Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Крит - новото ми любимо място за пътешествия

Крит - новото ми любимо място за пътешествия

Мнениеот Алпина » 30 Юли 2019, 10:22

Каквото и да напиша за Крит, то няма да покрива изживяванията ни на това място. Крит е Гърция, и не е в същото време. Тук времето тече с друга скорост, усещането за безгрижие те завладява още в първата среща с острова. А оттам и чувството, че някога си бил на това място. Не знам защо, може би заради същото това безвремие и безгрижие, което някога, в детството си сме изпитвали. И тук ни връхлита като 'deja vu'. Написаното няма да отразява емоциите ни и ще е предателство спрямо суровата красота на Крит, топлото му и изумително синьо море, очарователните селца, скрити в непристъпни места. Времето е спряло, може би някъде преди 100 години, само кипящият по крайбрежието живот е в съвремието. Освен това случихме на топли и добросърдечни домакини, които направиха престоя ни тук незбравим. Ще кача малко снимки от острова, а после ще напиша и за флората на Крит.

Ние бяхме Агиос Николаос - гръцкият Сен Тропе. Наистина прекрасно място. На снимките се вижда т.нар. езеро. Много легенди витаят около това езеро. Например че гръцките богини са се къпали в него, че е без дъно, че е свързано със Санторини и пр. Езерото е по форма почти кръгло и с доста голяма дълбочина за размерите си. Някога е била над 60 м, впоследствие пластовете се разместват и дълбочината му намалява до 45 м. Било е сладководно, но застоялата вода започвала да мирише и прокопали канал до морето. Сега водата е бистра и е любимо място за гмуркачи. На брега му се белее един параклис, останал от снимките на 'Зорба гъркът', но поддържан и до днес. Твърди се, че при земетресение на Санторини, водата в него променя нивото си и трепти. Според геолози двата доста отдалечени географски острова са свързани с общ разлом. Около него са десетки таверни и хотели. Мен лично информацията за произхода му и дълбочината му доста ме респектираше.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Крит - новото ми любимо място за пътешествия

Мнениеот Алпина » 08 Авг 2019, 15:44

И така, Агиос Николаос се намира в югоизточната част на Крит. Няма славата на Ретимно или Ханя - градчета живописни и с богата история. Агиос Николаос е по-скоро курортно селище. Най-близкият град е Ираклион. Има какво да се види съвсем наблизо - Дворецът в Кносос с лабиринта на Минотавъра. Историческият музей в Ираклион е най-богатият на Балканския полуостров. Тук се съхранява много керамика и други предмети от Минойската цивилизация - една от първите развити цивилизации в Европа, изчезнала в кратък период от време, най-вероятно в резултат на избухването на супервулкана Санторини. Повярвайте ми, този музей ще ви очарова, изуми и впечатли. Наистина е невероятно богат. И наистина в него се съхраняват удивителни предмети на тогавашния бит и култура, които нямат аналог никъде другаде. Гледах и не вярвах на очите си. Не стотици, хиляди са предметите. Такова пресищане с информация и на сетивата съм изпитвала само във Ватикана. Има керамика създадена без грънчарско колело и след откриването му. Невероятно разнообразна по предназначение, форма, украса.

Около Агиос Николаос има колоритни селца със запазен автентичен бит и занаяти, като с. Критца, Плака, Елунда. Критца например ,някога е било най-голямото село на острова. След туристическия бум нещата са се променили и съсредоточието на хора, услуги и пр. вече е по крайбрежието. Интересно място и посещавано от хиляди туристи е о-в Спиналонга - може би последният лепрозорий в Европа - т.е. място за изолация на прокажени. Книгата на Виктория Хислъп 'Островът' , както и хитовия сериал по нея правят от Спиналонга едно от най-посещаваните места на Крит. Да не забравяме, че Крит е родното място на Никос Казандзакис и Ел Греко. В Ираклион се намира гробът на Казандзакис. А сега малко снимки:


Изображение
Уличка в с. Критца. Низ от дюкянчета, където възрастни гъркини продават изработени от тях ръкоделия.В очакване на клиентите си, те не спират да плетат.

Изображение
с. Критца, врата поне на 100 години.
Изображение
Класика, разбира се бугинвилеята е нововъведение за острова, както и за Гърция по принцип.

Следващите три снимки са от таверна в близко село, наречена с хубавото име 'Хляб и сол'. Собственикът й - млад мъж е автор на интериора и градинката от сукуленти пред нея. Принципът му на работа е да се посвети за бизнеса си до обяд. След обяд се отдава на любимите си творчески занимания. Едно от тях беше възкресяване на местни продукти и рецепти, както и създаването на такива за собственото му заведение. Опитахме невероятни неща там, а и се пробвахме да месим.
Изображение
Изображение
Изображение


Изображение
Островът на прокажените Спиналонга.


Изображение
Тази порта е била наречена 'Вратата на Данте'. Болните я преминавали само при идването си и оставали до края на дните си тук. Забравени от всички, несъществуващи. За тях са се полагали грижи, разбира се. Но целият им свят е бил този остров. Женели са се помежду си. Ако случайно се родяло здраво дете, лодкарят го отвеждал на Крит и било давано за осиновяване.


Историческият музей в Ираклион. Тук оставате без думи.
Изображение
Бикът или Минотавъра - символ на Крит. Култът към него е пренесен в Испания оттук.
Изображение

Изображение

Изображение
Още един от символите на Крит - тази двойна брадва.

Изображение
Изображение
Изображение

Понеже е градинарски форум, да ви покажа и как е оформено пространството пред Двореца в Кносос.
Изображение
Изображение
Дворецът в Кносос. Витае едно особено усещане или енергия по-скоро. Имах същото усещане на Светилището в Делфи.
Изображение
Тронната зала на Двореца в Кносос.

Гробът на Никос Казандзакис. Авторът, описъл най-вярно духа на Крит и критяните.
Изображение
Изображение
"Не съжалявам за нищо. Не се страхувам от нищо. Аз съм свободен."
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Крит - новото ми любимо място за пътешествия

Мнениеот Алпина » 10 Авг 2019, 15:07

Нашите домакини ни бяха организирали екскурзия до остров Хриси. До него се пътува от Йерапетра с ферибот. Видях най-синьото гръцко море. Самият остров е нещо като резерват. Забранено е да се остава и нощува на него. Духат едни постоянни и доста силни ветрове, особено в северната му част. А самият остров има уникален и див облик.

Акостираме, още със слизането ни посреща тази табела:

Изображение

Една пътека ни води към северното крайбрежие, тръгваме по нея:
Изображение
Изображение
Незнайно защо гърците казват на иглолистните, сигурно вековни дървета тук, кедри. Всъщност растат два вида хвойни (едната със сигурност е Juniperus oxycedrus, ssp oxycedrus), в соления пясък, на достолепна възраст. Островът е чист, туристите дисциплинирани. Изобщо - уникално място. Дано винаги остане такова. Даже и пожари не е имало, иначе, при непрекъснатия вятър тук не би останала и тревичка.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Стигаме до северния край на острова. Гледката е уникална, плажът също. Обаче вятъръте силен и носи пясък във въздуха, който е като абразив върху лицата ни.

Изображение


Разглеждаме растителността. Разбира се, разпознаваме растящата навсякъде красива мащерка Thymus capitatus. Тук на Крит много я ценят и ползват като подправка, заедно с доста разновидности на ригана, за които не съм и подозирала. Расте направо в соления пясък, или в пукнатините на отвесни скали на жаркото критско слънце. Морската вода я облива, но нищо не и пречи. Затова пък ароматът и е почти непоносимо силен, а на вкус чак люти.

Изображение

Един сукулент, който виждам за първи път и после определяям като Mesembrianthemum cristalinum, също си живее комфортно в горещия пясък, по който даже гущерите минават тичешком и се спират в сянката на дърветата.

Изображение

Някаква ерика, предполагам Erica manipuliflora. Растението в средата ми е непознато.
Изображение

Pistacia lentiscus - известната подправка мастиха (мастикс).
Изображение

Някакъв асклепиев храст, идея си нямам какъв е? Изобщо критската флора е доста интересна, с много ендемити. Островът е голям, с разнообразни условия и това е допринесло за формирането на самобитна растителност. В с. Критца ходихме в един частен музей на ендемичните растения. За съжаление там имаше основно хербариен материал и нямам снимки. Но точно там разбрах, че има много разновидности на ригана и майорана, очевидно само с местна известност и употреба.
Изображение

Връщаме се обратно, в южния край на острова. Колко нюанса синьо има морето тук!?
Изображение
Всички ние сме добри хора, но не във всичко, не винаги и не с всеки.
Оскар Уайлд
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1307
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Флористични пътешествия по света

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron