Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Лук Шалот, ходещ лук, лук Египетски

Запознайте се с правилата на форума

Лук Шалот, ходещ лук, лук Египетски

Мнениеот gloginka » 16 Ное 2022, 21:19

Здравейте, за пръв път пиша във форума и се надявам да предизвикам интереса ви. От много години отглеждам лук, който смятам, че е шалот. Семената ми даде свекърва ми, която го има от майка си, донесен от Разградско преди поне 40 години. Интересното е, че на вид и вкус си е като шалота, който се продава и в магазините, но размножаването му не е като него, тоест не прави много главички в основата, а изкарва цветонос, на върха на който се намират арпаджичетата. Вкусът му е невероятен- фин, сладък, може спокойно да се яде суров и не мирише силно и натрапчиво като червения лук, който масово се слага на салати. Искам да разбера дали някой друг отглежда подобен лук? Ще се радвам да споделите опит.
gloginka

Градина в: с. Ветрен, Силистренско

Re: Лук Шалот, ходещ лук, лук Египетски

Мнениеот Алпина » 18 Ное 2022, 21:32

Здравейте, лукът вероятно не е шалот, а така нареченият живораждащ лук - Allium cepa proliferum.
https://www.google.com/search?q=allium+ ... =909&dpr=1
Разгледайте снимките от линка по-горе - така ли изглежда вашият?
В момента, в 'Сортови семена', а и в други онлайн магазини, са пуснали шалот- на луковички. Мисля, че е внос от Франция. Аз моят го загубих. Но очаквам да ми внесат и семена, така че вероятно ще го отглеждам отново.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина

Градина в: София

Re: Лук Шалот, ходещ лук, лук Египетски

Мнениеот gloginka » 01 Яну 2023, 20:54

Благодаря за отговора. s:
gloginka

Градина в: с. Ветрен, Силистренско

Назад към Правила на форума