в пазвите на листата. Много малки, колкото грахово зърно с лист на върха. Предполагам, че ако не приключваше вегетацията и бях засяла тези булби, щяха да дадат началото на нови растения. Т.е. тези картофи имат допълнителни вегетативни органи за размножаване в сравнение с класическите. Погледни твоите дали имат и ги снимай. Защото аз пропуснах да го направя. Но ги съхраних в една саксия със суха пръст, ще ги прибера на топло за да видя дали ще оцелеят до пролетта. По едно време ги беше нападнал картофен бръмбар и Стефан, въпреки че не пръскаме картофите си обикновено, приготви пръскачаката специално за тях - на следващия ден когато отиде да ги пръска, бръмбарите бяха изчезнали. Така и не ги пръскахме и върху тях картофеният бръмбар не снесе яйца. Вкусът им като че ли не е толкова мек и нишестян като на обикновените картофи, но трябва да сваря и тествам и обикновен картоф без подправки заедно с лилавите, за да преценя каква е разликата. Пробвах и да изпържа малко от най-дребните. Тук проблемът е, че не може да се прецени кога са изпържени заради тъмният цвят. Смятам следващия път да сложа да се пържат и няколко парченца обикновен картоф като маркер, за да не ги прегоря.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров