Този форум използва бисквитки за правилното си функциониране. С присъствието си във форума вие се съгласявате с използването им.

Почвопокривни тревисти растения за суха сянка

Почвопокривни тревисти растения за суха сянка

Мнениеот Алпина » 27 Яну 2014, 21:38

Растенията, коментирани в този материал се отглеждат и предлагат в разсадника.

Изображение

Сенчестите места в двора са истинско предизвикателство за градинаря. Най-вече поради факта, че подборът на растения е силно стеснен, особено откъм колорит и цъфтящи видове. А обикновено точно сенчестите места чисто визуално се нуждаят от разнообразие и малко "блясък", за да не са прекалено монотонни и усойни. И все пак, колкото и да ни се иска да ги направим атрактивни и цветни, трябва да се съобразим с възможностите на тази екологична ниша, защото рискуваме да похабим неподходящо подбраните растения или да ги обречем на жалко и безлично съществуване, ако сянката не им понася. Известно е, че повечето растения губят декоративната краска на листата си, намаляват или прекратяват цъфтежа си, правят нездраво и полягащо стъбло и имат измъчен вид, понякога просто загиват, ако не са пригодени за отглеждане на сянка.
И така - достъпът на слънце (или сянката) е основен лимитиращ фактор при избора на растения. Следващият по важност е влагата. Върху него поне можем да влияем, като поливаме, когато е прекалено сухо. Но често, при градини с екстензивна или липсваща поддръжка, недостигът на влага допълнително стеснява избора на растения. В другата крайност - сянка с прекомерна влага по-трудно може да се манипулира ситуацията. Отново се налага да се съобразим с даденостите, подбирайки растения, които растат успешно в преовлажнени условия.
Разбира се, може да се отчитат и други фактори на средата - pH или структурата на почвата, биологичната съвместимост на растенията и още куп други. Но засега ще се опитам да изброя подходящите тревисти растения за сянка и полусянка, съответно на суха, умерено влажна или мокра почва. С предварителната уговорка, че не се наемам да изчерпя темата и ще изхождам предимно от личния си опит. Както и ще пиша за растения, които се стремим да поддържаме в асортимента на разсадника.


ТРЕВИСТИ РАСТЕНИЯ ЗА СУХА СЯНКА

Това е често срещан проблем. Независимо дали сянката е от дървесна и храстова растителност или от стрехите на сграда, също дренирани места по двора в резултат на някакво ниско строителство, тя вече се превръща в критерий при подбора на растителност. Така например е известно, че иглолистните растения създават суха сянка. Освен че е суха, тази сянка е всесезонна. Затова като цяло иглолистната растителност води до засушаване на терена. В природата изчезват повърхностни течащи води, липсва подлес, бедна е тревистата растителност. Затова допринася и дебелият слой иглици, който се натрупва с времето и сравнително бавно угнива.
И така, кои са почвопокривните растения, които сравнително успешно се справят със сухата сянка и могат да се садят при такива дадености в градината.


1. Asarum europaeum - копитник. Местно растение, вирее предимно в широколистни гори, най-вече букови. Издържа много голямо засенчване. Всъщност умерената почвена влажност му идва добре, но въпреки това съвсем успешно се справя без поливане. Нараства бавно, прави красив плътен килим от тъмнозелени, лъскави листа с бъбрековидна форма. Копитникът не е вечнозелен, цъфтежът му - освен че е неизразителен, е напълно невидим. Цветовете се появяват в ранната пролет, намират се непосредствено под листата, на нивото на почвата.

Изображение

2. Lamium - Мъртва коприва. Род с няколко вида и сорта, които освен, че са листнодекоративни, също и цъфтят красиво. Издържат без поливане, дори и на голяма сянка. Всъщност немокренето на листата даже ги прави по-красиви. Популярни видове са:
Galeobdolon luteum (Lamium galeobdolon) - Жълта мъртва коприва. Подходяща е за сенчести места без поддръжка, разраства се доста бързо, може да се наложи да се ограничава, може да подтисне по-ниски и бавноразрастващи се растения. Цъфтежът е красив, листата са декоративно нашарени. И все пак този вид ще изглежда по-добре в по-големи градини с естествена природна визия.

Изображение

Lamium maculatum, с някои сортове, като Lamium maculatum Red Nancy.
Има красива ярко сребриста листна маса, която "свети" в тъмното, цветовете са атрактивни, розови.
Изображение

3. Glechoma hederacea Variegata - Глехома, самобайка. Бързо разрастващо се почвопокривно растение, което се отглежда и като каскадно, и като почвопокривно. На закътано място обикновено се държи като вечнозелено. Пъстри листа, лилави цветове пролетно време. Издържа голямо засенчване, толерантно към суша.
Изображение

4. Pulmonaria officinalis - Пулмонария, медуница. Отново местен вид, който вирее в ниски широколистни гори. Листата са в различна степен покрити със светли петна, образуват красива розетка, цъфтежът е ранен, през април, също декоративен. Издържа екстремно засенчване, добре се справя със сушата. Има доста градински хибриди, които са селекционирани в посока по-сребристи листа. На долната снимка е един такъв хибрид. По-бавно разрастващо се растение.
Pulmonaria Moonshine
Изображение
5. Geranium macrorhyzum - обикновен здравец, миризлив здравец.
Изображение
Най-обикновеният и повсеместно разпространен във всички наши планини здравец, е едно прекрасно и много подходящо за сенчести и сухи месторастения цвете. Всъщност той притежава уникална екологична пластичност - където и да го сложите, ще се справи. Освен това е ароматен, вечнозелен, красиво цъфтящ. Където расте здравец, няма никакви плевели.
Ако миризливият здравец ви се стори твърде обикновен, можете да го заместите с един красив едроцветен азиатски вид - Geranium Johnson's Blue. Той не е вечнозелен, но има изумително едри и красиви сини цветове. Също понася без проблем суша и сянка.
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1432
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Почвопокривни тревисти растения за сянка

Мнениеот andondm » 28 Яну 2014, 21:51

Страхотна тема. И на мен вчера ми щукна да търся растения за суха сянка - имам доста такива места в градината. Сенчести места, които не мога много често да ги поливам и в резултат са доста неугледни, особено през лятото. От първия ламиум имам и наистина е идеален за такива условия. Пролетта ще си поръчам и от този със сребристите листа.
Аватар
andondm
 
Мнения: 102
Регистриран на: 16 Фев 2013, 11:53
Градина в: Ямбол

Re: Почвопокривни тревисти растения за сянка

Мнениеот Алпина » 04 Дек 2014, 22:44

Отбелязвам още няколко растения, които добре се справят със сухата сянка:

Pachysandra terminalis - Пахизандра
Вечнозелено растение от семейство Чемширови, което прави красиво плътно покритие и на много дебела сянка. Нараства относително бавно.
Изображение

Ajuga reptans - Аюга, живениче

Има създадени доста декоративни сортове. Разраства се сравнително бързо, най-добре на шарена сянка. но се справя и на постоянна сянка. Освен листно-декоративно е и красиво пролетно-цъфтящо растение:

Ajuga Atropurpurea
Изображение

Ajuga Burgundy Glow
Изображение

Цъфнала аюга
Изображение

Vinca minor - малка винка
Вечнозелена, бързо разрастваща се, сухоустойчива и непретенциозна - също с няколко атрактивни сорта - както по цъфтеж, така и по окраска на листата.
Изображение

Vinca major - голяма винка
Със същата употреба като малката винка, но е малко по-чувствителна на студ.
Изображение

Vinca major Variegata - още една голяма винка
Изображение

Hedera helix - бръшлян
Ако нямате някакви предразсъдъци към бръшляна, то можете да го използвате като почвопокривно за сенчести места, а също и за тапициране на сенчести зидове. Вечнозелен, сухоустойчив и непретенциозен. Предлагаме няколко листнодекоративни сорта.
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1432
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Почвопокривни тревисти растения за суха сянка

Мнениеот Алпина » 16 Яну 2015, 19:45

Polygonatum sp. - момкова сълза

Mомковите сълзи се срещат в широколистни гори в нашата страна. Аз си ги спомням в сухите дъбови гори на Добруджа, после ги виждах в широколистните гори - дъбови, смесени и букови на Стара планина. Изключително непретенциозни и сухоустойчиви растения. Не нарастват бързо, но са красиви през цялото лято.

Изображение

Convalaria majalis - момина сълза

Също непретенциозно, ароматно и сухоустойчиво растение за сянка. Практически не се нуждае от грижи.

Изображение

Arum italicum Pictum - петнист змиярник
Изображение
Има един недостатък, през лятото в горещините листата изчезват за няколко месеца, есента отново се появяват и растението зимува с листа. Нараства бавно, посредством разрастване на коренището и самосев, но е силно сухоустойчиво и непретенциозно, Когато няма листа, атракция представляват плодовете му:
Изображение

Bergenia sp. - Бергения
Изображение
Обикновено се предлагат видовете Bergenia crassifolia и Bergenia cordifolia, както и техни сортове. И двете са вечнозелени, непретенциозни и сухоустойчиви растения, които прекрасно се развиват на сянка. Цъфтят в ранната пролет.
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1432
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Почвопокривни тревисти растения за суха сянка

Мнениеот Алпина » 29 Яну 2015, 19:23

Eто още няколко растения, които се справят много добре на сянка и полусянка, сухоустойчиви са и лесни за отглеждане:

Euonymus fortunei - евонимус, чашкодрян Представлява високо до 30-40 см вечнозелено полухрастче, което не се разеаства много бързо и често се използва за почвопокривно за сенчести места, развива се добре и в кашпи. Със сигурност в момента са селекционирани повече сортове, но в разсадника предлагаме два стари и традиционни сорта:

Euonymus fortunei Emerald Gaiety - с бяло изпъстрени листа
Изображение

Euonymus fortunei Emerald and Gold - с жълто изпъстрени листа
Изображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1432
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Почвопокривни тревисти растения за суха сянка

Мнениеот Алпина » 13 Фев 2015, 20:24

Stellaria holostea - стелария, звездица

Едно естествено разпространено у нас растение. Прави доста плътен зелен килим от полегнали и силно разклонени леторасти, листата са тъмнозелени и ланцетни, подобни на груба трева листа. Вечнозелена е, цъфти с доста едри бели цветчета през пролетта. Много е сухоустойчива и непретенциозна, но е твърде ИНВАЗИВНА. Ако това не ви притеснява и можете да ограничите растежа и в определен периметър, може успешно да се ползва като почвопокривно растение за сухи и сенчести месторастения

Stellaria holosteaИзображение


Viola sp. - теменужки

Като почвопокривни могат да се използват много видове, както наши, така и екзоти. Не са вечнозелени, но обилно се самозасяват и разрастват и вегетативно. В резултат на това се получава доста плътно зелено килимче, което цъфти красиво през пролетта, а в много случаи е и ароматно. Подходящи видове са Viola odorata, Viola sorororia, Viola labradorica и много други.

Viola odorataИзображение

Viola labradoricaИзображение

Viola sororiaИзображение
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1432
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София

Re: Почвопокривни тревисти растения за суха сянка

Мнениеот Алпина » 12 Мар 2016, 08:28

Aegopodium podagraria Variegatum - пъстролистен егоподиум, благ бъз

Изображение
Едно сравнително ново за разсадника растение. Доста често използвано по света и много ефектно почвопокривно, но с отчитане на понякога агресивните му склонности. Пъстролистната му форма все пак не е толкова агресивна. Макар, че е посочено в групата растения за суха сянка, то се развива добре и на умерено влажна сянка или полусянка. Добре се рзавива в почви, богати на неразложена органика. Оставено да цъфне, доста напомня на тревистия бъз. Семейството му е Apiaceae и прави типичните за сем.Сенникоцветни съцветия. Те не са особен плюс като естетика, освен това доста се извисяват над листната маса, затова може своевременно да се изрязват, особено на малки площи. Така се възпрпятства и евентуално самозасяване.На по-големи площи, при нужда, егоподиумът даже може да бъде окосен с високо настроена тревокосачка. След това той обновява листната си маса.
Егоподиумът е типично горско растение. Може да направи прекрасни атрактивни туфи около дърветата. Трябва да се избягва саденето му на места, където не може да се контролира - например в миксове с други растения, бордюри и пр. Подходящ е за по-големи моно петна на сенчести места. Освен това трябва своевременно да се премахват появили се зелени леторасти, защото те обикновено имат по-енергичен растеж и може да надделеят над красивата пъстролистна форма.

А ето и как се използва и изглежда в градините - Линк
Всичко, което не ни е убило, после е съжалявало.
Вл.Тупавичаров
Аватар
Алпина
 
Мнения: 1432
Регистриран на: 27 Яну 2013, 12:30
Местоположение: София
Градина в: София


Назад към Почвопокривни растения

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron